До чого призведе протистояння на вулицях Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого призведе протистояння на вулицях Києва

Казна та Політика
2622
Вчора на Майдані Незалежності пройшло народне Віче – восьме за рахунком з моменту початку активної стадії громадянських протестів 30 листопада 2013 року. Від попередніх семи його відрізняв чітко сформульований план дій опозиції в першій половині дня і жорстке протистояння з правоохоронцями – у другій.
Три пункти від опозиції
19 січня на Майдані Незалежності на Віче зібралося близько 100 000 людей. Після двох місяців безрезультатних протестів питання «Що робити далі?» було найбільш актуальним. Відповісти на нього спробував лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк, оголосивши загальний план дій від опозиції. Опозиційні лідери запропонували створити альтернативні органи влади, створивши Народну раду з числа народних депутатів, Народний уряд, висловити недовіру президенту, домігшись його відставки і створити нову конституцію – точніше повернутися до варіанту Основного закону 2004 року. «Ми оголошуємо дострокові президентські вибори. Ми проведемо голосування», – доповнив один з лідерів опозиції Віталій Кличко.
Опозиціонери також закликали місцеву владу створити загони самооборони і включиться в боротьбу, підкресливши, що столиця може подати приклад: «Починаємо народне голосування про вибори Київміськради і мера Києва», – сказав Яценюк. За останні два місяці реакція на заяви лідерів у учасників Майдану стала більш прохолодною – під час виступів можна було чути свист.
Проте план дій був скріплений дружним «Так!» з натовпу по кожному з пунктів. Також від лідерів опозиції вимагали визначитися з єдиним кандидатом, який стане опонентом Віктора Януковича на президентських виборах. Арсеній Яценюк пішов від незручного запитання, відповівши, що таким кандидатом є український народ.
На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, більш ефективним було б домагатися виборів київської влади в парламенті, а не на центральній площі. «У опозиції є можливість провести рішення через парламент, його ніхто не розганяв. Верховна Рада є чинним інститутом законодавчої влади. Тому опозиції – прапор в руки, – сказав він. – Ніхто ще Майдан не розглядає як орган влади, який заміщає Верховну Раду за своїми функціями».
Активний протест
Після закінчення «офіційної частини» Віче, у другій половині дня ситуація почала загострюватися. Учасники Автомайдану попрямували до будівлі парламенту, щоб вимагати скасування прийнятих 16 січня законів, які посилюють відповідальність за порушення в ході акцій протесту. В результаті близько 16-00 по вул. Грушевського біля стадіону «Динамо» почалися зіткнення з внутрішніми військами, які блокували вхід в урядовий квартал.
Мітингувальники знищили три автобуси, в правоохоронців летіла бруківка і петарди, були пошкоджені припарковані на вулиці автомобілі. Зі свого боку міліція застосувала світлошумові гранати і сльозогінний газ. Прес-секретар МВС Сергій Бурлаков заявив, що міліція утримується від активних дій: «Ми розуміємо, що провокаторам потрібна яскрава картинка», – сказав він. Близько 20-00 був задіяний водомет. Бурлаков заявив, що він був спрямований не проти людей, а щоб загасити палаючий автобус.
Арсеній Яценюк заявляє, що опозиція не має відношення до сутичок. «Це був не наш план, наш план ми затвердили тут [на Майдані]», – відхрестився Яценюк. При цьому координатори Автомайдану визнали, що частина з них була налаштована на більш радикальні дії. «Друзі, сьогодні відбулася жахлива річ – координатори Автомайдану не дійшли згоди, окремі лідери закликали людей йти до Верховної Ради, інші – з самого початку були проти невмотивованого застосування сили, кровопролиття», – йдеться в заяві лідерів руху Дмитро Булатова, Сергія Пояркова і Андрія Теліженка. Також, судячи за непрямими ознаками, у сутичках брали участь представники радикально налаштованого «Правого сектора».
У тому, що ці події загострили ситуацію, сходяться представники всіх сторін. Політолог Кость Бондаренко вважає, що ці події позбавили Майдан статусу мирного протесту і підтвердили неможливість лідерів опозиції впливати на процес. «Соціологи попереджали, що тільки 10% учасників Майдану орієнтуються на гасла опозиції, решта приходять не заради політиків», – говорить він.
Представник опозиції Анатолій Гриценко написав на своїй сторінці в Facebook, що ситуація зараз «набагато складніша і жорсткіша, ніж була до Віче. Її ще довго доведеться виправляти». «На даний момент крім розжарення градусу радикалізму нічого конструктивного не відбувається», – говорить Карасьов.
А представник КПУ Спиридон Кілінкаров заявив, що події неділі лише підтвердили своєчасність прийняття законів 16 січня. «З урахуванням ескалації конфлікту, фактично радикалізації – це адекватна реакція парламенту. Це вимушений захід у зв’язку з тим, що на сьогодні є проблема в українському суспільстві. І її треба вирішувати», – говорить він.
З його слів, протести в Україні ніхто не забороняє. «Але якщо це стосується нацистських ходів з факелами, димовими шашками, то цього не буде».
За фактом безладів на вул.Грушевського слідчі управління МВС Києва відкрили кримінальне провадження за ст. 294 Кримінального кодексу – Масові заворушення. Максимальне покарання – позбавлення волі на строк до 15 років.
У МВС заявили, що під час подій на Європейській площі постраждали більше 20 правоохоронців. Про потерпілих з боку мітингувальників не відомо.
За даними депутата Олександра Бригинця, Віктор Янукович заявив про необхідність переговорів між сторонами. Передбачається, що сьогодні буде створена комісія з представників Адміністрації Президента, уряду і представників опозиції, яка займеться вирішенням кризової ситуації в країні.
Дарья Кравченко, Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас