Українці частіше подорожують через страх збирати гроші і бажання бути "не гірше за інших" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці частіше подорожують через страх збирати гроші і бажання бути "не гірше за інших"

Особисті фінанси
915
Українці стали частіше відпочивати за кордоном. Як свідчать дані Всесвітньої туристичної організації, в 2013 році Україна увійшла до десятки держав щодо збільшення видатків на виїзний туризм. У 2013 році жителі країни витратили на подорожі за кордон на 15% більше, ніж у 2012-му. Якщо в 2010 році витрати українців на виїзний туризм становили $3,8 млрд, в 2011-му – $4,5 млрд, то в 2013-му ця цифра сягнула майже $6 млрд.
За даними Держкомстату, якщо в 2007 році з України виїхали 0,3 млн туристів, то в 2010-му – 1,2 млн, а в 2012-му – вже 1,9 млн. Як стверджують фахівці з туризму, такий “бум” на відпочинок за кордоном обумовлений декількома факторами.
Так, на підвищений інтерес українців до подорожей, серед іншого, вплинула економічна нестабільність – люди побоюються накопичувати заощадження, поспішаючи витратити зароблені гроші на розваги і туризм. Крім того, в очах співвітчизників можливість часто їздити за кордон – показник високого соціального статусу, підкреслюють соціологи.
Відповідність йому за будь-яку ціну стає для багатьох самоціллю, навіть якщо гроші на подорожі доводиться позичати, стверджують експерти. Разом з тим, за останній рік українці не тільки почали частіше їздити за кордон, а й стали більш вимогливі до умов подорожей – вони готові платити за комфорт і безпеку.
“Відпочивати за кордоном для багатьох стало звичкою. Сьогодні це майже правило хорошого тону”, – вважає директор з туризму одного з популярних українських турагентств Ольга Юденко.
Ще одним фактором, що вплинув на туристичний сплеск в країні, туроператори називають збільшені тіньові доходи українців.
“Коли ми бачимо, скільки люди витрачають на відпочинок, це показує реальний стан економіки. З цієї причини твердження, що ми одна з найбідніших країн світу, не зовсім відповідає дійсності”, – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Крім того, українці люблять пускати пил в очі, відзначає член Асоціації психотерапевтів та психоаналітиків України Наталія Простун. Це, за її словами, і є прояв популярного поведінкового феномена співвітчизника: виглядати краще, ніж є насправді.
“Основні мотиви такої поведінки – бути не гірше за інших, щоб відчути, як живуть багаті люди, що не знають потреби”, – пояснює психотерапевт.
Однак, за даними опитування української компанії Research and Branding Group, 77% українців ніколи не були за кордоном. Водночас як, за інформацією Eurostat, щороку за кордон виїжджають 76% бельгійців, 53% голландців, 40% словаків, 33% німців і 15% поляків і лише близько 5% українців. Як повідомлялося раніше, на початку 2014 року зростання курсу долара в Україні вдарило по туристах і позичальниках.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас