МВФ вимагає від України скоротити зарплати бюджетників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вимагає від України скоротити зарплати бюджетників

Кредит&Депозит
6271
Європейський союз веде переговори з Міжнародним валютним фондом про надання до кінця року грошей Україні з причини економічного тиску з боку Росії. Про це агентству Reuters повідомило офіційне джерело в ЄС.
За інформацією агентства, якщо після підписання угоди про Асоціацію Москва продовжить такий тиск, Європа готова допомогти Україні з грошима МВФ. Таким чином, отримав підтвердження слуху, що давно гуляє в політичних колах країни, що Асоціації з ЄС серйозно збільшує шанси отримати кредит Фонду. Питання – на яких умовах. Вчора МВФ їх озвучив. Вони виявилися для держави і населення ще більш жорсткими, ніж раніше.
СКОРОТИТИ ЗАРПЛАТИ БЮДЖЕТНИКАМ
«Необхідно скоротити потреби бюджету у фінансуванні… шляхом обмеження у бюджетному секторі фонду заробітної плати та чисельності зайнятих», – йдеться в заяві МВФ. Власне, це ж Фонд рекомендує і іншим країнам, які знаходяться у важкому економічному становищі (зокрема, Греції, Іспанії, Латвії).
Правда, на думку критиків МВФ, це ще більше поглиблює кризу, оскільки знижує платоспроможний попит. Для українських же бюджетників, які й так отримують мізерні оклади, їх скорочення остаточно вб’є будь-яку мотивацію до праці, та й не дасть великого економічного ефекту – середня зарплата вчителів і лікарів у нас все-таки 2000 гривень, а не 2000 євро, як у Греції або Іспанії. Рекомендоване ж МВФ скорочення числа бюджетників для багатьох дрібних міст (де тільки бюджетний сектор і забезпечує хоч якусь зайнятість) може стати важким ударом. Економія знову ж сумнівна – при звільненні держава повинна буде виплатити працівникам п’ять щомісячних зарплат.
ПІДВИЩИТИ ТАРИФИ НА ГАЗ
Традиційна вимога МВФ – підвищення тарифів на газ для населення і комунальних підприємств до рівня собівартості (це означає більш ніж двократне зростання тарифів на комуналку). Економічну логіку Фонду зрозуміти можна. За даними міжнародних фінансових організацій, зараз на субсидії по комунальних платежах витрачається 7% ВВП країни – ЖКГ споживає енергоносії значно дешевше ціни, за якою вони імпортуються. Різницю покривають за рахунок дотацій з бюджету. Однак для населення, яке і зараз, м’яко кажучи, не може похвалитися високими доходами, макроекономічні викладки – слабка втіха.
НЕ ЗНИЖУВАТИ ПОДАТКИ
МВФ також рекомендує відмовитися від наміру знизити податок на прибуток та ПДВ у наступному році. Нагадаємо, Податковий кодекс передбачає зниження з 2014 р. ставки ПДВ з 20% до 17%, податку на прибуток – з 19% до 16%.
ЗРОБИТИ ГНУЧКІШИМ КУРС ГРИВНІ
МВФ наполягає на відмові від адміністративного утримання курсу гривні. І рекомендує Нацбанку припинити витрачати на це свої золотовалютні резерви. Простіше кажучи – дати можливість ринку самому формувати курс.
ЩО З ЦЬОГО ВИКОНАЮТЬ
З цього переліку умов, українська влада поки готова виконати тільки третє – відмовитися від зниження податків. Як зазначив глава податково-митного комітету, регіонал Віталій Хомутинник, депутати можуть розглянути і схвалити відповідні пропозиції в проекті держбюджету-2014, якщо вони надійдуть від Кабінету міністрів.
За всіма іншими вимогам, позиція, швидше за все, буде негативною. Особливо, з урахуванням того, що вибори на носі.
«Нам не потрібні кредити будь-якою ціною. Ми не будемо голосувати за кабальні умови, які пропонує зараз МВФ. Безумовно, кредити потрібні, але на вигідних нам умовах. Ми будемо вести переговори далі, щоб знайти інші компроміси», – сказав «Вістям» регіонал Михайло Чечетов.
«З політичних міркувань, наш уряд не зможе виконати вимоги МВФ. Він не може допустити ні підвищення цін на газ, ні на житлово-комунальні послуги, ні відпустити курс гривні у вільне плавання», – говорить директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
Заради нового траншу Україна може спробувати знайти компроміс з Фондом – надати збалансований держбюджет (довести, що виплатам по позиці нічого не загрожує) і піти на певні поступки у вигляді невеликого розширення курсового коридору гривні або ж диференційованого підвищення тарифів на ЖКГ – лише для окремих категорій і при збереженні пільг для незахищених верств.
Олена Лисенко, Ольга Галицька
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас