Піар на краю безодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Піар на краю безодні

Казна та Політика
2322
Минулий інформаційний тиждень в Україні змусив згадати «маленькі трагедії» Олександра Пушкіна. Парафраз назви четвертої «маленької трагедії» Олександра Сергійовича з легкої руки російського сатирика Михайла Задорнова вже став журналістським кліше – «Піар під час чуми». Варто нагадати: Пушкін описував групу осіб, які під час жахливої лондонській чуми 1665-го не сумують, підбадьорюють себе веселими піснями та міркуваннями на кшталт «Но много нас еще живых, и нам Причины нет печалиться». А їхній ватажок у карбованій художній формі закликає шукати «упоение… у бездны мрачной на краю»: «Зажжем огни, нальем бокалы; Утопим весело умы…». І далі за текстом.
Говорячи сучасною мовою, в кризовій ситуації політико-адміністративний істеблішмент цього співтовариства вдався до оптимістичного піару, що супроводжувався рясним фуршетом, заради підняття духу населення, яке ще залишилося в живих. Точно так само діє і влада сьогоднішньої України. Порівнювати ситуації Лондона 1665-го року і Києва 2013-го некоректно? Ну, це як подивитися. Фуршети, між іншим, теж є на круглих столах і конференціях.
«Даремно ахнула Європа»
Минулого тижня влада продовжувала широкомасштабну кампанію замовного піару, покликану довести, що євроінтеграція України не за горами, а буквально на порозі. Що принесе вона «неньці» блага неймовірні й незліченні. Але зриває її антидержавна опозиція, яка не бажає насправді звільнення Юлії Тимошенко, вимагає від великого і мудрого Президента нереального виборчого помилування (справді, не може ж він змінити власний указ про порядок помилування!) і не бажає розробляти «правильний» законопроект. Тобто такий, за яким Тимошенко вивезуть до німецької клініки, трошки пролікують – і повернуть після «тюремних канікул» на «шконку» добувати строк.
Все одно ця брудна справа опозиції не вдасться і асоціація з ЄС обов’язково буде підписана на зло їй самій і злостивій Росії. Вишукуються всілякі підтвердження цього натужного оптимізму. Наприклад, провладний телеканал «Інтер» цитує відповідний прогноз міністра МЗС Франції Лорана Фабіуса, опускаючи його ж слова про обов’язкове виконання умов Ради Європи. А ще дає великий сюжет про те, як завзято б’ються за надзвичайно потрібну Україну ЄС і МС .
«Молоді регіони» наймають на мітинги молодих людей махати прапорами ЄС за скромну винагороду. У Чернівці за ще більш скромну винагороду звозять за рознарядкою бюджетників області на «народне віче» на підтримку євроінтеграції. І т.д., і т.п. Піар цей виглядає, якщо не користуватися лексикою соціально зниженого арго, відверто слабким, оскільки важко не погодитися з доводами тих експертів і оглядачів, які вважають, що євроінтеграцію зриває сам «гарант». Віктор Федорович вперто не бажає почути, що йому говорять європейські політики та місія Кокса-Кваснєвського. А Європа ні про які «тюремні канікули» жодного разу не сказала ні слова. Тільки про «звільнення».
Місія ЄП пішла на максимальні поступки, відмовившись від ідеї «часткового помилування» і погодившись на проект Анжеліки Лабунської. При всіх недоліках він містить пункт про звільнення у разі хвороби від відбування покарання засудженого, якого за рік так і не змогли вилікувати в Україні й відправили лікуватися за кордон. Тепер ПР (читай – Банкова) відмовляється від цього варіанту: ні, Юлія Володимирівна неодмінно повинна повернутися на нари. Наразі перспективи розв’язання «проблеми Тимошенко», а отже, підписання угод про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом виглядають вельми туманними. І перекласти відповідальність на опозицію владі навряд чи вдасться.
А от у випадку провалу євроінтеграції на Україну чекає падіння у справжнісіньку прірву. У ведмежі обійми Росії. Коли ризикована ситуація на європейському напрямку, незважаючи на масовидний піар, стала занадто очевидною, влада в деяких виданнях запустила напередодні зустрічі Януковича і Путіна інший «маленький піарчик». Мовляв, є у Віктора Федоровича «запасний варіант» , і якщо Володимир Володимирович його буде спокушати багатомільярдними пільговими кредитами і дешевим газом, то наш гарант може і спокуситися. І повернути на 180 градусів у бік Митного союзу (див. вище про «битву за Україну»).
Але сувора реальність (фури, що намертво застрягли на кордоні з Росією, огорожі з колючим дротом, що зводяться там же, послідовне знищення торгівлі українськими товарами в Росії, виставлення мільярдних газових рахунків і загроза введення передоплати за газ, плановані зарубіжні паспорти для українців і багато інших жорстких дій і висловлювань) демонструє: ніхто нікого на зустрічі не спокушав. Швидше, намагався зґвалтувати.
Йде демонстрація того, яким чином Росія буде домагатися свого від України. Ніхто панькатися не стане. Навіть у тому випадку, якщо євроінтеграція зірветься і Янукович у ролі блудного сина поповзе на колінах до «тата Путі». Напевно, саме в цьому випадку потіха Путіна над «підраненою» і безпорадною Україною зі зламаним європейським крилом буде особливо жорстокою.
«Зрозумійте, що Росія ніколи не мала нічого спільного з рештою Європи» – О.С.Пушкін. «Comments» have no comments…
«Чим хвалиться, безумець!»
У вівторок телеканали «Інтер», «Україна», «1 +1», ICTV запустили зроблений практично під копірку сюжет про те, як легко і вільно стало в Україні займатися бізнесом. Ще б пак, адже Україна «підстрибнула» у рейтингу легкості ведення бізнесу, який розраховується Всесвітнім банком, з 137-ї на 112-у позицію. Але чорт, як завжди, сидить у деталях. По-перше, жодного слова про те, що минулого року Віктор Янукович ставив завдання «увірватися в першу сотню країн світу» за цим показником. Мовчок про зрив завдання глави держави. Тим часом, наш сусід Молдова – на 78-му місці, та навіть не дуже ліберальна до власного бізнесу Росія – на 92-му.
По-друге, насправді ніякого полегшення більшість українських підприємців не відчула. Надзвичайно доречно прозвучала дипломатична заява голови Ради підприємців при Кабінеті міністрів Леонід Козаченка: «Теоретично я повинен оголосити про значне поліпшення бізнес-клімату в країні. Проте зробити цього я не можу, оскільки в цілому бізнес-клімат не покращився».
Справа в тому, пояснюють експерти, що «стрибок» у рейтингу багато в чому носив шахрайський характер. Наші чиновники уважно вивчили методику Світового банку, встановили, що багато критеріїв мають формальний характер – і саме з ними «працювали». Тому було істотно спрощено лише отримання дозволів на створення та реєстрацію прав власності, і все одно це отримання залишилося ускладненим і заплутаним. В інших індексах рейтингу Doing Business Україна показала помірне зростання або навіть падіння. Більше того, погіршення ситуації в ключовій сфері – захист інвестицій – буде стримувати приплив іноземного капіталу в Україну.
За кордоном нашого піару, мабуть, не читають, а тому дають вкрай неприємні оцінки стану і перспектив української економіки. Авторитетне міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s прогнозує девальвацію гривні до 9,5 гривень за долар в 2014 році проти очікуваних 8,2 гривень за долар у 2013 році. А причиною можливої ​​девальвації гривні прямо називають непрофесійну роботу уряду.
«…І чому не потрібно золота йому…»
Це значить, що Україна і українці – на краю соціальної прірви. І коли провладні видання ретранслюють обіцянки Віктора Януковича, що в 2014 році після введення автоматичного перерахунку ніхто не буде отримувати пенсії менше 1000 гривень (сьогодні мінімальна пенсія становить 894 грн.), коли аналогічні обіцянки дають військовим, «чорнобильцям» та іншим категоріям одержувачів бюджетних коштів, з усією гостротою постає питання «де гроші, Зін?».
Дефіцит державного бюджету в січні-вересні 2013 року склав 35,211 млрд гривень, що в 1,4 рази більше за дефіцит за підсумками аналогічного періоду минулого року в 24378 млрд гривень. Рецесія економіки в III кварталі несподівано посилилася, темпи падіння реального ВВП прискорилися до 1,5%. Експерти роблять висновок: навіть нульовий показник зростання ВВП в 2013 році недосяжний. А оскільки світова кон’юнктура, м’яко кажучи, ненадійна, а Митний союз введе санкції для українського експорту незалежно від результату Вільнюського саміту (і до ворожки не ходи!), то в кращому випадку на нас чекає продовження стагнації.
«Коментарі» вже наводили «веселу цифру»: дефіцит місцевих бюджетів на виплату зарплат бюджетникам, розрахунок за енергоносії, комуналку тощо перевищує 20 млрд грн. А тому спроба підвищення соцстандартів обернеться черговою (і розширеною) хвилею затримок виплат зарплат і пенсій та відпусток «за власний рахунок» працівників бюджетної сфери. Тому інформація в ЗМІ про те, що Янукович відкинув свою стійкість перед вимогами МВФ і погодився на підвищення тарифів на газ для населення і ліквідацію податкових пільг для бізнесу і того самого населення, виглядає цілком правдоподібною.
Ось така ситуація з піаром у влади. Так, масою він перевершує «викриття сеансу білої магії», представлене в ділових, інтелектуальних і опозиційних ЗМІ та в Інтернеті. Але, по-перше, ці викриття дивляться і читають лідери громадської думки, які активно розносять цю інформацію в народі. По-друге, саме до цієї інформації люди і тягнуться, оскільки здоровий глузд і власний зір підказують їм при споживанні вельми незграбно виготовленого піар-продукту від влади – «нас дурять». Якщо розповідають про «прозорі тендери на машини швидкої допомоги», – значить, украли чималі бабки. Якщо хвалять «біодобавки в бензин», то паливо стане дорожчим і гіршим за якістю. Якщо піарять «новий демократичний європейський КПК»​​, простого громадянина стане ще простіше посадити у в’язницю.
І все виразніше приходить відчуття перебування «на краю безодні».
P.S.
На тижні влада і сам Президент активно піарилися на річниці визволення України та Києва від фашистів, навіть масштабне інсценування переправи військ через Дніпро влаштували. Паралельно заступником директора Національного військово-історичного музею була призначена 23-річна ефектна блондинка, яка виставляє свої пишні, ледь прикриті купальником форми в соціальних мережах і приїжджає щодня на роботу на новій дорогій тачці.
Далі на «пам’яті про славних воїнів » влади можна не піаритись. Марно.
P.P.S.
Входить старий священик.
Безбожний бенкет, безбожні безумці! ..
Микола Писарчук
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас