Будівництво десятиріччя: перехід через Керченську протоку коштуватиме $1,5-3 млрд - і окупиться через 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівництво десятиріччя: перехід через Керченську протоку коштуватиме $1,5-3 млрд - і окупиться через 10 років

Світ
629
Орієнтовна вартість будівництва транспортного переходу через Керченську протоку становить $1,5-3 млрд, повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України.
За її даними, перехід окупиться орієнтовно через 5-10 років. Передбачається співфінансування України і РФ на паритетних засадах, для чого планується створення спільного російсько-українського підприємства.
“Цей важливий інфраструктурний проект сприятиме забезпеченню і розвитку надійного та стабільного цілорічного транспортного повідомлення. А для України, яка є сполучним вузлом між Європою і Азією, між Заходом і Сходом, просто необхідно використовувати цю перевагу”, – цитується в повідомленні урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами-учасницями СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян.
Угоди про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку було досягнуто за підсумками шостого засідання російсько-української міждержавної комісії.
На сьогодні розглядається кілька варіантів переходу. Перший – тільки автомобільний міст, другий – до автостради додасться залізнична магістраль, третій передбачає ще й газопровід. Четвертий варіант включає все перераховане плюс прокладку високовольтної електромережі. З остаточним варіантом визначаться після розробки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО). На розробку ТЕО піде близько півроку, потім почнеться проектування.
Як повідомив урядовий уповноважений, вже створена спеціальна міжурядова робоча група. На першому етапі вона запропонує місце розташування і основні технічні параметри транспортного переходу.
“Це потужний, перспективний проект і інвестиції в нього обов’язково будуть. У ньому зацікавлені великі гравці: Європа, РФ, Китай і Казахстан. Тому він володіє сильним мультиплікаційним ефектом і стимулює розвиток транзитного потенціалу країни, що забезпечить збільшення валютних надходжень і підніме рівень глобальної конкурентоспроможності України”, – сказав В.Мунтіян.
Передбачається, що будівництво моста допоможе скоротити шлях з Херсона до Новоросійська на 450 км.
Як повідомлялося, уряд України на поточному тижні затвердив Угоду з урядом РФ про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.
Координує роботу Міністерство інфраструктури України і Міністерство транспорту Російської Федерації. Безпосередню реалізацію проекту забезпечуватиме Державне агентство автомобільних доріг України і Федеральне дорожнє агентство Російської Федерації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас