Бенкет під час чуми: чому Україна не відмовляється від участі в Євробаченні-2014? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бенкет під час чуми: чому Україна не відмовляється від участі в Євробаченні-2014?

3517
Іще одна країна – Болгарія – заявила, що відмовляється від участі в пісенному конкурсі Євробачення. Причиною відмови від змагання назвали скрутне фінансове становище. Болгарія вже дванадцята у списку “відмовників”. Хорватія, Чехія, Словаччина, Люксембург, Туреччина, Андорра, Боснія і Герцоговина, Сербія, Кіпр, Монако, Марокко мотивували це браком коштів або низьким суспільним інтересом в країні до конкурсу. У словацькому мовнику RTVS, який відповідав за відбір учасників до змагання, заявили: «Євробачення за межами наших можливостей». Чому ж Україна, із закладеним у проекті бюджету на 2014 рік дефіцитом 59,5 млрд грн, вважає, що Євробачення їй по плечу?
Конкурс проводиться між країнами-членами Європейської Мовної Спілки і за правилами включає вимогу трансляції програми попереднього року в своїй країні, а також сплату ЄМС (Європейська Мовна Спілка – ред.) внеску учасника. За участь у конкурсі країна-учасниця повинна внести внесок у розмірі 100 тис. фунтів (164,2 тис. дол.). Окрім того, не усі мовні компанії можуть понести витрати на обов’язкову трансляцію конкурсу. Для порівняння, за права на трансляцію матчів Євро-2012 Національна телекомпанія України виторгувала з компаній 82 мільйони гривень.
Для країн-господарів, які приймають змагання у себе, настає час відкривати кишеню поширше: бюджет “Євробачення 2013” у Швеції за попередніми підрахунками склав 10-20 мільйонів швейцарських франків (11,1-22,2 млн дол.). В 2012 році витрати Азербайджану стали рекордними – 63,6 мільйонів доларів. Журналісти із «Der Spiegel» нарахували взагалі 797 млн. доларів витрат Баку на “Євробачення 2012”. Німеччина витратила на конкурс у 2011 році 25 млн євро ($ 31 млн).
Окрім того, є ще витрати на самого учасника, який готує шоу і їде виступати. Ані Лорак у 2008-му для участі в конкурсі витратила 2 мільйонів доларів. Для порівняння, перший учасник, який поїхав від України на змагання в 2003 році, Олександр Пономарьов, потратив близько $ 300 тисяч. Однак, ці витрати лягають на самого виконавця і команду, яка з ним працює. Вийнятком став гурт “Гринжоли”, який представляв Україну в 2005 році за наполегливої рекомендації віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних та соціальних питань Миколи Томенка. Тоді ж, до речі, Україна виклала 22 млн євро на те, аби прийняти конкурс в Києві.
Падіння інтересу до змагання зумовлене не тільки зяючими дірками в кишенях більшості країн-учасниць. Пісенне змагання все більше стає схожим на змагання геополітичне. Країни “голосують блоками” і східноєвропейські в останні роки помітно прибрали до рук лідерство. Рік, коли головування виборола Росія, в британських ЗМІ назвали “загрозою перетворитися на гарячий казан великої політики”.
Показово, що Туреччина вже кілька років поспіль ставить питання про доцільність існування в конкурсі правила “великої п’ятірки” – автоматично до фіналу, незалежно від зайнятого місця на конкурсі, потрапляють Франція, Німеччина, Велика Британія, Іспанія та Італія. Туреччина є більшою за площею, ніж всі ці країни і в ній популярність програми дуже висока. Однак, якщо подивитись на політичну сторону, Європа не поспішає приймати Туреччину до союзу, хоча й обіцяє поновити переговори. І в “гарячому казані великої політики” Туреччина в цьому році знову відмовилась від участі в “Євробаченні”.
Повертаючись до України, то у порівнянні із можливими витратами на проведення у Львові зимової Олімпіади у 2022 році, участь у “Євробаченні” – дитяча забавка. Росія тільки офіційно інвестувала в підготовку до зимових Олімпійських ігор у Сочі 37,5 мільярда євро. Дохідна частина бюджет України в минулому році всього становила 291,5 млрд. грн, тобто 26,75 млрд. євро. Президент України Віктор Янукович вже заявляв, що витрати на Олімпіаду-2022 будуть не меншими, ніж на Євро-2012. А обсяг коштів, витрачених на підготовку до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу, за словами міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, – 3,6 млрд доларів. За даними Національного агентства з підготовки до Євро-2012 потратили ще більше: за 2008-2011 роки – 41 млрд 732 млн державних коштів. При цьому в Мінспорту розраховують Олімпіадою 2022 року вивести Західну Україну з депресії.
Навіщо Україні такі витратні маскультурні заходи? За дослідженням GFK Ukraine, Євробачення-2007 дивились 36,1% українців перед телевізорами, а в 2009 р. їх частка становила 18,83% – понад 6,5 млн. телеглядачів. Спадає на думку, що громадяни, які сидять вдома перед телевізором і дивляться пристрасті на сцені – кращі і зручніші, ніж громадяни, які самі ці пристрасті розпалюють.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас