Відповідальність за штурм Банкової взяли на себе ультраправі з СНА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповідальність за штурм Банкової взяли на себе ультраправі з СНА

Особисті фінанси
6298
Після боїв у неділю на Банковій між протестувальниками на Майдані і тими, хто бився з силовиками, пробігла чорна кішка. Самі опозиційні лідери назвали хлопців у масках з палицями і ланцюгами в руках провокаторами. А охорона Майдану тепер навіть намагається обшукувати всіх, хто ходить в масках.
Журналісти спробували розібратися: кого все ж таки називають провокаторами. Як з’ясувалося, це націонал-радикали. Вони запевняють, що всерйоз повірили: лідери опозиції закликали їх брати будівлі і робити революцію.
У неділю на Банковій зібралося кілька тисяч людей. Хтось пригнав трактор і пішов прямо на ньому в наступ на солдатів внутрішніх військ, які стояли в першому ряду в оточенні АП. Потім на ВВшніків накинулися агресивно налаштовані молоді хлопці – били ланцюгами, палицями, кидали булижники, вибухові пакети, фаєри. У відповідь вже «Беркут» почав закидати протестуючих світло-шумовими гранатами, пускати в хід газ. А потім і зовсім пішов у наступ. Травми отримали як самі силовики, так і звичайні громадяни.
Судячи з символіки на одязі нападників, а також з розповідей очевидців, в боях брали участь в основному націоналістичні радикально налаштовані організації. Це «Чорний комітет», «Патріот України», «Правий сектор» і Соціал-національна асамблея (СНА). Упізнати їх можна було за символікою, хлопці в масках несли чорний прапор з трьома білими смужками (такий у «Чорного комітету»), а на інших були жовто-чорні пов’язки (їх носять «Патріот України» і СНА). Крім того, багато хто був з символікою клубу «Динамо».
«У кожній групі було чоловік по десять. «Чорний комітет» прийшов явно не підготовленим до бойових дій – в джинсах, звичайних куртках. Вони, швидше за все, ситуативно включилися в бійку. А ось «Патріот» і СНА були з ланцюгами, кувалдами і вибуховими пакетами. І першими бійку розпочали саме ці хлопці. Причому перед атакою «Беркута» вони зникли , ніби їх попередили. А під удар потрапив розпалений натовп людей», – розповів один з тих, хто був тоді біля Адміністрації президента.
У націоналістичних організаціях запевняють, що нікого не провокували. «Звинувачення у провокації просто смішні, ми не були активними учасниками і не готувалися, але так повернулася ситуація. Ми прийшли захищати людей. Адже після розгону Майдану у людей накопичилася ненависть до влади, вони не танців хочуть, а дій. А опозиція, виявляється, революції не хоче, вони навіть президента міняти не хочуть, лише уряд», – сказав нам лідер «Чорного комітету» Богдан Тицький.
Ми поспілкувалися з представником СНА, який був на Банковій. «Ми прийшли туди не за гроші, а за ідею, з надією на штурм. Корчинський нічого не організовував (лідера «Братства» підозрюють в організації провокацій. – авт.), та й «Свободи» там не було. Це був стихійний процес. Те, що озвучила опозиція, – свинство по відношенню до тих, хто підставляв голови і вірив у те, що вже в неділю можна було повалити уряд і захопити Адміністрацію президента. А такі шанси були. Тим більше, що сама опозиція закликала до страйків і блокування адмінбудівель. КМДА та Будинок профспілок штурмували теж ми. Тільки коли ці будівлі взяли, то опозиція без докорів сумління зайняла приміщення і організувала штаби. А нас назвали провокаторами», – з гіркотою розповідає один з членів СНА.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас