Ринок косяків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок косяків

Світ
1284
На початку 2014 року в Колорадо дозволили вільно вирощувати, продавати і вживати марихуану. Прихильники легалізації канабісу стверджували, що це рішення буде виключно вигідним для держави: чорний ринок зникне, бюджет штату поповниться податками; крім того, з’являться умови для розвитку цілої індустрії, в якій можуть бути задіяні сотні людей. Реальність поки що не виправдовує цих прогнозів – ціни на наркотик зросли, чорний ринок зберігається, розвитку бізнесу заважають юридичні перепони. «Лента.ру» вивчила економічні аспекти вільного розповсюдження марихуани.
Колорадо став піонером масштабної декриміналізації канабісу в США – законне вживання і розведення марихуани було схвалено на референдумі штату восени 2012 року. Тоді ж аналогічне рішення ухвалили жителі штату Вашингтон, але там повна легалізація марихуани – від виробництва до вживання – відбудеться на початку весни 2014-го. Тож поки що противники і прихильники вільного обігу канабісу пильно стежать саме за Колорадо.
Зараз в США можна використовувати марихуану для медичних потреб в 20 штатах, у тому числі в Каліфорнії, Орегоні, Іллінойсі, а також у столиці країни – Вашингтоні.
Економічні перспективи бізнесу стали одним з головних аргументів адептів «Лигалайза» напередодні референдуму 6 листопада 2012 р. Прихильники декриміналізації наркотику наполягали на тому, що бюджет штату отримає пряму вигоду від податків на виробництво і продажу марихуани; крім того, буде і непрямий прибуток – наприклад, від скорочення витрат на поліцейські і юридичні заходи.
За інформацією правозахисної організації Colorado Center on Law and Policy, штат заощадив від 12 до 40 мільйонів доларів за рахунок своєї ліберальної політики. Після скасування кримінальної відповідальності за зберігання марихуани восени 2012-го правоохоронні органи здійснили на десять тисяч менше арештів. За 2014 р. Колорадо має заробити на акцизах та податках з продажів марихуани до 70 мільйонів доларів. Ну а в першу добу після легалізації наркотику прибуток нечисленних продавців перевищив мільйон доларів.
За цими даними виходить, що прихильники вільного обігу легких наркотиків були праві, коли говорили про вигоди декриміналізації канабісу. Перші покупці, які прийшли на початку січня за порцією законної марихуани, можуть з цим не погодитися. Справа в тому, що вартість канабісу в нових закладах досягла майже 400 доларів за унцію (28,3 грама), в той час як наркотик для медичних потреб коштує від 200 до 250 доларів. На чорному ринку його й зовсім можна придбати за 156 доларів. Звісно, високі ціни обурили багатьох любителів наркотику, і ті в підсумку повернулися до нелегальних продавців.
Експерти пояснюють дорожнечу канабісу надмірним попитом при обмеженій пропозиції. Велика частина магазинів, де можна купити марихуану, знаходиться в столиці Колорадо – Денвері. До початку 2014 року необхідні ліцензії отримали 18 торгових точок; всього в штаті до цього часу функціонували близько трьох десятків магазинів. Їхні власники скаржилися, що легалізація і необхідність відповідати розпорядженням регуляторів коштувала їм чимало грошей.
Іншою причиною зростання цін на марихуану стали податки. Акциз, тобто збір за право вирощувати марихуану, становить 15 відсотків, а податок з продажів – десять відсотків.
У 2010 році Лібертаріанський дослідний інститут Cato Institute підрахував, що всі штати США могли б заощадити до 17,4 мільярда доларів на рік, якби легалізували марихуану.
Консенсус серед спостерігачів полягає в тому, що неминуче зростання пропозиції, яке відбудеться після відкриття нових магазинів (всього в Колорадо видали понад 340 ліцензій на торгівлю наркотиком), в перспективі має знизити ціни. Але точних прогнозів щодо цього немає – ринок занадто молодий, і щось припускати поки ще ризиковано.
При цьому розквіт галузі далеко не визначений. Законодавці Колорадо дозволили вільне поширення марихуани, але вони не могли зобов’язати банки та фінансові організації проводити операції, пов’язані з купівлею наркотику. Небажання кредитних установ брати участь у торгівлі канабісом пояснюється тим, що на федеральному рівні вона вважається злочином. Таким чином, банк, що дозволяє своїм клієнтам продавати наркотики, і сам може бути звинувачений у махінаціях – наприклад, у відмиванні коштів.
Небажання кредитних установ та операторів платіжних систем (у тому числі Visa і Mastercard) працювати з торговцями наркотиками поступово слабшає, але доти, поки норми Колорадо не почнуть відповідати федеральним (або навпаки), небезпека для всіх учасників ринку зберігається. У відсутності банківського супроводу виробникам і продавцям марихуани доводиться працювати з готівковими коштами та зберігати в касах і сейфах велику кількість банкнот.
На парадокс невідповідності законів штату і федеральних норм звернули увагу і юристи. Асоціація правників Колорадо попередила своїх членів: буквальне трактування існуючого законодавства передбачає, що фахівці, які консультують продавців або виробників марихуани, і самі можуть опинитися не в ладах з законом, оскільки вони допомагають свідомо нелегальному підприємству.
У «сірій» зоні знаходяться не тільки юристи, а й супутній торгівлі марихуаною бізнес, але підприємців у кінцевому підсумку це не зупиняє. На кінець січня 2014 року в Лас-Вегасі намічено проведення конференції інвесторів, які мають намір вкладатися в компанії, що так чи інакше працюють з канабісом.
Серед них попадаються як «звичайні» – скажімо, орендар площ для плантацій марихуани, так і екзотичні, до яких можна віднести GreenGro Technologies. Компанія надає управлінські послуги медичним крамницям, які торгують марихуаною. До перспективних стартапів відносять Advanced Cannabis Solutions, готову допомогти з консультаціями, логістичною підтримкою і орендою обладнання для вирощування марихуани. Не обійшли увагою любителів канабісу і творці соціальних мереж. MassRoots, розташована в Денвері, випустила в 2013 році безкоштовний додаток для смартфонів, який дозволяє ділитися з друзями фотографіями під час вживання канабісу. Надалі сервіс передбачається монетизувати за допомогою реклами.
У серпні 2013-го американський фінансовий регулятор (The Financial Industry Regulatory Authority) попередив учасників ринку, що бізнес, пов’язаний з вирощуванням або розповсюдженням марихуани, зазнає спекулятивних атак і вимагає від інвесторів особливої ​​обережності. Але хто до цього прислухається, якщо за останній час акції компанії GreenGro Technologies виросли на 409 відсотків?
Олександр Ратніков
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас