Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
578
11квітня 2003 року.
Найбільша українська нафтовидобувна компанія ВАТ ”Укрнафта” у 2003 році планує збільшити видобуток нафти з конденсатом на 1,2% у порівнянні з 2002 роком – до 2700 тис. тонн (без обліку ресурсу, добутого створеними компанією СП і по договорах про спільну діяльність). При цьому, як повідомив голова правління ”Укрнафти” Ігор Палиця на прес-конференції в четвер, компанія не має наміру продовжувати роботу в рамках СП і договорів про спільну діяльність (у 2002 році ці підприємства добули 145 тис. тонн нафти).
”Першим моїм кроком на посаді голови правління було призупинити видобуток на цих шпарах”, - сказав І.Палиця. За його словами, юристи ”Укрнафти” сьогодні шукають можливість розірвати ці договори. ”Роботи на 70% фінансувалися за рахунок ”Укрнафти”, а часткові зобов'язання співзасновників лягали в дебіторську заборгованість компанії”, - сказав І.Палиця.
Крім того, у поточному році компанія планує на 22% збільшити буравлення – до 220 тис. метрів (з них тільки 30 тис. метрів – розвідувального, інші – експлутаційного). Завершити розробку фінансового плану компанії на 2003 рік І.Палиця планує до травня.
Відповідно до звіту ”Укрнафти” за 2002 рік, по розробці родовищ працювали три СП – ”Укркарпатойл” (створено разом зі США), ”Каштан Петролеум” (Канада) і ”Бориславська нафтова компанія” (США), а також по чотирьох договорах про спільну діяльність - з компаніями ”Карпатський Петролеум” (США), ”Моментум Ентерпрайзис” (Канада), ”Летерал Вектор Рисорсиз” (Канада) і ”Виртуал Інвестмент” (США). ”Укрнафта” є монопольною нафтовидобувною компанією в Україні. У 2002 році вона добула 2,81 млн. тонн нафти з конденсатом і 3,25 млрд. кубометрів газу, скоротивши грошовий потік від операційної діяльності на 19,9% -і до 1153,177 млн. грн. Чистий прибуток компанії торік знизився до 446,014 млн. грн. у порівнянні з 975,204 млн. грн. у 2001 році.
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: протягом дня на російському ринку відбувалися різноспрямовані рухи цін. У четвер торги на ринку акцій у наших дорогих сусідів проходили у відсутності єдиної тенденції. Загальні світові настрої передалися й учасникам російського ринку, у результаті, індекс РТС утратив 0,4% і опустився до оцінки 369,5 пунктів. Позитивна динаміка торкнулася котирувань Сургутнафтогазу (+3,3%), акції Сибнафти і Норильської ГМК подорожчали на 0,6-0,9%. У той же час, у межах 2,5-2,9% упали ціни РАО ЄЕС, ЛУКОЙЛа і Мосенерго. Юкос і Ростелеком подешевіли на 1,5 і 1,7% відповідно.
На фініші сесії в РТС ціна на акції РАО "ЄЕС Росії" знизилася на 2.22% - до $0.1365, котирування Лукойла втратили у своєму значенні 2.7% і склали $14.4, акції Сургутнафтогазу подорожчали на 3.93% до $0.3175, котирування Юкоса знизилися на 1.44% до $9.59, Мосенерго - на 2.65% до $0.0477. До вечора зведений індекс РТС знизився на 0.34% у порівнянні з попереднім закриттям до 369.55 пункту.
Обсяг торгів на класичному ринку акцій склав $29.665 млн.
У цілому на сусідському ринку вчора продовжувався бічний рух, спокій якого порушували два папери - Сургутнафтогаз і Мосенерго. І якщо перша продовжувала стрімке зростання при рекордних обсягах торгів, то акції Мосенерго сповзали вниз. На нашу думку, поштовхом до росту акцій Сургутнафтогазу стала недавня заява менеджменту компанії про намір направити на розвиток переробних потужностей порядку $1 млрд. В умовах стрімкого зростання обсягів виробництва це фактор дуже навіть сприятливий, що дозволяє позбутися від надвиробництва. Ну а зниження котирувань Мосенерго, напевно зв'язано з наближенням дати закриття реєстру.
Україна.
Вчорашня сесія в ПФТС «здивувала». По-перше, до 53.54 пункту виріс однойменний індекс. По-друге, з'явилися нові корпоративні облігації (ТОВ «Агропродукт», якими наторгували рівно 3 млн. грн. По-третє, «скромна» колись Укртелекомунікація і Крюковський вагонобудівний з-д «взяли» нині пристойний куш: 2 287 089 грн. 43 коп. і 2 048 301 грн. відповідно. Загальний обсяг вчорашніх торгів склав 7 998 703 грн. 83 коп.
Подальший розвиток приватизаційного процесу Нікопольського заводу феросплавів привів до падіння ціни на його акції до 1.4191 грн. при обсязі вчорашньої угоди 516 978 грн. 13 коп. Ціна Укрнафти упала до 23.50 грн., а Стиролу – до 7.74 грн. В цьому випадку мені дуже цікаво, на якій підставі вчора піднявся індекс ПФТС?
А зараз наші традиційні п'ятничні читання на фондово-інвестиційні теми.
Те, що наш ринок індиферентний до світових подій ще пів-лиха, тривожить інше – його байдужість до успіхів вітчизняної економіки. Ми анітрошки не сумніваємося в об'єктивності Держкомстату, нещодавно повідомившого про те, що в I кв. промвиробництво виросло на 10.7% (у порівнянні з I кв. 2002 р.), а ВВП за перші 2 місяці поточного року піднявся на 7.2%, однак чому не видно довгих черг за акціями наших флагманів росту і локомотивів економіки, у яких нервують і сперечаються іноземні інвестори, яким у їх рецесируючому зарубіжжі стало незатишно? Без цього багатолюддя успіхи країни виглядають збитково, на цифри Держкомстат дивляться недовірливо, а як виглядає «почуття глибокого задоволення» забули геть-чисто. І навіть та обставина, що «Сам» МВФ днями переглянув свій прогноз росту ВВП України вбік поліпшення (з 4 до 4.5%), не могло винищити почуття незавершеності і зибкості. Справді, регулярні квартальні звіти в США підвищують ціни акцій корпорації чи скидають їх у категорію «сміттєвих». У нас – абсолютний спокій. Нехай базовий квартал 2002 р. був не кращим і щодо цього упадка будь-який успіх буде виглядати досягненням, - у ЄС спад промвиробництва, а інвестор відтіля до нас не йде. Автора дуже займає питання: невже цим феноменом ніхто не зацікавився в Кабміні? А якщо зацікавився, як це відбилося в Програмі уряду. Втім, це уже високий політес. Суворі фондові реалії такі, що не станься 7 квітня розміщення другого випуску корпоративних облігацій Київстар GSM, де паперами вітчизняного лідера мобільного зв'язку наторгували більш 44 млн. грн., тижневі результати діяльності ПФТС виглядали б дуже скромно.
Отже, у звітний період угоди з корпоративними паперами склали 68 млн. грн., з них частка облігацій – 52 млн. грн. Головною особливістю фондового ринку на цьому тижні стала поява помітних угод з акціями «темних конячок», маловідомими емітентами. Лідером серед акцій стали папери Житомирагроспецбуду, якими наторгували 4.8 млн. грн. З обліком перманентної «популярності» будівельної галузі на торгах у ПФТС появу «новачка» можна вважати закономірним, однак відсутність інформації про цінову динаміку утрудняє оцінку даної угоди. Еволюції в приватизації Нікопольського з-да феросплавів з одного боку привели до зниження ціни його паперів до 1.42 грн., з іншого точно після «відсівання» претендентів на чверть НЗФ у ПФТС пройшла чотиримільйонна угода з акціями Орджоникидзевського Гока, де саме і готують сировину для розташованого поруч флагмана ферросплавної індустрії.
Акціями другої будівельної організації, Мостбуд, наторгували 1.5 млн. грн. Думаю, до уже відзначеної експансії будіндустрії на фондовому ринку, варто додати визначений зв'язок появи даних паперів з весняними паводками й очевидним прогресом країни, що будує мости у ВТО. Власне, ці три «новачки» в основному і забезпечили скільки-небудь пристойну присутність акцій на тижневих торгах. Крім них торгувалися папера Укртелекомунікації (2.3 млн. грн.) і Крюковського вагонобудівного з-да. Тим часом індекс ПФТС, досягши оцінки 53.54 пункту, не порадував ростом, сигналізуючи про відповідні цінах на вітчизняні фішки. У цей раз фондова еліта підвела: акції Центренерго упали до 0.97 грн., Київенерго за тиждень подешевів на 50 коп., папери Укрнафти втратили в ціні 23 коп.
У секторі облігацій крім Київстар GSM, торгувалися папери Аркади-Фонду (3.5 млн. грн.) і ТОВ Метален (1.04 млн.). На аукціонах 8 квітня Мінфіну удалося розмістити 6-місячні ОВДП на суму 14 млн. грн. і 18-місячні – на 60 млн. грн. Результати аукціонів були прогнозовані: прибутковість 18-місячних ОВДП склала 11.7%, піврічних – 8%; тримісячні папери поширити не удалося через низьку прибутковість. Таким чином, квартальні успіхи вітчизняної економки не знайшли своє відображення на торгах фондового ринку. У першу чергу це стосується паперів металургії, за рахунок експорту продукції якої і стався ріст. Вагомий внесок будівельної індустрії в ріст промвиробництва став каталізатором до появи на торгах нових паперів галузі.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 31,2849 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США підсумкам сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 20 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 31,2815 RUR/USD, максимальний - 31,30 RUR/USD. Було укладено 613 угод. Обсяг торгів склав $88,179 млн. Остання угода була зроблена за курсом 31,2840 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 31,27 RUR/USD - КБ "Совінком";
кращий продаж: 31,28 RUR/USD - АКБ "Фалькон".
Середня покупка: 31,24 RUR/USD,
середній продаж: 31,30 RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 33,85 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 33,85 RUR/EUR - КБ "Сфінкс-Банк".
У наших сусідів новий мікроскопічний ріст долара - на 0.2 копійки, до 31 карбованця 28.49 копійки. З традиційним округленням виходять ті ж 31 карбованець 28 копійок. Ринок малоактивний, оборот ЕТС - $88.6 млн. Курс долара «по-російському» стабільний от уже 2 тижня.
Торги в п'ятницю пройшли в руслі колишніх тенденцій - долар додав ще 0.2 (дві десятих) копійки і досяг оцінки 31.2849 RUR/USD ще б на соту копійки вище - і підсумок вже округлявся б до 31.29 RUR/USD. Але немає - ті, хто звик вважати з точністю до цілих копійок, можуть говорити про збереження курсу стабільним. 31 карбованець 28 копійок як і раніше залишається обмежником зниження, але тепер він скоріше психологічний, адже ні однієї угоди на ЕТС за цим курсом не пройшло (мінімум - 31.2815 RUR/USD).
Проте на торгах у СЕЛТ угоди проходили і по ледве більш низькому курсу - явна присутність ЦБ не відзначається, але впевненість в тому, що головний банк країни як і раніше не схильний допускати зниження курсу нижче 31.28, у більшості учасників присутній. Ситуація на грошовому ринку робить дуже маленький вплив на курсоутворення, ставки по короткостроковим МБК як і раніше вкрай низькі (до 1.5% річних), залишки на коррахунках закономірно знизилися на 17 млрд. карбованців, до 98 млрд. карбованців (закономірно - тому що вчора відбувся аукціон по ОФЗ). Обсяг засобів на депозитах банків у ЦБ збільшився на 5 млрд. карбованців, до 117 млрд. карбованців. У цілому на грошовому ринку все спокійно, передумов для змін не видно.
Учасники ринку РФ добре пам'ятають, що в останні місяці ЦБ РФ схильний до зміни базових рівнів підтримки долара кожні 2 тижні. Зараз саме 2 тижня, як долар відступив до оцінки 31.28 карбованця. Чи буде в найближчий понеділок яке-небудь змістовне рішення ЦБ із приводу рівня інтервенцій? Невідомо. Обсяги реалізованого на торгах валютного виторгу як і раніше великі, і якщо раптом ЦБ знову зрушить свою заявку вниз, ринок неминуче за ним піде. Але ажіотажного зниження долара вже не буде. Більш того, зниження цін на нафту, що продовжується місяць, і стабілізація долара до євро на світових ринках - фактори, що говорять на користь швидкого відновлення плавного підвищення долара. А виходить, не виключено, що курс долара і на наступному тижні не знизиться і навіть можливо, що мало-мало підросте.
Україна.
На валютному ринку України без змін: на вчорашній сесії НБУ знову «зачищав» ринок від «безхазяйної зелені», викупивши більш $20 млн. Схоже, це вже стало традицією. У всякому разі, учасники ринку почали звикати до подібному до ходу торгів і напевно вже розслабилися. Будемо конспективно короткими. «Зелена» сесія стартувала з рівня 5.3340/5.3365 UAH/USD. Перше звуження спрэда случилося в 10.40: 5.3335/5.3360 UAH/USD, що плавно трансформувалося в звичайний відкіт і до полудня долар упав до оцінки 5.3321/5.3333 UAH/USD. Буквально перед перервою на трапезу, у 12.50 безготівкова «зелень» утратила ще мало-мало: 5.3317/5.3330 UAH/USD.
До 14.00 НБУ вийшов на ринок і викупив зайві долари за курсом 5.3315 UAH/USD.
Як ми і припускали, на ринку наявних почався відкіт. Нагадаємо, учора до опівдня в Дніпропетровську курс долара почав робко знижуватися і до вечора досяг оцінки 5.345/5.355 UAH/USD. У першій половині сьогоднішньої сесії ці котирування на батьківщині застою ще трималися, хоча, судячи з невдоволення більшості дилерів, незадоволених оборотом, вони були готові рухати курс і далі. Якщо в Дніпропетровську долар у ціні не мінявся, на ринках інших великих міст відкіт продовжувався і сьогодні. Особливо помітно валилася «зелень» у Харкові, Одесі й у столиці. У Донецьку, як і очікувалося, місцеві валютники усе ще «думають».
До нинішнього уик-енду і передодню Дня космонавтики, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування: Харків - 5.35/5.36, євро – 5.74/5.77 UAH/EUR(після опівдня - 5.36/5.37), Київ – 5.335/5.345, євро 5.75/5.80 UAH/EUR (після обіду - 5.33/5.345, євро 5.75/5.80 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.345/5.355, євро 5.74/5.79 UAH/EUR, Донецьк – 5.35/5.38, Одеса - 5.345/5.355 (після обіду - 5.34/5.35), Сімферополь - 5.335/5.35, Феодосія - 5.335/5.355 UAH/USD.
На відміну від вчорашньої сесії, на торгах безготівковим російським карбованцем сьогодні знову запанував затишок. Стартувавши з оцінки 0.1702/0.1705 UAH/RUR, карбованець ледь помітно виріс і до 10.40 склав 0.1704/0.1707 UAH/RUR. Згодом ринок затихав на тлі повільного зниження курсу карбованця, що до опівдня досягло рівня 0.1704/0.1705 UAH/RUR. До закриття, як і очікувалося, відбувся традиційний відкіт, карбованець припав до рівня 0.1699/0.1704 UAH/RUR.
На ресурсному ринку сьогодні кардинальних змін не відзначено. За винятком звуження спреда: ставки по гривневих кредитах overnight у першій половині сесії стояли на оцінці 2.5/3.5% річних.
Прогноз.
Майбутнє валютного ринку України буде залежати від «ненажерливості» цих найважчих вантажівок і іншої техніки, що виконує рейси по розбитих весняних дорогах України і початківців весняних жнив. Чим швидше «спалят» запаси дешевої горючки, тим можливо скоріше виросте попит на долар для наступних закупівель з новими акцизами «по-російському». Відзначимо, що надій на падіння світових цін на сиру нафту майже немає. Таким чином, з обліком того, що весна відсунула сівбу на 20 днів, його пік, можливо, наступить у 20-их числах місяця, стало бути, на той час запаси дизпалива виснажаться. Так що з 15-17 квітня, напевно, можливі зміни тренда на торгах безготівковою «зеленню». А відкіт на ринку наявних також простягнеться приблизно до середини місяця. Потім варто чекати незначного росту.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас