Якими будуть наслідки нової торгової війни, що розпочала Росія проти України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якими будуть наслідки нової торгової війни, що розпочала Росія проти України?

2211
Федеральна митна служба Російської Федерації ввела посилений режим контролю щодо українських товарів. Як повідомили у Федерації роботодавців України, з 28 січня 2014 року процедура посиленого митного контролю застосовується до вироблених в Україні харчових продуктів, продукції машинобудування, металу та торгівельного обладнання. При митному оформленні продукцію вивантажують з вантажівок і залізничних вагонів, зважують, перевіряють сертифікати відповідності. Митні органи Росії вимагають від власників вантажів платити додаткові умовні мита в розмірі 5-40% вартості товарів.
Водночас в Луганській регіональній торгово-промисловій палаті розповідають, що через посилення контролю перевізники відмовляються доставляти вантажі на територію РФ. «Це пов’язано з тим, що в договорах обумовлюються конкретні терміни поставки продукції, і відповідальність за своєчасність доставки вантажів несуть саме перевізники. У разі зриву термінів постачання вони виплачують замовникам чималі суми штрафів, що і сталося в серпні 2013 року», – уточнили в Луганській РТПП.
Примітно, що посилений режим контролю Росія ввела одразу після відставки прем’єр-міністра Миколи Азарова. “З метою створення додаткових можливостей для суспільно-політичного компромісу, заради мирного врегулювання конфлікту я прийняв особисте рішення просити президента України прийняти мою відставку з поста прем’єр-міністра України”, – заявив Азаров, подаючи у відставку. Однак, такий вчинок прем’єра один конфлікт пом’якшив, а інший створив.
Відставка Азарова зіграла свою роль в посиленні митного контролю, вважає і політолог Олександр Палій. “Росія чекає, щоб було ухвалено рішення по іще одному маріонетковому уряду. І в цей час використовує всі свої засоби, щоб вплинути на ситуацію, вплинути на людей навколо Януковича, вплинути на бізнес, і сформувати черговий уряд, лояльний до Росії”, – переконаний Палій.
Росія завжди буде ускладнювати митні процедури для України, тому що їй завжди мало досягнутого, вважає експерт. “Яким би маріонетковий уряд не був – Росія хоче ще більш керованого уряду. Подивімось на Білорусь чи на Казахстан – вони вже вступили в Митний союз, а в них час від часу все одно виникають проблеми. То з горілкою, як у Казахстану, то з молочною продукцією чи калійними добривами, як у Білорусі. Тобто, весь час Росія буде використовувати ці засоби, поки не зрозуміє, що з того боку – суверенний уряд, який може захищатися, який може зробити те ж саме, відповісти. З Росією слабкість чи прогинання нічого не дають, а призводять до ще гірших наслідків”, – міркує він.
Прогнозовані наслідки від нової “торговельної війни” на думку політолога будуть невеликими. “Впродовж останньої блокади частка Росії в нашому експорті зменшилась до 18-20%. Росія може відмовитись безпроблемно для себе десь від третини цього експорту. Тобто від семи відсотків максимум – і це все на що вони здатні. Не можна ж продавати інтереси країни за сім відсотків експорту. І залишаються ж значно більші обсяги і можливості реалізації на інших ринках”, – сказав експерт.
“Тому можливості Росії насправді не такі великі. Достатньо мало української продукції зараз експортується до Росії. І вся остання статистика про це свідчить: в 2013 році за 9 місяців з нашого експорту 24,6% було спрямовано до Росії. А після всіх цих пертурбацій обсяг значно змінився і зараз від більшої частини цих 20% Росія не може відмовитись, бо це і вертолітні двигуни, і турбіни. В Росії просто не буде вертолітної промисловості”, – підсумував Палій.
З тим, що Росія зараз намагається вплинути на формування уряду, згоден і Директор Інституту соціально-політичного проектування “Діалог” Андрій Миселюк. “Росія робить все, аби якомога міцніше прив’язати до себе Україну. І для цієї цілі слугував і перший транш кредиту, виданий Україні. І зараз Росія намагається вплинути на формування уряду. По-перше, вона припинила співпрацю по програмам, які реалізовувалися з Україною,до тих пір, поки не буде сформований новий уряд. І це рішення прийняли спільно Путін та Медвєдєв”, – розповів Миселюк. “І тепер вони намагаються тиснути на президента Януковича, ну і власне на пулових гравців, на олігархів, щоб формували такий уряд, який буде зручний для Росії, для Москви, щоб його очолила якась людина, яка буде прихильно ставитися до інтересів Росії. Можливо, не так відверто їх лобіювати, як це робив Азаров, проте буде намагатися діяти в орбіті впливу Росії”, – вважає експерт.
Нові посилення митного контролю Миселюк вважає фактичним повторенням серпневого економічного шантажу, коли Росія намагалася не допустити євроінтеграцію України. “Зараз те ж саме робиться – це попередження. Якщо ви сформуєте не такий уряд, як нам подобається, якщо туди увійдуть такі люди, які не будуть схильні далі поглиблювати співробітництво з Митним союзом, а навпаки будуть дивитись на Європу, ви отримаєте такі ж самі торгівельні санкції, як у серпні. Я думаю, що це такий інструмент, який вже одного разу довів свою дієвість, тому вони до нього і звернулись знову”, – переконаний він.
Експерт прогнозує, що подібний економічний шантаж триватиме доти, поки не буде зрозуміло, на яких основах буде створений новий уряд. “Це власне кажучи Путін і озвучив: нам треба подивитися, що це буде за уряд, хто в нього увійде, для того, щоб продовжувати співробітництво з Україною. Як у Радянські часи казали, що не тільки виконали план, але і перевиконали. Тобто, вони не тільки зупинили поточні програми співробітництва, але і вдалися знову до економічного шантажу, щоб сформувати такий уряд, який потрібно їм”. Від того, яким буде новий уряд, залежить і подальший розвиток подій: якщо він не буде влаштовувати Росію, то тиск може посилитися.
“Українська економіка зараз переживає дуже скрутні часи, тому що тільки за зовнішніми боргами потрібно сплатити 2,8 млрд Росії і трохи більше мільярда доларів МВФ. І плюс на цьому фоні продовжується потужна політична криза, яка негативно впливає на економічну ситуацію. І тут плюс ще й російські санкції – звичайно, їх вплив буде навіть набагато більш негативний, ніж було у серпні”, – підсумував Миселюк. Вимірювати в абсолютних показниках, скільки буде збитків для української економіки, на думку експерта зараз ще зарано.
Формування нового уряду займе не один день. Відповідно, і посилений режим контролю щодо українських товарів на кордоні з Росією може затягнутись. За оцінками експертів, збитки за 10-денний простій українських товарів під час торговельної війни з Росією влітку склали 500 млн. грн. Сподіватимемось, що цього разу Україна відбудеться меншим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас