Чому цього року Україна стала лідером по зростанню заробітної плати у Європі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому цього року Україна стала лідером по зростанню заробітної плати у Європі?

Казна та Політика
3782
Хто б міг подумати! Якщо почитати наші окремі ЗМІ, то складається така думка, що Україна, це щось на кшталт Еквадору чи Того. Хоча якщо подивитися просто у вікно, то відразу помітно, що ЗМІ явно не про ту Україну писали.
Ніхто не сперечається, що люди хочуть завжди більше. І досягнувши певного рівня добробуту, вони вже хочуть більше негайно і відразу. Тому завжди не вистачає заробітної плати, і завжди хочеться Бентлі поміняти на Мазератті. А ось англійські експерти, які явно мало читають наші ЗМІ, випадково проаналізували зростання офіційної реальної заробітної плати по різних країнах світу, і дійшли висновку, що, незважаючи на падіння ВВП, постійні розмови про кризу і дефолт, цього року заробітна плата українців зростає прискореними темпами.
В результаті згідно з оцінкою англійської консалтингової компанії ЕСА, Україна за темпами зростання реальної заробітної плати в 2013 році зайняла перше місце серед країн Європи, випередивши навіть Росію. А ось щодо зростання номінальної заробітної плати Україна цього року займає друге місце в світі, правда, поступившись першим місцем Венесуелі.
Англійські фахівці користувалися лише офіційними даними, тому варто, мабуть, зазначити, що Україна має найбільші темпу зростання реальної офіційної заробітної плати, що ж стосується реальної заробітної плати, яку українці отримують в «конвертах», то тут можна тільки гадати, виросла вона або впала, бо порахувати неможливо. За даними дев’яти місяців 2013 року реальна заробітна плата в Україні зросла на 9,1%. Для країн ЄС це супер зростання. У них зростання реальної заробітної плати на 1% протягом трьох років, це вже багато. Хоча і середня заробітна плата у них значно вище, ніж в Україні, зате у них немає такої великої кількості заробітної плати в «конверті». Ось ці особливості української економіки завжди вносять якийсь шарм в нашу звичку отримувати заробітну плату.
З точки зору економічної теорії в умовах падіння ВВП повинна знижуватися і реальна заробітна плата, але тільки не в Україні. У нас все якраз навпаки. ВВП падає, а реальна заробітна плата зростає, що повністю ставить у глухий кут Нобелівських лауреатів з економіки. Але зростає не тільки заробітна плата, але й зростають роздрібні продажі, знову-таки в умовах падіння ВВП, чого теж не може бути відповідно до економічної теорії. Ох, вже ця заробітна плата в «конвертах».
Є кілька пояснень такого зростання заробітної плати в Україні:
- За рахунок наявності заробітної плати в «конвертах» бізнесу простіше пережити будь-які складнощі у процесі ведення бізнесу. Тому зростання або падіння ВВП в Україні, це знову-таки завжди результат із застереженням на падіння офіційного ВВП, а от що ж відбувається з реальним ВВП, сказати складно. Наша «тінь» багато вносить плутанину в офіційні дані, але українці ходять в магазин не з офіційними даними, тому зростання роздрібних продажів, це найцікавіші офіційні дані в країні, де всі живуть майже на межі «убогості».
- Може дійсно наш бізнес почав відходити від виплати заробітної плати в «конвертах» і почав платити більше заробітної плати по білому? Якщо це дійсно так, то податкова може себе похвалити за «розумну роботу» з бізнесом. Хоча слабо віриться, що наш бізнес зможе обійтися без заробітної плати в «конвертах».
- У нас заробітна плата зростає завжди незалежно від реального зростання економіки. Уряд завжди хоче збільшити заробітну плату бюджетникам, навіть якщо не вистачає грошей у держбюджеті. Бо тут головне завоювати довіру і відданість своїх співгромадян, а не економічна логіка. Український бізнес дуже специфічно оцінює вартість робочої сили. На однотипних посадах у різних компаніях заробітна плата може відрізнятися дуже істотно, тому що бізнес по-різному розуміє, яку реально потрібно платити заробітну плату. Як результат, можуть спочатку платити високу заробітну плату, а потім не виплачувати її місяцями.
І пару слів про нашу заробітну плату в «конвертах». Було багато опитувань і досліджень, скільки ж українці отримують заробітної плати в «конвертах». Навіть провели невелике опитування на цю тему і на Форумі Finance.ua. Думка була одна. Дійсно багато отримують заробітну плату в «конвертах», але от її розмір дуже сильно різниться від 30 до майже 90% від офіційної заробітної плати залежно від бізнесу. Ось така реальна заробітна плата в Україні.
Олександр Охріменко к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас