Олімпіада-2022: де збирається проводити зимові Ігри Україна і хто з нами змагатиметься — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада-2022: де збирається проводити зимові Ігри Україна і хто з нами змагатиметься

Казна та Політика
1305
Ще в 2011 році ідею про проведення білої Олімпіади у Львові озвучив президент України Віктор Янукович. Але тоді це було не більше ніж слова. Адже за цей період хто тільки не заявляв, що збирається взяти ОІ-2022: Ніцца, Барселона, Мюнхен і Санкт-Моріц. Проте ніхто з них не просунувся далі обіцянок. Мюнхен відпав в останній момент, коли жителі висловилися на референдумі проти.
Україна пішла далі, і 5 листопада Львів підписав заявку на проведення зимових ОІ в 2022 році. Останньою датою заявки було 14 листопада, і в підсумку шість міст оголосили бажання прийняти у себе Ігри-2022: норвезьке Осло, шведський Стокгольм, казахстанська Алмати, китайський Пекін, польський Краків спільно зі словацькою Ясною і, звичайно ж, наш Львів.
“Ще з часів СРСР створюються проекти з розвитку на сучасному рівні рекреаційних зон Карпат, – сказав у розмові з нами член МОК від України Валерій Борзов. – Але цей проект – найреальніший. Олімпіада приваблива для інвесторів, а завдяки їхнім коштам проект цілком може втілитися в життя”.
Спортивні змагання місцева влада пропонує проводити в самій столиці Галичини – селах Тисовець та Панасівка Львівської області, Боржава на Закарпатті. У Тисовці – стрибки з трампліну, двоєборство, лижні гонки і біатлон, у Панасівці – фрістайл і сноуборд, у Боржаві – гірськолижний спорт. У самому Львові буде льодова арена, а також траси для бобслею, санного спорту і скелетону.
Як нам повідомили в прес-службі Львівської міськради, зараз Львів щосили готується до проведення Євробаскету-2015, але якщо Львів виграє конкурс на проведення зимових Ігор, то є тільки три точки на карті міста, придатні для міжнародних спортивних змагань.
Відповідно до проектів влади, змагання з санного спорту і бобслею проходитимуть на Чортових скелях. Це печерно-скельний комплекс між Львовом та сусідніми Винниками, біля села Лисиничі, – улюблене місце відпочинку для місцевих жителів і туристів.
Більше того, навколо футбольного стадіону “Арена Львів” планують спорудити центральну льодову арену й олімпійське селище, яку в перспективі можна буде перевести в житловий комплекс або гуртожитки для студентів.
Що стосується багатофункціонального комплексу для Євробаскету-2015, то, за словами Ольги Роєнко, директора з маркетингу UBI, головного інвестора проекту, теоретично існує можливість переобладнати його в хокейний майданчик. Однак на практиці такий хід не є доцільним з фінансової точки зору.
Ми побували на будівельному майданчику цього комплексу, який більше скидається на величезний пустир, – поки тут ведуться лише підготовчі роботи до будівництва.
“Тут можна буде зробити штучний лід, але знадобиться 80-100 млн гривень, – говорить керівник проекту корпорації, що займається будівництвом, Володимир Бригадир. – Також не обійтися без додаткових витрат для посилення потужностей з подачі електрики, а для цього потрібно запустити додаткову підстанцію від аеропорту”.
За словами Бригадира, необхідно добудувати і 3,6 км дороги, для чого треба близько 250 млн гривень. Цю дорогу, яка досі іменується як “Ряшівська – Проектована”, обіцяли здати до початку Євро-2012. Але через брак грошей встигли тільки розчистити територію, і вона так і залишилася фантомом.
За кошторисом фахівців, який вже затвердив Кабмін, Львів-2022 має обійтися державі близько $6,4 млрд. Для порівняння: Євро коштувало близько $5 млрд.
А ось букмекери досить скептично бачать наші шанси – 8%. І це не дивно. Поки в Карпатах немає нічого, що давало б можливість провести змагання вже сьогодні. Та й фактор Сочі-2014: МОК навряд чи захоче, щоб Ігри так часто проходили в одному регіоні.
Осло: компактні, лоу-кост ігри
Один з лідерів в гонці за зимовими Іграми, норвезький Осло, точніше, його передмістя Холменколлен, де розташована більшість об’єктів, подав заявку самим останнім – 13 листопада.
Востаннє колиска зимового спорту приймала ОІ в 1994-му – в 23-тисячному містечку Ліллехаммер, що в 200 км від Осло. “У програму увійшли нові види (керлінг, скелетон та сноубординг. – Авт.). У такого маленького містечка виникнуть труднощі в проведенні Ігор. Нам потрібне місто більше, і ми вибрали Осло”, – говорив член МОК від Норвегії Герхард Хейберг.
Однак не всі змагання пройдуть у столиці. Бобслей, гірськолижний і санний спорт переїдуть якраз в Ліллехаммер.
В Осло дійсно є все для Олімпіади: відмінний трамплін, який люблять усі норвежці, лижні та біатлонні траси, де проводять Кубки світу, а також сучасна льодова арена. Та й серед жителів країни зимовий спорт набагато популярніший від того ж футболу. А за історію ОІ їхні спортсмени взяли більше всіх медалей – 303, з них 107 – золоті.
Власне, Норвегія може собі дозволити Ігри, враховуючи її високий ВВП – майже $60 млн на душу населення. Але вони стверджують, що великих вкладень чекати не варто. “Ми плануємо компактні, лоу-кост Ігри”, – говорять в НОК і виділяють 10% від бюджету Сочі – $5,3 млрд.
Стокгольм: “У нас уже все є”
Дійсно лоу-кост – Ігри обіцяють провести сусіди норвежців – шведи. На все про все вони хочуть витратити якихось $1,5 млрд. “У нашому місті все і так є: інфраструктура, відмінні дороги і достатня кількість готелів, – стверджує президент шведського НОК Стефан Ліндеберг. – Найбільші інвестиції нам потрібні на будівництво олімпійського села, а потім воно може стати студентськими гуртожитками. Ми не збираємося вкладати захмарні гроші в Олімпіаду”.
Стокгольм виграє у Осло тим, що останні ОІ, які приймало це місто, були в далекому 1912 році, а для МОК принцип ротації грає важливу роль. І якщо Стокгольм виберуть, то воно стане першим містом в історії, яке проводило як літні, так і зимові Ігри. Але як би красиво не звучали слова Ліндеберга, в уряді Швеції все одно не раді цій перспективі. “Через Олімпіаду доведеться повністю перекроїти бюджет, – каже мер Стокгольма Стен Нордін. – А ми б могли виділити ці гроші на транспорт, школи та спорт в цілому”.
Для ОІ-2022 Стокгольму потрібно ще побудувати трасу для санного спорту, бобслею і скелетону, а гірськолижний спорт збираються перекинути в популярний курорт Оре, що в 600 км від столиці.
Алмати: стрибок від Азіади
Казахстан вже має досвід проведення великих спортивних заходів. В Алмати й Астані в 2011-му проходила зимова Азіада. Казахстан, який зараз не шкодує грошей на спорт, витратив на неї $1,65 млрд в цілому. Однак найцікавіше – ремонтно-монтажні роботи на лижному трампліні не закінчені досі! А ще цікавіше те, що відповідальність за роботу несуть різні засновники, які постійно змінюються. І що зовсім не дивно – главу дирекції Азіади звинувачують у розкраданні коштів. Тепер на черзі Універсіада, на яку планується витратити ще $0,5 млрд. Це – льодовий палац і арена, атлетичне село і готель. А фінансовий розмах Олімпіади-2022 планується ще більший – $10 млрд.
“Потрібно побудувати санно-бобслейну трасу і дві споруди: палац на 12 тисяч місць і арену з розкочувальним катком на три тисячі місць”, – розповідав віце-прем’єр-міністр спорту Ельсіяр Канагатов. Але ще левова частка витрат піде на модернізацію всіх об’єктів Азіади. Поки ще казахстанці не визначилися, де точно будуть у них розташовані всі об’єкти. Швидше за все, як на Азіаді, вони поділять їх на Алмати і Астану. “Так, МОК схвалює компактне розташування спортивних споруд та інших об’єктів Олімпіади, але й перед Азіадою було таке питання, а ми її провели, і всі залишилися задоволені”, – уклав Канагатов.
Пекін: “Навіщо столиця? Харбін!”
Єдині, хто поки не оголошував про свій бюджет, залишилися китайці. Напевно, найголовнішою їхньою проблемою залишається Пхенчхан-2018 і Токіо-2020, адже МОК не стане проводити Ігри три рази поспіль на одному континенті. “Так, в МОК є негласне правило ротації. Але я вам скажу – все можливо. Якщо ми програємо цього разу, то продовжимо боротьбу в наступний”, – говорить глава спортивного бюро Китаю Лі Йінчуань. Та й у Китаї більшість дуже скептично налаштована стосовно цих ОІ. “Спортсмени зимових видів всі з північно-східних провінцій, вони і виграють медалі. Навіщо Пекін заявився на ці Ігри? Чому не Харбін або Чанчунь?”, – обурюються пересічні мешканці. Також вони незадоволені, що об’єкти для ОІ-2008 стоять зараз без діла і займають зайвий простір, що очікується і після ОІ-2022.
Вже традиційно для всіх претендентів, змагання розіб’ють на два міста – Пекін і Чжанцзякоу (200 км). Чжанцзякоу відомий як Північні ворота Пекіна і налічує понад 5 млн населення. Там змагатимуться гірськолижники, сноубордисти, фрістайлісти. А до кінця цього року почнуть будівництво швидкісної залізниці, яка буде за 40 хвилин з’єднувати ці два міста.
Краків + Ясна: 25 тисяч за логотип
Польща і Словаччина ділять кордон в найвищій частині Карпатських гір – Високих Татрах (2655 м). Тому вони й вирішили поділити ОІ-2022 на двох. Адже Олімпійській хартії дозволений подібний маневр. “Для зимових ОІ, коли з географічних або топографічних причин неможливо організувати певні змагання в країні міста-організатора, МОК може, як виняток, дозволити провести їх з країнами, що межують”, – говорить стаття 35. Краків взяв на себе відповідальність організувати церемонії відкриття і закриття, а також всі види спорту на льоду, коли Закопане прийме сноубординг, лижні гонки і біатлон, словацькому ж Ясному дісталися хокей і інші лижні дисципліни. Словаки вже модернізували лижні підйомники і сервіс на курортах Хопок і Ясна, але вони як і раніше потребують інфраструктури. “У нас зараз криза. І що, ми повинні залізти під стіл? Не думати про майбутнє? Ігнорувати будь-який шанс?” – обурився прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, якого запитали про виправданість ідеї у зв’язку з борговою кризою його країни. А колега з Польщі Дональд Туск підтримав його: “Це не мрія, а конкретний план”. І тим часом у Польщі до 30 січня оголошено конкурс логотипів до ОІ-2022. Приз – 25 000 грн. Наприклад, над нашим лого працюють п’ять зарубіжних компаній.
Олімпіада-2022: де збирається проводити зимові Ігри Україна і хто з нами змагатиметься
Дарина Мещерякова, Тетяна Самотий
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас