Як 200 років тому: мільйони росіян з малих міст та сіл заробляють відхожим промислом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як 200 років тому: мільйони росіян з малих міст та сіл заробляють відхожим промислом

Світ
1503
Не менш 15 мільйонів росіян, здебільшого це жителі малих міст і сіл, залишають їх заради тимчасової або сезонної роботи у великих містах. Більшість виїжджаючих на заробітки не тільки не працюють за отриманим спеціальностям, а й у силу неформальної зайнятості ніяк не зафіксовані в економіці. З часів царської Росії таких людей називають “отходниками”. Зараз вони становлять не менше 20% економічно активного населення країни.
Дві третини з них упевнені, що після досягнення похилого віку вони проживуть без пенсії, пише “Независимая газета” з посиланням на дані фонду підтримки соціальних досліджень “Хамовники”.
На цьому тижні фонд представив результати трирічного дослідження “Отходничество в современной России”. Об’єкт дослідження – явище масової внутрішньої трудової міграції.
Це дуже динамічний ринок праці, але він весь знаходиться в тіні. Навіть на рівні муніципалітетів практично немає ніякої інформації про цих людей. У результаті можна стверджувати, що провінція практично виявилася незалежною від держави.
Голова експертної ради фонду Симон Кордонський впевнений, що сучасні заробітчани – це потужна соціальна група, яка абсолютно не представлена ​​ні в статистиці, ні в політиці.
Заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Євген Гонтмахер назвав сучасне заробітчанство своєрідним реліктом, у якого, “на жаль, великі перспективи”.
Люди, які приїжджають на заробітки, знаходяться поза зоною інтересів муніципальних властей, орієнтованих насамперед на місцевих жителів – пенсіонерів, бюджетників і людей, які потребують соціальної підтримки.
При цьому підприємці з числа таких мігрантів, навпаки, є найбільш діяльною з економічної точки зору частиною суспільства, просто не облікованою офіційно. Однак влада не взаємодіє з ними, не надає підтримки, попросту не бачить їх.
На півночі європейської частини Росії, Уралі і в Сибіру переважають заробітчани-чоловіки, багато з яких працюють не за фахом, часто – охоронцями, іноді займаються дрібним бізнесом. У центральних і південних регіонах країни переважають заробітчани-жінки, які зазвичай не володіють спеціальними навичками і на ринку праці неконкурентоспроможні.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас