Абоненти можуть перевірити, хто розсилав їм SMS-повідомлення з погрозами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абоненти можуть перевірити, хто розсилав їм SMS-повідомлення з погрозами

Технології&Авто
1603
Представник одного з найбільших стільникових операторів на правах анонімності повідомив Delo.UA, що при розсиланні “реєстраційно-протестних” SMS-повідомлень було використано нелегальне обладнання, можливо IMSI Catcher (International Mobile Subscriber Identity, IMSI – міжнародний ідентифікатор користувача мобільного зв’язку). Механізм простий: нелегальна базова станція (БС) імітує сигнал в тому ж діапазоні, в якому працюють всі три найбільших стільникових оператора України. Причому рівень сигналу настільки “позамежний”, що всі, хто знаходяться поблизу трубки, реєструються саме на цій “сірій” БС. У подібні, але не настільки драматичні ситуації не раз потрапляли абоненти, що знаходяться поблизу кордону, коли їхні телефони, фізично перебуваючи на території України, реєструвалися в мережах закордонних операторів. З тієї ж банальної причини: сигнал мобільних мереж “звідти” був потужніший, а термінали налаштовані на пошук найбільш потужного покриття.
Комплект обладнання, необхідного для настільки специфічних операцій, крім БС, складається, зокрема, з комутатора, SMS-центру, комп’ютера, і його вартість не перевищує $1,5 тис.
Представники операторів у разі отримання абонентом повідомлень підозрілого змісту радять одразу ж звертатися в обслуговуючі центри. Де, зокрема, контрактні абоненти можуть отримати вичерпну інформацію за своїм номером. Користувачі передплаченого зв’язку можуть скористатися сайтами інтернет-самообслуговування і як мінімум переконатися, що підозріла SMS не відображається в наданому оператором переліку.
Оператори обурено класифікують подібні спецоперації як “втручання”, але юридичних підстав для звернення в правоохоронні органи у них, крім непрямих доказів, немає. Це Delo.UA підтвердив і Павло Слободянюк, начальник держпідприємства “Український державний центр радіочастот”, в обов’язки якого якраз і входить стежити за порядком в радіоефірі. Він повідомив, що йому нічого невідомо про звернення операторів з приводу подій, що мали місце по вул. Грушевського.
Оператори вже заявили, що неправдиве SMS-розсилання могло бути проведене з використанням дорогого – ціною в кілька сотень тисяч доларів – обладнання.
На відео, яке доступне на YouTube, хакер Кріс Пейдж створив IMSI Catcher всього за $1,5 тис. Для цього він використовував відкрите програмне забезпечення і без проблем придбав необхідне обладнання. На відео Кріс демонструє, що якщо в програмі задати необхідні параметри, то всі телефони в місці, де він зараз перебуває, підключаються до нього як до найсильнішого сигналу і, по суті, будуть проходити через нього. Після цього з трафіком можна робити все, що забажаєш.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас