«Мінус 5 мільярдів гривень щороку» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Мінус 5 мільярдів гривень щороку»

Казна та Політика
766
Минулого тижня, 16 січня, Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (реєстр. №3879 від 14.01.2014)». У соціальних мережах та ЗМІ його вже називають «репресивним». На думку противників закону, нововведення значно звужують рамки як громадянської, так і інших сфер діяльності.
Велике обурення спричинили зміни, які торкнулися діяльності мобільних операторів та інтернет-провайдерів. Адже відповідно до законодавчих змін, відтепер держава може здійснювати обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до окремих ресурсів мережі Інтернет без рішення суду. Законом також передбачається впровадження ліцензування послуг доступу до мережі Інтернет та норми щодо використання ідентифікаційних телекомунікаційних карток під час надання телекомунікаційних послуг. Картки використовуватимуться лише на підставі укладеного між оператором телекомунікацій і клієнтом договору. Разом з тим, оператори, а також провайдери зобов’язані купувати за власні кошти технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів.
Представники ринку телекомунікацій та інститутів громадянського суспільства вже заявили про свою незгоду із новим законом. Відтак, Інтернет Асоціація України (ІнАУ) звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, в якому вимагає повернути прийнятий закон на повторний розгляд Верховною Радою. «Ми вважаємо, що наслідком упровадження пропонованих законом новацій стане руйнування ринку телекомунікацій, значне скорочення бюджетних надходжень, значне підвищення вартості надання телекомунікаційних послуг населенню та безпрецедентне порушення конституційних прав споживачів телекомунікаційних послуг України», — зазначається в листі. Експерти-автори звернення підрахували, що втрати бюджету від недоотриманих податків можуть сягати близько 5 мільярдів гривень щороку.
Крім того, автори відкритого листа вважають, що ухвалені зміни суперечать Конституції України. «Окремі положення закону не узгоджуються з вимогами статті 19 Конституції України щодо визначення способу здійснення повноважень органами державної влади, та не враховують правової позиції Конституційного Суду України, оскільки не містять достатніх і завершених правових механізмів реалізації положень, як того вимагає принцип правової держави (Рішення від 30 травня 2001 року N7-рп/2001)», — йдеться у зверненні.
КОМЕНТАР
Елліна ШНУРКО-ТАБАКОВА, голова правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ):
— Ці закони, прийняті в дивній процедурі, зовсім не передбачають ні відповідності Конституції, ні існуючим законам щодо телекомунікацій, ні розробленим методикам. Відповідно, ці зміни погано впливають на ринок. Це може в подальшому призвести до втрат у дохідній частині бюджету, а також провокує перехід багатьох послуг на інші ринки за межі України.
Наприклад, ОБСЄ взагалі не допускає введення реєстрацій чи чогось подібного. Тому що це в майбутньому може призвести до порушення прав на свободу слова та цензуру, оскільки вже є такі практики, коли діяльність класичних ЗМІ і права кожної людини на висловлювання, зокрема й у мережі Інтернет, можуть бути порушені.
Ті пропозиції, що зараз присутні в інтернет-просторі, зокрема й скасування всіх законів, які були прийняті 16 січня, — це кращий вихід для влади. Оскільки обговорення цих законів і будь-яка спроба в них щось знайти вагоме — це фактична профанація правової ситуації в країні.
Марія Юзич
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас