"Лукойл" зізнався, що Курченко продає йому бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" зізнався, що Курченко продає йому бензин

Фондовий ринок
2969
Російська нафтова компанія “ЛУКОЙЛ” здійснює поставки нафти для нових власників Одеського НПЗ на Україні, повідомив журналістам президент “ЛУКОЙЛа” Вагіт Алекперов.
“Це невеликі обсяги. Дві позиції було поставлено, це близько 100 тисяч [тонн]”, – сказав він.
“Ми зацікавлені в стабільних поставках на Одесу, тому що ті інвестори, які купили НПЗ, не володіють власною ресурсною базою. Ми підтвердили, що ми готові поставляти [нафту] на Одесу”, – додав він. З його слів, частина важких залишків з НПЗ йде на завод “ЛУКОЙЛа” в Бургасі (Болгарія) через ефективність і логістичні переваги.
“Нафтопродукти вони самі продають на території України, в тому числі купуємо ми для нашої роздрібної мережі в цій країні”, – уточнив він.
Раніше повідомлялося, що Росія планує відновити експорт нафти трубопроводом, що веде на Одеський нафтопереробний завод, після трирічної перерви. За інформацією джерел Reuters, поставки почнуться в першому кварталі 2014 року. Російські компанії готові поставити на НПЗ до 750 тис. тонн нафти на суму близько $600 млн, ці обсяги повинні ще затвердити в Міненерго РФ. Видання зазначає, що рішення Росії послідувало після того, як Україна відмовилася підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом.
Одеський НПЗ був зупинений в жовтні 2010 року. Постачання сировини на ОНПЗ були зупинені після того, як “ЛУКОЙЛ” закрив завод плановий ремонт. Компанія пояснювала відмову від переробки нафти в Україні низькою рентабельністю і несприятливою кон’юнктурою у зв’язку з економічною ситуацією, що склалася на українському ринку нафтопродуктів, а також через зміну схеми поставок нафти.
Проектна потужність Одеського НПЗ дозволяє переробляти 2,8 млн тонн сировини на рік. З цього обсягу з урахуванням технічних характеристик підприємства можна отримати приблизно 840 тис. тонн дизпалива і 360 тис. тонн бензину (14% і 9% від загального обсягу їх споживання в Україні). Відповідно, на місяць це підприємство теоретично здатне виробляти з 200-235 тис. тонн нафти, близько 70 тис. тонн дизельного палива і 30 тис. тонн бензину.
Про придбання 99,57% акцій ПАТ “Одеський нафтопереробний завод” у російського “ЛУКОЙЛа” в групі ВЕТЕК оголосили ще в березні поточного року. Пізніше тієї ж весни Одеський НПЗ підписав з “ЛУКОЙЛом” річний контракт вартістю $1,98 млрд, за яким в середньому за місяць підприємство має отримувати 180-200 тис. тонн сировини. Юридично ж операція з переходу заводу у власність ВЕТЕК була завершена 5 липня поточного року.
Наприкінці вересня ОНПЗ відновив роботу. Зараз він переробляє нафту, яку привозять до Одеси на танкерах.
Одеський нафтопереробний завод (НПЗ), підконтрольний групі ВЕТЕК, в листопаді 2013 р. переробив 150 тис. тонн російської нафти і 10 тис. тонн українського газоконденсату, передає Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-реліз групи.
За даними ВЕТЕК, в жовтні і листопаді 2013 р. витрати на переробку сировини на Одеському НПЗ вдалося знизити на 1,2 млн доларів за рахунок скорочення виробничих та адміністративних витрат.
Нагадаємо, у вересні-жовтні 2013 р. Одеський НПЗ переробив 231,8 тис. тонн російської нафти. У жовтні обсяг переробленої нафти становив 173 тис. тонн при поставці 179 тис. тонн.
Одеський НПЗ відновив переробку сировини у вересні 2013 року, до того він простоював з жовтня 2010 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас