Обвал валют країн, що розвиваються, загрожує сировинним акціям у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал валют країн, що розвиваються, загрожує сировинним акціям у США

Казна та Політика
725
Акції енергетичних і видобувних компаній на ринку США і інших країн можуть постраждати від падіння валют emerging markets більше інших акцій, прогнозує аналітик Wells Fargo & Co. Джина Мартін Адамс.
Агентство Bloomberg відзначає, що валютний індекс MSCI Emerging Markets Currency впав на цьому тижні до мінімуму з вересня на тлі ослаблення російського рубля, південноафриканського ренда, турецької ліри та інших валют до долара. Вага кожної з валют в індексі збігається з часткою відповідних країн у фондовому індексі ринків MSCI.
У четвер обвал валют країн, що розвиваються, триває на тлі рішення Федеральної резервної системи (ФРС) про подальше скорочення програми викупу активів ще на $10 млрд на місяць, до $65 млрд. За словами аналітика Societe Generale Кіта Джакса, падіння в четвер в парі з доларом США очолюють угорський форинт, що подешевшав на 1,4%, російський рубль і турецька ліра (обидві валюти втратили близько 0,9%).
“Висока кореляція між валютами країн, що розвиваються, і цінами на сировину говорить про те, що папери сировинних секторів з індексу S&P 500 опиняться серед основних переможених” у разі подальшого загострення ситуації, вважає Дж.Мартін Адамс.
Акції нафтогазових компаній демонструють найбільш тісний зв’язок з валютним індексом серед 64 галузевих груп S&P 500, свідчать дані, які наводить аналітик. З січня 1999 року, коли MSCI почала розрахунок свого валютного індексу, кореляція між ним і субіндексом енергетичних компаній S&P 500 становить 0,94. Аналогічні показники для хімічних і гірничодобувних компаній перебувають на рівні 0,87 і 0,66 відповідно.
Максимально можливе значення кореляції дорівнює одиниці і означає, що котирування рухаються синхронно в одному напрямку.
Близько половини валютного індексу MSCI припадає на китайський юань, південнокорейську вону і тайванський долар. При цьому до розрахунку індикатора не входить валюта Аргентини, оскільки MSCI відносить цю країну не до тих, що розвиваються, а до так званих прикордонних ринків. Минулого тижня аргентинський песо знецінився на 15%.
Як пише The Wall Street Journal, лідери Аргентини, Туреччини та кількох інших країн, що розвиваються, постраждалих в останні дні і тижні від падіння курсів нацвалют, покладають провину за те, що трапилося на зовнішні чинники – від згортання стимулів ФРС до іноземних змов з метою спекуляції на бідах emerging markets.
Цей січень, ймовірно, стане для ринків акцій і валют країн, що розвиваються, найгіршим початком року за шість років, відзначають аналітики. Фондовий індекс MSCI Emerging Markets втратив у поточному місяці 6,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас