5G нам лише сниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5G нам лише сниться

Світ
1651
Шведський телеком-гігант Ericsson морально готує європейських операторів і абонентів до того, що в 2020 році комерційне використання 5G стане неминучою потребою сучасного високотехнологічного суспільства. Як повідомив на прес-брифінгу Афіф Оссейран, представник Ericsson, експоненціальне зростання трафіку в мережах, розвиток нових технологій та бізнес-моделей в найближчому майбутньому призведе до того, що можливостей 3G і 4G виявиться недостатньо. Вихід один – уже зараз необхідно розробляти і затверджувати концепцію будівництва мереж п’ятого покоління.
З цією метою офіційні особи Європейського союзу ухвалили рішення створити робочу групу під назвою METIS («Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty – twenty Information Society» – «Способи реалізації мобільного і бездротового зв’язку в інформаційному суспільстві 2020»). До неї увійшли п’ять виробників на чолі зі шведською Ericsson, 5 операторів зв’язку, 13 науково-дослідних організацій та один автомобільний гігант. Координатором проекту став Афіф Оссейран.
До травня 2015 року проект з бюджетом 38 млн євро і 80 фахівцями повинен представити цілісну концепцію стандарту 5G, визначитися, на базі яких технологій розгортатимуться нові мережі, яким вимогам вони повинні відповідати. Оптимізація і стандартизація обладнання, а також перші дослідні запуски заплановані на 2015-2018 роки, а в 2018-2020 очікується розгортання перших некомерційних мереж 5G для дослідної експлуатації. Комерційний запуск мереж п’ятого покоління відбудеться не раніше 2020 року.
Варто відзначити, що METIS далеко не перший проект у світі, який займається розробкою концепції мережі 5G, тому в рамках спільних конференцій і форумів він активно переймає досвід більш ранніх проектів, запущених в декількох країнах Південно-Східної Азії. Зокрема, у Південній Кореї питаннями впровадження 5G займається асоціація 5G Forum, в Китаї – група IMT-2020 Promotion Group, в Японії – ARIB 2020 Beyond AdHoc.
Примітно, що на відміну від технологій 3G і 4G, основною перевагою стандарту 5G, зі слів Афіф Оссейрана, є не швидкість передачі даних (хоча і передбачається, що вона буде значно вища, ніж в 4G), а сукупність технічних рішень, які виведуть мобільний ШПД на принципово новий якісний рівень.
Так, зі слів координатора METIS, мережа 5G повинна задовольнити потребу в більш високій швидкості передачі даних, яка буде обумовлена ​​зростанням споживання потокового відео, використання файлообмінних мереж і хмарних сервісів. В офісних приміщеннях і міському середовищі, де щільність звернень до мережі найбільш висока, мережа повинна забезпечувати швидкість передачі даних в кілька гігабіт на сек.
Мережа п’ятого покоління також має забезпечити доступність всім підключеним пристроям. Вже сьогодні в мережах у всьому світі працюють більше 5 млрд мобільних пристроїв. Очікується, що в майбутньому ця кількість зросте в 10-100 разів. І разом із зростанням кількості пристроїв, що підключаються, будуть значно зростати і вимоги до мережі з точки зору її доступності.
Ступінь мобільності підключених до мережі пристроїв, на думку Афіф Оссейрана, є одним з найбільш серйозних викликів: «Технологія 5G повинна забезпечувати безперебійну роботу пристроїв, що знаходяться як на борту автомобілів, так і поїздів».
Надзвичайно високі вимоги до надійності мережі будуть затребувані у випадку управління інфраструктурою першорядної важливості (наприклад, електромережами), промислового управління життєво важливими соціальними функціями, наприклад, дорожнім рухом, електронними системами охорони здоров’я та «розумними містами». У цих же випадках, також вкрай важливо час затримки, тому 5G має звести цей показник до декількох мілісекунд і менше.
У деяких випадках, наприклад, для зняття показів лічильників, вимоги до часу очікування досить низькі. В інших випадках, наприклад, у механізмах управління обробної промисловості, в енергорозподільчих системах або системах безпеки руху, вимоги до низького часу очікування критичні. У Ericsson цей показник відмовостійкості фіксує на рівні 99,999%. Крім того, для задоволення цих же потреб технологія 5G повинна забезпечувати час очікування в кілька мілісекунд і швидше.
В цілому експерти Ericsson відзначають збільшення кількості підключених пристроїв і загальна тенденція така, що «в кінцевому підсумку буде підключено все, що може виграти від підключення до мережі, починаючи від світлофорів, побутової техніки до автомобілів, медичного устаткування і систем електропостачання». Технологія 5G покликана забезпечити такі підключення, а це в свою чергу відкриє практично необмежені можливості для людей, бізнесу та суспільства.
Очевидно, мобільний зв’язок п’ятого покоління створить в Європі нову систему координат для появи нових сегментів ринку, які в мережах 3G і 4G неможливі в принципі. Європейські чиновники прекрасно розуміють, що крім багатомільярдних інвестицій в 5G економіка Євросоюзу стане майданчиком для створення нових типів бізнесу, що означатиме появу нових робочих місць і мільярдні податкові надходження.
Водночас, українським споживачам та операторам, які живуть в єдиній європейській країні, де фактично не існує повноцінної 3G-мережі, перспектива створення мережі 5G може тільки снитися. В Україні, де бізнес прийнято вести за принципом «тут і зараз, а завтра – хоч потоп», навряд чи знайдеться інвестор, який оперує настільки довгостроковими перспективами, як 2020 рік. Живучи як на вулкані, вітчизняний телеком-бізнес не розглядає проекти з окупністю більше 3 років.
Роман Химич, експерт Netton Consulting Group, підкреслює, що українська телекомунікаційна галузь сьогодні страждає від нестачі коштів, оскільки ринок стагнує: «Не видно скільки-небудь суттєвої ринкової ніші за обсягами, яка могла б забезпечити інвестиції необхідні для розгортання не лише мережі 5G, але і 4G. Адже всяка технологія передбачає сукупність споживчих характеристик, які або затребувані на цьому ринку, або ні. І в нашому випадку попиту на 5G насправді немає. Більше того, для українського олігархічного бізнесу ці ідеї або нецікаві, або незрозумілі», – малює сумні перспективи 5G для України Роман Химич.
За матеріалами:
proIT.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас