Як угода з ЄС вплине на економіку України: приклад європейських країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як угода з ЄС вплине на економіку України: приклад європейських країн

Казна та Політика
6067
Чим ближче дата саміту у Вільнюсі, де очікується підписання Угоди про асоціацію c ЄС, тим більше загострення пристрастей. Противники євроінтеграції приводять в приклад нібито плачевний досвід балтійських країн, яким вступ до ЄС приніс збитки. Згадують і Туреччину, яка через погану економічну ситуацію в єврозоні нібито подумує відмовитися від членства в ЄС. На центральних вулицях міст з’являються білборди з гаслами проти євроінтеграції, а на українських і навіть на російських телеканалах можна побачити ролики, де розповідають про сумний економічний стан України, який стане ще гірше після підписання Угоди. На прикладі європейських країн «Сьогодні» вирішила проаналізувати, хто виграв чи програв від євроінтеграції та вступу до ЄС.
ЩО КАЖУТЬ ДЕПУТАТИ?
Провладна більшість у Раді не заперечує, що після підписання Угоди про асоціацію краще в Україні стане не моментально. «Краще стане тільки через 10-15 років. А відразу стане гірше, адже закриються російські ринки. Через жорстку конкуренцію одні виробники будуть скорочувати персонал, а інші – витрачатися і тягнутися до європейських стандартів. Але така плата за те, що через 10 років буде добре», – сказав нам перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. Інші наполягають, що необхідно провести референдум. «У ряді держав, у тому числі і в Англії, обговорюється питання про проведення референдуму про вихід з ЄС. Туреччина, яка домагалася членства в ЄС 50 років, хоче відкликати заяву. Зараз у ЄС багато бідних країн: Румунія, Болгарія, Словаччина. У Німеччині середня зарплата 2-3 тисячі євро, а в Чехії і Словаччині – 500 євро», – пояснює глава фракції КПУ Петро Симоненко.
ЕКОНОМІКА
Багато говорять про жалюгідний досвід балтійських країн, економіки яких звалилися після вступу до ЄС. Але цифри говорять про інше: після вступу до ЄС, незважаючи на економічні труднощі, ВВП на душу населення прибалтійських країн неухильно зростав (див. інфографіку). У Латвії закрилися три цукрові заводи, але самі латиші пов’язують це зі спробами прибрати конкурентів. У Литві постраждали фермери: за високих вимог до якості молока приватники перестали тримати дійних корів, і поголів’я за чотири роки скоротилося в чотири рази. В Естонії була схожа ситуація: там поголів’я скоротилося у п’ять разів за той же період.
Посилила ситуацію криза 2008 року, але після, фермери адаптувалися і вже зараз наростили виробництво до показників, які були перед вступом до ЄС. Основна причина – у країнах, які приєдналися до Європи, з’явилося багато представників малого та середнього бізнесу, які почали працювати за європейськими законами і стандартам. До того ж зростання показали галузі, продукція яких виявилася затребувана в ЄС: наприклад, Латвія почала відправляти в ЄС на 90% більше сільськогосподарської продукції. Покращення помітні і в країнах, які тільки підписали УА, але не вступили. А наприклад, Туреччині за дев’ять років вдалося збільшити ВВП на душу населення на $ 7 тис. Після того як вона підписала договір про зону вільної торгівлі, за рахунок послаблень візового режиму почав активно розвиватися туристичний бізнес і країна почала постачання в Європу товари легкої промисловості.
Як угода з ЄС вплине на економіку України: приклад європейських країн
Альтернативи ЄС немає
«Запитайте у противників євроінтеграції, чи були альтернативи у країн, які зараз в ЄС? Що, вливатися в СНД? Ні – вони вибрали Євросоюз і отримали європейську модель управління, яка викоренила корупцію, відкрила цим країнам вихід на нові ринки і в кращу сторону змінила менталітет. Інша справа, що Україна щільно пов’язана з Росією, ці зв’язки будувалися століттями, зараз Росія не в захваті від європейського вектора Києва, – вважає німецький аналітик Олександр Рар, – з іншого боку, чехи, поляки та угорці отримували велику фінансову допомогу при входженні в ЄС. Таких грошей у Євросоюзу для України немає, тому Києву варто бути готовим до складнощів, у випадку якщо Росія все ж розгорне торгову війну».
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас