Іран може почати збагачувати уран до 60% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран може почати збагачувати уран до 60%

177
Більшість іранських депутатів винесли на розгляд президії парламенту законопроект, що передбачає збагачення урану до 60% у разі, якщо іноземні держави спробують ввести нові санкції відносно Тегерана, повідомило в неділю іранське агентство “Мехр”.
“Ми не віримо Заходу і з цієї причини виступаємо за схвалення цього законопроекту, ми заявляємо уряду і групі переговірників (за ядерною програмою – ІФ), що відтепер в основі переговорів має лежати цей законопроект”, – сказав в інтерв’ю агентству депутат Ісмаїл Ковсарі.
Свої підписи під законопроектом поставили 201 з 290 депутатів парламенту Ірану, зазначає “Мехр”.
“Якщо закон буде прийнятий, то уряд буде зобов’язаний завершити будівництво інфраструктури на об’єктах “Фордо” і “Натанц” у разі посилення санкцій проти Ірану і введення нових, при порушенні суверенних прав Ісламської республіки Іран на ядерну енергію і ігноруванні цих мирних прав членами “шістки” (міжнародних посередників – ІФ), – заявив минулої середи іранський депутат Мехді Мусавінеджад.
Відповідно до законопроекту, Іран буде не тільки збагачувати уран до 60%, але і введе до ладу реактор на важкій воді в Араку, повідомив раніше іранський телеканал “Прес-ТВ”.
Отримані ядерні матеріали будуть використовуватися в майбутньому в якості палива для реакторів іранських підводних човнів, передає “Прес-ТВ”.
За даними “Мехр”, іранські законодавці також мають намір винести на розгляд президії парламенту законопроект про збільшення кількості центрифуг зі збагачення урану, кількість яких на сьогодні становить 19 тис.
Як повідомлялося, “шістка” (п’ять постійних членів СБ ООН і Німеччина – ІФ) підписала 24 листопада в Женеві проміжну угоду, яка передбачає введення Тегераном низки обмежень в атомній сфері і часткове скасування Заходом антиіранських санкцій.
Угода про остаточне врегулювання іранської ядерної програми має бути підписана протягом року після досягнення проміжної домовленості.
Проте, заступник голови МЗС Ірану Аббас Аракчі попередив, що розбіжності, що зберігаються між Тегераном і “шісткою” можуть затягти терміни підписання остаточної угоди з іранської ядерної проблеми.
Водночас, радник американського президента з безпеки Сьюзан Райс заявила, що США знайдуть можливість відновити санкції проти Ірану, якщо отримають підтвердження, що Тегеран працює над створенням ядерної зброї.
12 грудня міністерство фінансів США ввело санкції проти ряду фізичних і юридичних осіб, що мають відношення до іранської ядерної програми, зазначає “Прес-ТВ”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас