Чому резерви НБУ ростуть, а курс гривні - падає? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому резерви НБУ ростуть, а курс гривні - падає?

Валюта
16053
Туристичну путівку в Єгипет на травень журналістка Марія Жартовська купила ще в грудні. Домовилася про оплату – внести гроші вона повинна була до кінця січня, за курсом 8,4 гривні за долар. Але вчора представник туроператора передзвонив: гроші потрібні терміново, інакше вартість поїздки доведеться перерахувати. Все – через занадто швидке зниження курсу гривні.
Вперше за довгий час, в січні 2014 року девальвацію національної валюти в Україні мало хто очікував. Після першого траншу кредиту Росії, резерви Нацбанку в грудні виросли вперше за 8 місяців, загроза дефолту на час пішла з порядку денного. Але замість стабільності, всього за три тижні курс втратив 16 копійок. Вчора Приватбанк продавав долар вже по 8,41, Альфа Банк – по 8,42, притому, що Новий рік українці зустрічали ще з курсом 8,23.
У чому причина, і яка може бути глибина падіння?
Зазвичай головний драйвер зростання вартості долара – українське населення. Згідно з даними Нацбанку, в грудні 2013 року він витратив на інтервенції, тобто погашення попиту населення на валюту, до $ 900 млн. У січні попит знизився десь в 2,5 рази, говорить скарбник банку з першої десятки найбільших за активами, що попросив на нього не посилатися. «Попит на валюту (у січні) з боку населення був, але він був помірним», – говорить начальник управління казначейства і фінансових установ «ОТП Банк» Владислав Анісімов.
Але курс все одно зростав. Якщо за весь минулий рік він виріс на 15 копійок, то всього за 20 днів січня він підскочив вже на 16 копійок – до 8,41 грн/за долар (курс на продаж на міжбанківському ринку).
Цього разу причина – попит з боку банків та спекуляції.
У січні впав продаж валютної виручки підприємствами, а також спрацював фактор відкладеного попиту на купівлю валюти, який сформувався за новорічні свята, говорить Анісімов, спровокувавши дефіцит долара на міжбанківському ринку. У той же час на ринку спостерігається значний надлишок гривні.
Буквально за два тижні залишки банків на коррахунках зросли на 8 млрд гривень – до 31,9 млрд гривень, при тому, що для нормальної роботи банківської системи потрібно в середньому 25 млрд гривень, говорить економіст Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері. Цей надлишок національної валюти – частково – через те, що банки самі запаслися гривнею на випадок, якщо на тлі політичної нестабільності в країні населення кинеться виводити депозити; частково – через недавній викупу Національним банком облігацій внутрішньої держпозики на 2,5 млрд гривень. До того ж, окрім об’єктивних причин для зниження курсу гривні, не обійшлося і без спекуляцій, говорить Ратувухері.
Але якщо зазвичай Нацбанк жорстко бореться зі спекулянтами і девальвацією гривні, зараз він, навпаки, «глухий і німий» до них. НБУ не виходив з інтервенціями, не намагався притримати курс адміністративними методами, або як-небудь зменшити їх ліквідність – те, що робить зазвичай, як тільки курс американського долара починає швидко йти вгору.
Більше того: на зниження курсу погодилися навіть оплоти стабільності гривні – держбанки Ощадбанк і Укрексімбанк. «Зазвичай вони не реагували ні на які коливання курсу на міжбанку, і в той час як інші продавали долар, скажімо, по 8,25, вони продовжували продавати його по 8,15», – говорить Ратувухері. Тепер і цей бастіон здався: вчора курс долара на продаж у двох держбанках становив уже 8,30. Це означає, НБУ зацікавлений трохи девальвувати гривню, вважає економіст.
Чому НБУ не втручається? У Нацбанку зазвичай не коментують політику щодо курсу. Але керівник аналітичного підрозділу групи “Інвестиційний Капітал Україна” (ICU) Олександр Вальчишен вважає, що “мовчання” НБУ не випадкове.
«Швидше за все, після величезних втрат валюти в останні два роки, в НБУ, нарешті, засвоїли основи макроекономіки», – говорить директор дослідницької компанії CASE-Україна Дмитро Боярчук. Через стабільності гривні українські експортери програють конкурентам з інших держав: основні торговельні партнери України в останні роки девальвували свої валюти. C початку 2013-го турецька ліра подешевшала, наприклад, на 26%, білоруський рубль – на 12%, російський – на 11%. Українська гривня за той же період втратила лише 4,47%. А якщо враховувати інфляцію в цих (та інших) країнах-партнерах, гривня навіть посилилася – на 6%, розрахували в ICU. Як підсумок, український товар на ринках третіх країн просто через зміни курсів став дорожче російського, турецького чи білоруського.
Днями ситуація погіршилася ще більше: Росія зовсім відмовилася від політики підтримки стабільності курсу рубля. З початку року рубль просів вже на 3,4%. «Якщо в такій ситуації не давати гривні “дихати”, тобто міняти свою вартість проти долара, то її поточна переоцінка стане ще більшою, – говорить Вальчишен. – І тоді – пиши «прощай» економічному зростанню, відновленню промвиробництва, зростання доходів бюджету в 2014 році».
Сильна гривня ще більше буде підривати позиції експортерів, що значить зниження їхніх продажів, зниження виробництва, і, як наслідок, зниження сплати податків до бюджету. Послабивши українську гривню, Нацбанк допоможе продавати товар закордон українським експортерам, і тим самим внесе свою лепту у відновлення економіки.
Питання лише в тому, наскільки Нацбанк дозволить подешевшати гривні.
Тантелі Ратувухері вважає, що найближчим часом простору для спекуляцій більше немає. «Маржа спекулянтів знижується. Вже зараз видно, що на рівні 8,35-8,4 гривні за долар курс почав стабілізуватися. І це – дуже вільний курс, в тому числі, для експортерів», – говорить він. Владислав Анісімов з ОТП Банку вважає, що курс буде втрачати ще потроху, поки не досягне рівня в 8,5 гривень за долар. Далі падати він навряд чи буде: на цей курс орієнтується закон про бюджет на 2014 рік, і опускати гривню нижче його Нацбанку просто не вигідно.
Дар’я Марчак
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас