Хто з українців найбільше постраждає від держбюджету-2014? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто з українців найбільше постраждає від держбюджету-2014?

14745
Проект держбюджету на 2014 рік запланований владою як соціальний з прицілом на майбутні президентські вибори в 2015 році. Микола Азаров назвав бюджет-2014 одним з найскладніших бюджетів з усіх 19, в ухваленні яких він брав участь. “Але я можу всіх запевнити, що бюджет-2014 буде збалансованим і реалістичним. Як і вимагає Президент, він буде соціально орієнтованим і в ньому буде також передбачено істотне розширення бюджетної підтримки для регіонів”, – заявив Азаров. У провладній Партії регіонів проектом бюджету також задоволені – запевняють, що він передбачає підвищення конкурентоздатності української економіки та прозорі механізми розподілу коштів.
Однак, в українських незалежних профспілках б’ють на сполох: якщо бюджет приймуть в тому вигляді, в якому він пропонується зараз, то постраждає велика кількість незахищених українців. “Ціла низка громадян України відчують на собі всі ті проблеми, які закладаються в проекті бюджету 2014 року”, – зявив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець. “Бюджет на 2014 рік незбалансований. Там дефіцит одразу проглядається порядку 50 млрд. Він не може бути наповнений ще й тому, що якщо ми подивимось на 2013 рік, тоді недонаповнили бюджет майже на 30 млрд. Економіка в нас просідає, це прямий доказ і показник того, що бюджет не буде наповнюватись, що постраждає ціла низка громадян України. Особливо, якщо основний посил при формуванні бюджету робиться на запозичення”, – вважає він.
Голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко звернув увагу на закладене в проекті бюджету скорочення фінансування на потреби швидкої екстреної медичної допомоги. “Найголовніший подарунок отримає служба екстреної медичної допомоги – на 297 млн буде скорочено фінансування розвитку служби. А ці кошти передбачалося направити на придбання нового медичного транспорту і обладнання. Тобто, влада вирішила, що вже на 100% замінила весь застарілий медичний транспорт по всіх регіонах України? На 2,3 млн скорочено і державну субвенцію місцевим бюджетам на придбання ліків, які повинні бути направлені на потреби швидкої екстреної медичної допомоги”, – розповів він.
“Не буде вирівнюватися розрив між мінімальною заробітною платою і першим розрядом тарифної сітки. Тобто, зарплата залишиться на тому самому рівні у медичних працівників і у працівників бюджетної галузі. На нашу думку, ні до чого доброго такий бюджет і таке відношення до медичної галузі не приведе”, – додав Панасенко.
На 300 млн гривень проектом бюджету передбачено зменшити в цьому році фінансування на оздоровлення інвалідів, чорнобильців, афганців, виділення житла для афганців не передбачено зовсім. Крім того, планується зменшити фінансування для онкохворих чорнобильців на 3 млн. Єдина можливість вижити чорнобильцю при такому бюджеті – це пенсійне забезпечення, вважає Валерій Бєляков, член правління Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля. “На безкоштовні рецепти чорнобильцям-інвалідам в місяць держава видає від 480 грн до 5,20 грн. Що можна купити на 5 гривень 20 копійок ? На це навіть зеленку не можна купити. На оздоровлення чорнобильцю-інваліду виділяють від 90 гривень до 120 гривень на рік. Єдина можливість вижити чорнобильцю при такому бюджеті – це пенсійне забезпечення, яке треба підтягнути до рівня законодавчого. Вся країна отримує пенсію за законами обов’язкового державного страхування . Чорнобильці в судовому порядку мусили захищати своє право на пенсію відповідно до закону України . Але держава рішення суду не виконує”, – розповів Бєляков.
Не менш вражаючі цифри із проекту закону про державний бюджет на 2014 рік навів і народний депутат України, представник комітету з питань праці і соціальної політики Андрій Павловський. “Так, якщо в минулому році на заходи соціальної, трудової, професійної реабілітації інвалідів було виділено 676 млн гривень, то в цьому році планується вдвічі менше. Всього 383 млн гривень. А на заходи з реабілітації дітей з церебральним паралічем в минулому році Міністерство соціальної політики виділяло 49 млн гривень, а зараз менше в 72 рази. Всього на всіх оцих хворих дітей буде виділятися 675 тис. гривень, на всю Україну. І це при тому, що медики надали довідку, що за минулий рік захворюваність на цю страшну хворобу зросла на 20%. А у нас скорочення в 72 рази”, – розповів депутат.
“Таким чином, в цьому бюджеті економлять на найвразливіших, соціально незахищених верствах населення, що для них дійсно буде справжньою трагедією. В той же час ми бачимо, що влада себе не забула – видатки на утримання адміністрації президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів збільшено”, – додав Павловський.
“Особливо влада віддячила каральним органам, особливо силовикам. Фінансування Міністерства внутрішніх справ планується збільшити у порівнянні з минулим роком майже на 3 млрд і воно складе 18 млрд 384 млн гривень. В той же час фінансування збройних сил навпаки, буде скорочено на 2 млрд гривень. У нас лейтенант збройних сил має грошове утримання втричі менше, ніж лейтенант спецпідрозділу “Беркут”, – підкреслив він.
Одразу після презентації проекту держбюджету в опозиції заявили, що голосувати за нього не будуть. «Опозиція не голосуватиме за бюджет, поки в Україні не відбудеться повне перезавантаження влади», – заявив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок. У провладній Партії регіонів погрожують провести виїзне засідання і прийняти бюджет без опозиціонерів. Народний депутат України від фракції “Батьківщина”, член бюджетного комітету Верховної Ради Тетяна Слюз такий сценарій відкидає. “Згідно Конституції, згідно регламенту Верховної Ради, всі засідання, які проходять в сесійній залі, повинні відбуватися на Грушевського, 5. Там, де ми перебуваємо, там, де ми приймаємо закони. Це буде дуже залежати від посадових осіб, які повинні бути зацікавленими в тому, щоб бюджетний процес був прозорим”, – вважає Слюз. Загалом “фінансову Конституцію України” на 2014 рік вона вважає нереальною.
“Коли нам розповідають, що цей бюджет соціально захищений, що це є бюджет розвитку – це не так. Я спробую ці міфи розвінчати. Цей бюджет з нереальними макроекономічними показниками і є незбалансованим. Дохідна частина бюджету в нас завищена. Вона не буде виконана, ми це очевидно розуміємо, по результатам роботи з дохідною частиною 2013 року”, – вважає Слюз. “Ті контрольні показники і ті надходження від приватизації майна підприємств, передбачені в розмірі 17 млрд гривень, очевидно також не будуть виконаними. Вони вплинуть на покриття дефіциту бюджету. Нагадаю цифру, у 2013 році від приватизації надійшло лише трошки більше 1 млрд гривень. Про які 17 млрд гривень ми говоримо? Звідси висновок: завищена дохідна частина бюджету, очевидно, завищена і видаткова частина бюджету. І очевидно, цей бюджет нереалістичний”, – переконана вона. В опозиції намірені блокувати прийняття бюджету до тих пір, поки внесені пропозиції що стосуються закінченості бюджету не будуть враховані.
Прем’єр-міністр Микола Азаров тепер заявляє, що проект закону “Про Державний бюджет України на 2014 рік” повинен бути розглянутий і прийнятий у Верховній Раді не те, що за скороченою процедурою, а протягом одного дня. “Я дуже сподіваюся, що депутати ухвалять рішення з максимальною відповідальністю “, – сказав він, відкриваючи сьогодні засідання уряду. Втім, тривало воно всього кілька хвилин. Завтра в нардепів буде остання можливість прийняти документ на поточній сесії – з наступного тижня вони розійдуться на канікули до лютого.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас