Несподіванка дня: російський "Фонд національного добробуту" може купити українських облігацій лише на $9 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несподіванка дня: російський "Фонд національного добробуту" може купити українських облігацій лише на $9 млрд

Кредит&Депозит
4924
В обхід вимог до рівня ризику російський Фонд національного добробуту може вкласти до 10% в ризиковані цінні папери (якими є облігації України), ця сума не перевищує $9 млрд.
Зі слів міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, передбачена можливість шляхом прийняття урядом РФ окремих рішень інвестувати не більше 10% ФНБ в боргові зобов’язання держав, у яких рівень ризику вищий, ніж рівень ризику суверенних боргових зобов’язань, передбачених у «Порядку управління коштами Фонду національного добробуту».
У п’ятницю заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак у зв’язку з рішенням придбати за рахунок коштів ФНБ дворічні єврооблігації України на $3 млрд повідомив, що постанова, яка дає право уряду РФ розміщувати кошти ФНБ в цінні папери емітентів, які не підпадають під параметри дозволених для цього активів, вже ухвалена.
У постанові прописується загальна норма, що уряд «точковими рішеннями» може здійснювати операції з купівлі цінних паперів емітентів, які не відповідають вимогам до фінансових активів для розміщення коштів фонду. При цьому в постанові не прописується, в яких саме випадках уряд може приймати такі рішення.
Сукупний обсяг ФНБ на 1 грудня 2013 становив 2 трлн 885,29 млрд рублів ($86,93 млрд). Таким чином, обсяг інвестицій коштів фонду в папери з підвищеним ризиком не може перевищити $9 млрд.
Як повідомлялося, за постановою уряду Росії «Про порядок управління коштами Фонду національного добробуту», Фонд може вкладати гроші лише в цінні папери обмеженого кола країн. Це відноситься до облігацій Австралії, Австрії, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, США, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Швеції та Японії.
Встановлене обмеження і на кредитний рейтинг. Так, іноземні емітенти боргових зобов’язань повинні мати рейтинг довгострокової кредитоспроможності не нижче рівня «АА-» за класифікацією рейтингових агентств Fitch-Ratings або Standard & Poor’s або не нижче рівня «ААЗ» за класифікацією рейтингового агентства Moody’s Investors Service.
Рейтинг України за оцінками Fitch і Standard & Poor’s дорівнює В- з негативним прогнозом, а рейтинг держоблігацій за оцінкою Moody’s – Саа1 також з негативним прогнозом.
Крім того, Росія може в будь-який момент зажадати погашення кредиту.
17 грудня під час шостого засідання Російсько-Української міждержавної комісії у присутності президентів Росії та України підписано 14 документів.
Зокрема укладені домовленості, що стосуються зниження ціни на газ до $268,5 за тисячу кубометрів і кредиту в розмірі $15 млрд. При цьому російський президент Володимир Путін заявив, що даний кредит не пов’язаний з жодними зобов’язаннями. Передбачається, що ціна на газ буде переглядатися раз на квартал.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас