Чому прогнози про обвал гривні в 2013 році виявилися помилковими - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому прогнози про обвал гривні в 2013 році виявилися помилковими - думка

Валюта
5162
Ще наприкінці минулого року, а особливо на початку цього року, панічних прогнозів і передбачень, що буде обвал гривні до 9, 10 і навіть 12 грн вистачало.
Хто тільки не робив страшилки для народу: і політики, які постійно плутають профіцит платіжного балансу з дефіцитом поточного рахунку; та горе-експерти, які начитавшись книжок американських учених минулого століття нічого іншого, як висловлювати думку «благодаті девальвації», не вміють; і звичайно експерти, які самі займаються незаконними валютними спекуляціями з готівковою валютою, і паніка серед населення – це їхня мета. Тому немає нічого дивного, що панічних прогнозів щодо обвалу курсу гривні було багато, але вони мало спільного мали з реальним станом нашого валютного ринку, і тому замість обвалу гривні сталася невелика девальвація і ревальвація. Іншими словами, цього року , як і наступного, курс долар/гривня буде коливатися в неофіційному валютному коридорі, з діапазоном коливань 3% протягом усього року.
Найдешевше можна було купити готівковий долар 4 січня 2013 року, тоді середній курс був на рівні 8,07 грн. Найдорожче долари можна було продати 18 грудня 2013 року, тоді середній курс був 8,26 грн. Разом, дохід 2,4% річних. Це значно менше, навіть ставки за гривневим депозитом в Ощадбанку, яка становить 16% на рік. Виходить, що всі, хто зберігав гроші в валюті в 2013 році, втратили близько 14% доходу тільки тому, що повірили в панічні і необгрунтовані прогнози про обвал курсу гривні.
Цього року Україна погашала кредити МВФ, які були отримані в 2008-2009 роках і тому деякі експерти намагалися довести, що Україна не зможе погасити ці кредити. Але минув рік, і виявилося, що Україна не тільки погасила 6 млрд. дол кредитів МВФ, але і 4 млрд. дол боргів і відсотків за єврооблігаціями попередніх випусків. Для цього уряду довелося розмістити єврооблігації на міжнародному ринку і валютні ОВДП на внутрішньому ринку. Але це було і так зрозуміло ще на початку поточного року, що для того, щоб погасити кредити МВФ доведеться вдаватися до рефінансування. Що й було зроблено.
Це стандартна операція, яка здійснюється багатьма країнами світу, коли стоїть мета рефінансувати свої борги. Наступного року Україні потрібно буде погасити ще близько 4 млрд. дол кредитів МВФ, для цього можна буде використовувати продаж українських єврооблігацій Росії або іншим міжнародним інвесторам. Тепер після того, як Росія заявила, що вона викупить українські єврооблігації на суму до 15 млрд. дол, прибутковість українських єврооблігацій на вторинному міжнародному ринку знизилася, і тепер уряд України може розмістити ще єврооблігації для міжнародних інвесторів за ставкою 6-7% річних у доларах США. Що б там не казали зарубіжні та вітчизняні експерти і політики, але Україна радикально поміняла до себе ставлення з боку міжнародних інвесторів. І тепер уже американські і європейські інвестори хочуть купувати і купувати українські єврооблігації. Тому й прибутковість за ними знижується, оскільки їх поточні ціни зростають.
У 2013 році один фактор дуже суттєво вплинув на курс гривні – це зниження попиту з боку населення та тіньової економіки до готівкової валюти. Ще немає всіх даних про купівлю-продаж готівкової валюти протягом усього цього року, але вже можна сказати, що обсяги нетто-купівлі готівкової валюти цього року, як мінімум в чотири рази нижчі, ніж минулого. Населення втомилося чекати девальвації гривні, яку горе-експерти передрікали і в 2009, і в 2010, і в 2011, і в 2012 роках. Розмови про девальвацію гривні явно вже набридли багатьом українцям. Як результат, цього року зростання депозитів у гривні становить 36,7%, а обсяг валютних депозитів населення збільшився лише на 1,7%. Якщо на початок року на частку гривневих депозитів припадало 50,2%, то на 1 грудня 2013 р. частка гривневих депозитів становила 57,5%. Гривня виграла суперечку.
Наступний рік передвиборний, і тому не складно передбачити, що весь рік будуть постійно спливати страшилки і ужастики, що гривня обвалиться, як це було в 2012 році перед парламентськими виборами. Але це швидше традиція, ніж реальний прогноз. Реальні ж події на валютному ринку в 2014 році не будуть суттєво відрізнятися від подій нинішнього року. Курс гривні буде коливатися в діапазоні 8,1-8,4 грн. У літній період буде спостерігатися ревальвація, а ближче до кінця року девальвація. Але рівень 8,4 грн – це межа зростання. Що ж до 2015 року, то, незважаючи на всі страшилки, курс долара буде 8,2-8,5 грн. Це реалії нашого валютного ринку. Гривня дійсно девальвує, але дуже повільно і без різких стрибків. Бо йде процес дедоларизації, і в міру зближення України з Росією і Китаєм цей процес буде лише посилюватися. Ситуація зараз далека від подій 2008 року.
Олександр Охріменко к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас