«По вуха в боргах» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«По вуха в боргах»

Казна та Політика
4001
На учорашньому засіданні Уряд розглянув економічну динаміку країни за 10 місяців поточного року і постановив: «затягнути паски». Саме так на людську мову перекладається суха цитата Прем’єр-міністра України Микола Азарова, яку подає прес-служба уряду на офіційному сайті. А виглядає вона так: «Оприлюднені Держкомстатом відомості свідчать, що ми повинні скоригувати макроекономічні показники з огляду на підготовку проекту бюджету на наступний рік», — зазначив Микола Азаров».
Що ж це за «оприлюднені Держкомстатом показники»? Перш за все — падіння промислового виробництва, скорочення експорту і збільшення дефіциту платіжного балансу. «Головний фактор цієї ситуації — перш за все, скорочення обсягів промислового виробництва і пов’язане з цим зменшення обсягів будівельних робіт», — зазначив сам Микола Азаров.
А як так сталось? Чому «впала» промисловість?
Це — наслідки, як пояснили «Дню» «не на диктофон» в офісі одного дуже поважного для України фінансового донора, — ціна тієї «стабільності», яку нам обіцяла влада. Стабільний курс національної валюти «з’їв» наші золотовалютні запаси, і проїв дірку в платіжному балансі. Адже некоректна ціна гривні приводить до того, що українські товари стають неконкурентними на міжнародному ринку, бо вони… дорогі. «Стабільні» тарифи на газ і тепло «вижерли» з бюджету …7 % ВВП. Як, спитаєте ви? А дуже просто: коли є три ціни: одна, за яку купують товар; друга, за якою продається/купується точно такий самий товар, але іншим покупцем (газ внутрішнього видобутку) і третя — ціна продажу, яка значно нижча, за ціну покупки — корупція неминуча! Фактично не можливо знати кому, коли, який товарі і за якою ціною продається, а відтак хто, за що і в якому розмірі отримує компенсацію з бюджету.
Повертаючись до учорашнього рішення уряду, резюмуємо ситуацію, яку ми спостерігаємо останніх півроку, а вчора прозондували повторно, свідчить: тягнути той пасок вже нікуди. Міські голови викручуються як можуть. В окремих вже і справді «крайні міри»: беруть все під чесне слово, але в те «чесне слово» вже не вірять підприємці, бо у них робота з Податковою «під чесне слово» не проходить…
Як викручуються мери, на що сподіваються і що б хотіли запитати у опозиції та влади — нижче в коментарях.
ЛЬВІВ
«СЬОГОДНІ У НАС ЗАБЛОКОВАНО НА РАХУНКУ ПОНАД 90 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ»
Міський голова Андрій САДОВИЙ:
— На нинішній день треба зробити все можливе і неможливе, щоби, прийнявши євроінтеграційні закони, Україна підписала угоду з Європейським Союзом. Це дасть нам можливість відкритого доступу на європейські фінансові ринки, можливість нашому бізнесу отримати фінансування під наднизькі відсотки, тому що ті кредитні ставки, які сьогодні є, унеможливлюють розвиток українського бізнесу.
Якщо говорити про казначейство, то в Україні сьогодні — надзвичайно складна ситуація. І я розумію, що ця ситуація є наслідком непростих відносин у тому числі і з нашим російським сусідом, який припинив постачання на свою територію цілого ряду продукції, що, звичайно, зменшує податкові надходження, відповідно, це впливає на казначейський рахунок держави. Тому сьогодні в багатьох містах є проблемні питання, і ми максимально вирішуємо ці проблеми, залучаючи інші джерела фінансування. Говорю про Європейський банк реконструкції і розвитку. Власне завдяки співпраці з цим банком ми сьогодні проводимо масштабні ремонтні роботи, доводячи до ладу наші головні магістралі — вулиці Богдана Хмельницького, Городоцьку і Шевченка, закінчуємо ремонтувати вулиці Коперніка і Бандери, а це — серйозні транспортні розв’язки.
Я вірю, що проблеми казначейства вирішаться. Так, сьогодні у нас заблоковано на рахунку понад 90 мільйонів гривень. Мова йде про ті видатки, які ми повинні сплатити за вже виконані роботи. Звичайно, бізнес чекає на ці кошти… Дуже важливо, щоби до грудня було проплачено кошти за снігоприбиральну техніку, яку ми цього року купуємо.
Отже, якщо ситуація вирівняється в державі, якщо будуть проголосовані всі закони й буде підписана асоціація, на мою думку, ми отримаємо свіже дихання, і питання казначейства також може бути вирішено.
КОВЕЛЬ, Волинська обл.
«У ШКОЛАХ ТА ДИТСАДКАХ ПРОДУКТІВ ЗАЛИШИЛОСЯ НА ТИЖДЕНЬ-ДВА»
Міський голова Олег КІНДЕР:
У середу відбулося позачергове засідання виконавчого комітету Ковельської міської ради. Як пише сайт «Про Ковель», головне питання, яке там розглядали, стосувалося затримки бюджетних коштів на рахунках Державної казначейської служби України, що паралізує діяльність міста. За словами начальника фінансового управління Валентини Романчук, на рахунку казначейства «осіло» понад п’ять із половиною мільйонів гривень, які до кінця року мали би бути використані на потреби громади Ковеля. Недоотримання цих коштів призупинило виконання багатьох робіт, що були заплановані ще на початку року, і на які в міському бюджеті передбачалися реальні кошти.
У коментарі «Дню» міський голова Ковеля Олег Кіндер сказав, що є і звернення депутатів Ковельської міської ради щодо відставки уряду. Адже саме держава не виконує своїх, гарантованих Конституцією, законів. Адже заборгованість у місті є наразі навіть по так званих захищених статтях. Це придбання продуктів харчування для дошкільних та освітянських навчальних закладів, медикаментів для Ковельського медичного об’єднання. Останньому казначейство заборгувало понад 94 тисячі гривень. Медична установа не може розрахуватися і за отриману теплову енергію, а це ще 300 тисяч гривень. Існує також заборгованість по коштах на харчування пацієнтів стаціонару. У школах та дитсадках продуктів залишилося на тиждень-два. Щось міська освіта бере у борг, має й якісь запаси, але ж і вони закінчуються… Були свої претензії до казначейства і в начальника управління праці та соціального захисту населення Софії Сагаль. Тільки автоперевізникам, які обслуговують пільгові категорії людей, заборгували понад 150 тисяч гривень, не виплатили понад 344 тисячі «чорнобильських» грошей.
Міський голова занепокоєний тим, що місто не може повноцінно жити, працювати, головна артерія економіки ледве пульсує. Фактично зупинилися роботи з благоустрою, ремонту доріг, житлового фонду. В ЖЕКах практично закінчилися запаси будівельних, паливно-мастильних матеріалів. Так у КП «Добробут» пройде ще два-три дні — й машини не зможуть виїхати з гаража. Головний комунальник міста Олександр Балак з острахом чекає на прихід зими, адже роботи з ремонту доріг, водовідведення, а також із заготівлі піску та солі не завершенні, оскільки казначейство на своїх рахунках затримує бюджетні гроші.
«Така ситуація не тільки у Ковелі, — говорить Олег КІНДЕР. — Проте міські голови чомусь мовчать, наче бояться. А я не можу боятися, бо за мною стоїть громада великого міста, його, власне, подальша життєдіяльність. На наступне засідання міської ради ми хочемо запросити, і це підтримали члени виконкому, керівництво області та Головного управління Державної казначейської служби. Уряду буде надіслано телеграму з доповіддю про напружену соціально-економічну ситуацію в місті».
ЧЕРКАСИ
«CПОДІВАННЯ, ЩО МИ ЗАВЕРШИМО БЮДЖЕТНИЙ РІК ВДАЛО, ВСЕ Ж ТАКИ Є»
Директор департаменту фінансової політики міськвиконкому Наталія ДЖУГАН:
— Уперше така можливість — використовувати кошти місцевих бюджетів — з’явилася в держави 2009 року, коли постановою Кабінету Міністрів України було утворено єдиний казначейський рахунок, на який зараховувалися всі кошти і державного, і місцевих бюджетів.
Асоціація міст України на той час активно виступала за скасування такого порядку, однак з 2011 року ця норма, на жаль, стала нормою Бюджетного кодексу.
Сьогодні ми бачимо скрутне фінансове становище в державі: не вистачає ресурсу. І тому регіони потерпають від непроведення платежів місцевих бюджетів органами державного казначейства.
Черкаси — не виняток. Сьогодні ми маємо близько двадцяти п’яти мільйонів непідкріплених гривень — як по загальному, так і по спеціальному фондах. Це видатки, які вкрай важливі для забезпечення життєдіяльності міста: освітлення, прибирання, капітальні ремонти ліфтів тощо. Наприклад, із липня в нас профінансовано, але не підкріплено казначейством, харчування дітей у літніх таборах…
Криза неплатежів боляче б’є як по комунальних підприємствах, так і по бізнесу, що ризикнув співпрацювати з органами місцевого самоврядування. Але сподівання, що ми завершимо бюджетний рік вдало, все ж таки є, оскільки проводяться платежі за захищеними статтями видатків. Це заробітна плата, харчування, енергоносії та видатки з обслуговування боргу.
НОВА КАХОВКА, Херсонська обл.
«МИ НЕ РОЗРАХУВАЛИСЯ З ПІДРЯДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ, ЯКІ ГОТУВАЛИ ШКОЛИ І ДИТЯЧІ САДКИ ДО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ»
Міський голова Володимир КОВАЛЕНКО:
— Нині на казначейських рахунках затримується орієнтовно 5,5 млн грн бюджетних коштів. Це порівняно невелика частина всього бюджету міста, але нестача цих грошей уже позначилася труднощами в багатьох сферах. Ми не розрахувалися з підрядними організаціями, які готували школи й дитячі садки до навчального року, а також із тими, які забезпечують ці заклади харчуванням. Зупинено роботи з реконструкції Палацу культури, є проблеми з перевезенням пільгових категорій населення та закупкою пільгових ліків. А ще таке болюче питання, як ремонт доріг… Крім того, через затримку коштів казначейством комунальне підприємство, яке відповідає за опалення міста, не може розрахуватися за газ і навіть виплатити своїм працівникам заробітну плату. Уже навіть прокуратура зацікавилася цим питанням, адже люди бідкаються, шукають у когось захисту. На цю тему я нещодавно мав розмову з головою Херсонської ОДА і начальником держказначейства області. Вони запевняли, що ситуація покращиться протягом місяця. Губернатор пообіцяв, що в грудні будуть погашені практично всі борги, передусім соціальні виплати. Гадаю, що претензії до політичних сил тут недоречні. Треба краще займатися економікою, просити людей більше співпрацювати з банками, не тримати грошей «під подушкою». Зрозуміло, що українці насторожені, невпевнені. Однак дуже не хочеться, щоб держава змушена була запускати грошовий верстат.
БАХЧИСАРАЙ, АР Крим
«МИ З КОЛЕГАМИ ВИМАГАЄМО ВІД ПАРЛАМЕНТУ УХВАЛИТИ ТАКИЙ ЗАКОН, У ЯКОМУ БУДЕ ЧІТКО ПРОПИСАНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОСАДОВОЇ ОСОБИ ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА ЗА ПОРУШЕННЯ ВИПЛАТ»
Міський голова Костянтин РУБАНЕНКО:
— Асоціація міст України розробила законопроект щодо відповідальності посадових осіб за затримку виплат міських бюджетів. І він уже пройшов на парламентські слухання 8 жовтня.
Ми з колегами, іншими міськими головами, вимагаємо від парламенту ухвалити такий закон, у якому буде чітко прописана відповідальність посадової особи Держказначейства за порушення виплат. Адже попри те, що ми визначаємо ці проблеми як «затримку виплат», фактично, йдеться про використання ресурсів територіальної громади в інтересах центральної влади з метою покриття потрібних їм витрат.
Я вважаю схвалення й підтримку таких законодавчих змін найбільш цивілізованим шляхом зміни ситуації з проблемами міських бюджетів. На місцях є конкретні люди, які мають відповідати за ці непроплати. Ці посадові особи повинні бути визначені, і передбачена відповідальність для них. Регіональні відділення Держказначейства повинні розуміти, що дамоклів меч висить над ним точнісінько так само, як і над будь-якою іншою посадовою особою.
Можна скільки завгодно виходити на вулиці й вигукувати лозунги, але це якщо й дає ефект, то він несистемний — кинуть копійку, а потім що? Знову на вулицю?
Ситуація в Бахчисараї зрушилась із мертвої точки після того, як ненормальний мер почав їздити всюди і вголос говорити про те, про що решта, можливо, мовчать. Але ж так не має бути! У багатьох містах платежі взагалі затримуються місяцями.
Та й у нас, окрім заробітних плат, фактично всі інші платежі «стоять». Буквально, вчора бухгалтер сказала, що вдалося «вибити» близько 200 тисяч гривень. Та це крапля в морі, порівняно з тими сумами, які у нас «зависли». Поки що теплокомуненерго не скаржаться, тоді як підприємці, які надають продукти харчування для дитячих садочків та шкіл, уже звернулися до мене з попередженням про те, що коли вони через певний час не отримають грошей, то будуть вимушені припинити постачання продуктів харчування.
МУКАЧЕВО, Закарпатська обл.
«ЦЕ ВІДВЕРТЕ ЗЛОВЖИВАННЯ»
Міський голова Золтан ЛЕНД’ЄЛ:
— Вкрай жахливу ситуацію, що склалася на сьогодні, демонструють слова міського голови Мукачева Золтана ЛЕНД’ЄЛА: «Станом на сьогодні за рахунками в Держказначействі мало би бути 33,3 млн грн, а не проведено за платіжними документами на 7,4 млн грн за виконані роботи. Напрошується логічний висновок, що і 33,3 млн грн відсутні на рахунках, якщо не можна перерахувати 7,4 млн грн, тобто від органу місцевого самоврядування хтось нахабно відібрав гроші, і цю проблему не визнає ані Держказначейство, ані Кабінет Міністрів. Це відверте зловживання, адже відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» розпорядником коштів виступає орган місцевого самоврядування. У нашій ситуації цю функцію перебрало на себе Держказначейство, яке фактично розпоряджається фінансами міської громади. Як наслідок, сьогодні більше ніж на сім місяців відстаємо з ремонтом Будинку культури, який наполовину розібраний і руйнується, не встановлюється дороге й необхідне медичне обладнання для ЦРЛ, яке врятувало б життя не одній людині, кричуще відставання з ремонтом дитсадків, шкіл, доріг тощо.
РАВА-РУСЬКА, Львівська обл.
«МИ ТИЖДЕНЬ НЕ ВИВОЗИЛИ СМІТТЯ З МИТНИЦІ»
Міський голова Ірина ВЕРЕЩУК:
— Після того, як я почала розповідати про проблему на загальноукраїнському рівні, зокрема, у вашій газеті, нашому місту проплатили 300 тисяч гривень. Ця сума дозволила нам трішки перекрити витрати за вересень. І на тому всі «покращення» скінчились. Коштів до кінця року нема. Виплати зі спецфонду «стоять». Опалювальний сезон ми досі не розпочали. Єдине, що нас сьогодні рятує це — Бог і погода. Якби був сніг, усі наші садочки і школи позакривались би.
Ми досі не розрахувались за продукти харчування для дитячих садочків та початкової школи. Підприємці вже письмово нас повідомляють, що не будуть більше давати нам в борг нічого, і вимагають виплатити кошти, вони ж мусять податки платити…
Як викручуюсь? Звернулася листом до Верховної Ради, щоб ми зібралися за столом і обговорили проблему наших бюджетів. Зараз йде бюджетний процес. Я не знаю, що там відбувалося в першому читанні Закону про державний бюджет на 2014 рік. Ми не маємо жодних показників на місцях. Думаю, що ми їх отримаємо, як завжди, взимку на Різдвяні свята. Нам знову дадуть 10 днів, щоб ми затвердили свої бюджети. Але це ж неправильно. Ніхто не аналізує показники місцевих бюджетів за минулий рік в таких умовах. Приймають, що дають. Я от проаналізувала і бачу, що рівень доходів у мене впав порівняно з попереднім роком на 50%. Ми сьогодні не виконуємо доходну частину бюджету порівняно з 2012 роком майже на 60%. Я боюсь, що у 2014-му році місто буде банкрутом.
І ще: якщо ми не підпишемо угоду про асоціацію з ЄС, то нам на гранти європейські сподіватись нема чого. Ми, як прикордонна територія, понаписували різні проекти, які фінансуватимуться з ЄС, але всі вони заморожені до початку 2014 року. І якщо Вільнюський саміт Україна провалить, то тоді я з жахом уявляю, як ми почнемо 2014 рік. Я не знаю на що сподіватись і до чого апелювати.
Ми взяли позику у Держказначействі, щоб розрахуватись з людьми, які прибирають наші вулиці, заплатили заробітну плату за липень місяць. Серпень, вересень, жовтень і листопад — ми досі не оплатили. Люди приходять за грошима чи не щодня, а я їм все з дня на день «обіцяю».
Ми тиждень не вивозили сміття з митниці. До мене приїхала ціла делегація поляків: «Ірино, той кордон — то не лише ви, а й ми. Так не має бути». Ми взяли на заправках бензин під чесне слово, і вивезли те сміття. До мене приходить головний лікар «Дай бензин, бо «швидку» нема чим заправляти»…
У мене зараз до нашої влади і опозиції одне питання: ви це робите свідомо, чи живете в країні кривих дзеркал? На що ви сподіваєтесь? На кредити МВФ? Нам нічого це не дасть. Місцева економіка не працює.
ТРОСТЯНЕЦЬ, Сумська обл.
«ПОЗИЧАЄМО БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ, ПАЛЬНЕАЛЕ СЬОГОДНІ ДЕДАЛІ РІДШЕ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІДПРИЄМЦІ, ЯКІ НА ТАКЕ ПОГОДЖУЮТЬСЯ»
Міський голова Юрій БОВА:
— З виплатами по захищеним статтям бюджету у нас проблем нема. А от по незахищеним — два мільйони гривень лежить в Держказначействі «мертвим грузом». Це — витрати на нове будівництво, благоустрій міста… Всі виплати комунальним підприємствам з літа «стоять».
З ситуації виходимо, беручи в борг. Позичаємо будівельні матеріали, пальне… Але сьогодні дедалі рідше знаходяться ті, хто йде на таке. Практично вже ніхто не хоче з нами працювати в борг. З кожним днем ситуація все гірша і гірша…
Моє побажання до влади і опозиції: щоб прийняли такі законодавчі зміни, аби прибутковий податок, який на 90% формує доходи міського бюджету, сплачувався за місцем роботи людини, а не за місцем реєстрації підприємства.
Наприклад, 500 тисяч гривень, які мали б лишитися в нашому місті, як податок з доходу працівників залізничної станції в Тростянці, пішло в Суми, бо там зареєстроване регіональне відділення залізниці. Але ж працівники, які заробили ці кошти, живуть в нашому місті, і послуги отримують тут: дороги, медичну допомогу…
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас