Вугілля більше не потрібне: сьогодні Кабмін збирається скасувати свою постанову про заміщення газу вугіллям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугілля більше не потрібне: сьогодні Кабмін збирається скасувати свою постанову про заміщення газу вугіллям

Казна та Політика
4422
Сьогодні відбудеться перше в цьому році засідання Кабміну. Хоча бюджет ще не прийнятий, члени уряду планують попрацювати ударно: на порядку денному 37 питань. Більшість носить чисто технічний характер, але один – досить цікавий. Сьогодні Кабмін збирається скасувати свою постанову про заміщення газу вугіллям на вітчизняних підприємствах. Хоча ще навесні Віктор Янукович визнав цей напрямок пріоритетним, а влітку уряд створив робочу групу і підписав з китайським Держбанком кредитну угоду саме на фінансування програми заміщення газу вугіллям.
До цього додається ще одна новина – Україна призупинила закупівлю європейського газу. Це видно зі звітів про прокачування палива операторів газотранспортних систем Польщі та Угорщини. Експерти вважають, що вся справа в дорожнечі реверсного газу порівняно з російським – особливо з урахуванням отриманої знижки. Адже на грудень минулого року середня ціна палива, яке Україна отримувала з Німеччини, Угорщини та Австрії, становила $397,3 за тисячу кубів. «А ціна російського газу з урахуванням знижки – $268,5. У таких умовах європейському газу достатньо важко конкурувати з «Газпромом», – сказав «Сегодня» незалежний експерт у галузі енергетики Володимир Саприкін.
У здешевлення російського палива є плюси. Вчора уряд прийняв постанову, за якою рекомендував Нацкомпослуг знизити тарифи на тепло і гарячу воду для населення. Щоправда, конкретних цифр і термінів переходу на нові тарифи в постанові не вказано, але підкреслюється, що в Нацкомпослуг це повинні зробити в стислий термін. Однак є й експерти, які у відмові від заміщення газу вугіллям, реверсних поставок і зниження тарифів ЖКГ для населення не бачать нічого хорошого. «Це ще більше втягує Україну в залежність від Росії. Якщо ми припинили реверсні поставки і відмовилися від заміщення газу вугіллям, значить, ми збільшимо поставки палива з «Газпрому», – вважає незалежний енергетичний експерт Михайло Гончар.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас