З минулого року в Україні на 20% почастішали випадки підробляння грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З минулого року в Україні на 20% почастішали випадки підробляння грошей

Казна та Політика
596
В Україні на 20% зросла кількість злочинів, пов’язаних з підроблянням грошей, – такі дані за дев’ять місяців минулого року.
Причому якщо раніше, як кажуть у МВС, найчастіше малювали 100-гривневі купюри, то зараз – 200-гривневі. Та й фальшивомонетники стають все більш професійними – водяні знаки, приховані зображення вони клацають як горішки. Втім, банкіри запевняють: українська валюта – досить захищена, а ймовірність зіткнутися з підробленою гривнею в Україні нижча, ніж отримати підроблений євро.
Велика частина фальшивих грошей, які вилучають правоохоронці, проходить через експертний центр МВС.
“Фальшивомонетники чітко реагують на інфляцію в країні, – говорить головний експерт документів і почерків Василь Пелюшок. – Раніше популярними підробками були 5-10 гривень, потім – 20, потім – 100, а зараз вже на 200 перейшли. Воно й зрозуміло: дрібні купюри друкувати невигідно, занадто багато коштів іде на виробництво”.
“Нещодавно я бачив тисячну банкноту із зображенням Пантелеймона Куліша, вона вже дуже велика”, – говорить Пелюшок.
Класика – це виготовлення кліше, схожого на те, яке використовується при друкуванні грошей. Зараз їх відносять до суперпідробки. Для цього потрібні спеціальні знання, фарба, папір і складні процеси виготовлення. Звичайній людині вони не підвладні.
Є умільці, які друкують гроші на папері з водяними знаками – її закуповують деякі підприємства, щоб захистити свою продукцію, а працівники крадуть. Ще один спосіб, коли з купюр меншим номіналом роблять купюри з великим номіналом. Наприклад, з 1 гривні – 5 гривень. Хіміки змивають фарбу з купюри, залишаючи лише папір з водяними знаками. Головне – знати і вчасно зупинити реакцію, інакше з’являться дірки. А потім на очищений папір наносять зображення іншої купюри.
Існують і суперфальшивки – банкноти, що майже повністю повторюють технологію справжніх банкнот. На них є водяні знаки, ультрафіолетовий захист, якісний поліграфічний друк і приховане зображення. Наприклад, в кутах, де зображений тризуб, з’являються цифри номіналу купюри, але одразу побачити це неможливо – купюру потрібно тримати на світлі і трохи під нахилом. Щоправда, навіть у суперфальшивок не може бути абсолютно всіх елементів. По-перше, тому що це секретна інформація і знають її тільки ті, хто друкує гроші (наприклад, склад паперу, використовувані фарби). А по-друге, їм немає сенсу підробляти всі складні елементи, тому що це серйозно здорожує виготовлення фальшивок (деякі захисні елементи може побачити тільки дуже сильна апаратура).
“Я колись відвідав Банкнотну фабрику на Троєщині, де начальник розповідав, що для виготовлення 500-гривневої банкноти у них йде рівно 100 доларів (тоді 500 гривень). Злочинцям повторювати весь цей процес невигідно”, – говорить Пелюшок.
Експерт каже, що йому фальшивки ніколи не підсовували, а от колегам бувало.
“Наприклад, одному нашому співробітнику на заправці дали здачу – 20 гривень. Він їх засунув у кишеню і поїхав. А тільки потім зрозумів, що попав. Нещодавно у знайомих був випадок: панянка на Хрещатику пішла в банк і купила 200 євро, а купюра виявилася фальшивою. Ось вона, – розповідає експерт, демонструючи трофей. – Класна голограма, ультрафіолет, водяні знаки, переливається, печатки – все є. Потім вона пішла в банк в Святошині здавати ці гроші, а там сказали: “Дівчина, в кращому випадку ми у вас її не візьмемо і не будемо викликати міліцію”. А я щойно побачив ці гроші, одразу зрозумів: фальшивка”.
Радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ каже, що українська валюта – досить захищена.
“Так вважають не тільки наші експерти, а й фахівці, які займаються захистом доларів, фунтів стерлінгів і євро. Матеріал, з якого виготовлені гривні, і ступені захисту – якісні. Підробляти наші гроші дуже дорого, тому невигідно для зловмисників”, – вважає Кущ.
Є і зовсім оригінальні купюри, скоріше – жартівливі.
“Фальшивомонетники залишають свої авторські знаки. На купюрі замість підпису “Віктор Ющенко” написано: “Ваша горілка”. Щоб це зробити, зображення потрібно загнати в комп’ютер, в графічному редакторі підібрати шрифт і написати текст. Така фальшивка не одна, ось на 50 гривнях написано: “Михайло Фальшивка”. А на деяких купюрах замість тексту “Двадцять гривень” – напис “Двадцять гризень”, – говорить Пелюшок.
Таким же чином з’явилися на євробанкноті квіти і жуки – насправді купюри однієї з африканських держав стилізували під євро.
А ще переробляли 500 гривень. “Я прийшов до наших співробітників і кажу: дивіться, хлопці, це нові купюри випустили. А там зображений чоловік, дуже схожий на Віктора Ющенка в похилому віці. Вони повірили, що це нові купюри. Так що ви даремно думаєте, що так нікого не можна обдурити. По-перше, що стосується євро, то людина, яка мало з ними стикалася, підступу не помітить. Аналогічна історія з іноземцями, які не знають нашої гривні. А коли випускають новий номінал, то і українців можна на ній провести”.
Експерти кажуть, що найчастіше можуть одразу на око визначити фальшивку. Але всі дослідження проводять на спеціальному обладнанні. Купюри, справжню і підроблену, складають у прилад для дослідження документів, почерку і картин – він акумулює всі візуальні методи експертизи.
“Спочатку ми перевіряємо водяні знаки, вивчаємо якість. Звіряємо зі справжньою банкнотою, за допомогою техніки видно, як вони намальовані. Перевіряємо наявність захисної нитки. Потім дивимося якість друку. На фальшивці добре видно, що потік барвник. Справжні гроші ані від терміну, ані від прання не втрачають своїх якостей. Барвник добре тримається на папері, фарби багато, вона лежить товстим шаром. Це глибокий друк, і право на нанесення такої печатки є тільки у певних підприємств, що друкують бланки суворої звітності”, – уточнює експерт.
На кожній купюрі, крім одногривневих, знизу зліва є мітка для сліпих і людей із слабким зором. Це опуклі геометричні фігурки, за якими на дотик можна визначити, якого вона номіналу. На 100 гривнях – квадратик, на 20 – трикутник, 500 гривень мають мітку у вигляді трьох крапок. Експерти кажуть, що підробити їх майже неможливо. Також можна провести по портрету на купюрі, він повинен бути шорстким.
На двохсотках у верхній частині є незрозумілі шматочки візерунка, і, подивившись на них на просвіт, ви побачите цифру – номінал купюри. Причому візерунок точно збігається з цифрою. До речі, на євро теж є цей елемент захисту.
Там, де зображення тризуба, в косих променях можна побачити номінал банкноти. Це хороший елемент захисту, і він рідко підробляється. А ось захисну нитку, яку можна побачити на просвіті, легко підробити. Тож її наявність зовсім не показник того, що купюра справжня.
За матеріалами:
ВВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас