Асоціація з ЄС поверне в Україну техогляд автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація з ЄС поверне в Україну техогляд автомобілів

Казна та Політика
2314
Кожен понеділок «Вести» розбираються, як вплине на Україну Угода про асоціацію з ЄС. Сьогодні говоримо про екологію і санітарні норми.
Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україну чекає посилення контролю за екологічними і санітарними нормами, пакувальними матеріалами та маркуванням товарів. Щоправда, всі ці зміни вимагають не тільки часу, а й великих грошей. Тому коли саме вони почнуться – поки сказати складно.
ПОВЕРНЕТЬСЯ ТЕХОГЛЯД, ПОСИЛЯТЬСЯ ЕКОВИМОГИ
Відповідно до Угоди Україна повинна адаптувати 31 екологічну директиву, максимально обмежити ключові забруднювачі, поліпшити якість бензину і дизельного палива. «Українські стандарти на паливо не змінювалися з радянських часів, – говорить гендиректор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. – У результаті кількість шкідливих речовин у їх вмісті, наприклад, сірки, перевищує європейські норми. Зараз Україна – в процесі переговорів, в яких беруть участь і українські лобісти вітчизняного палива».
За словами Назаренка, якщо Україна підпише Угоду з ЄС у листопаді, то водії легкових авто вже в 2016 році будуть проходити техогляд, який було в Україні скасовано, за законами ЄС – через чотири роки після покупки нової машини і далі кожні два роки. Хто і як повинен проводити техогляди, Угода не уточнює.
«Рівень вимог до забруднення від діяльності промислових підприємств і транспорту дуже сильно посилиться, каже голова Української екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко. – Крім того, європейські правила передбачають такі речі, як будівництво парковок біля житлових будинків, а не на зелених зонах. Зараз в Україні відсутні законодавчі норми щодо екологічних норм, їх свого часу навіть зняли. Наприклад, екологічна експертиза, громадські слухання, в яких беруть участь експерти і прості люди, при новому будівництві – і житловому, і промисловому. Тепер ці норми повернуть».
За словами керівника Київського еколого-культурного центру, еколога Володимира Борейка, з багатьох напрямків Україну чекає великий прорив. «Норми забруднення будуть вводитися європейські, які вище наших. Це стосується промислових підприємств і вихлопних газів», – каже Борейко.
Правда, посилення екологічних норм може лягти великим фінансовим тягарем на українську промисловість (особливо металургію та хімію), яка і так зараз не в блискучому стані. Тому, швидше за все, введення нових еконорм в повному обсязі спробують відстрочити до більш ситих часів.
ЕКОКАТАСТРОФИПІД КОНТРОЛЬ
Один з важливих пунктів Угоди про асоціацію передбачає обов’язкове інформування у письмовому вигляді протягом двох робочих днів всі країни-члени ЄС про будь-які серйозні або важливі для здоров’я населення, тварин і рослин катастрофи. Такі заходи потрібні для локалізації хвороб та їх нерозповсюдження. ЄС у такому разі надає консультації та фахівців, а також проводить відповідні заходи.
СМІТТЯ РОЗДІЛЯТЬ, УПАКОВКУ ПІДПИШУТЬ
Пакувальні матеріали для наших товарів зміняться. «У Європі певні вимоги до маркування дерев’яно-пакувальних матеріалів. І, щоб отримати бажаний штамп «Колосок», який ставлять у всьому світі на сертифікований пакувальний матеріал, потрібно, щоб упаковка товарів відповідала євронормами. Перш ніж отримати такий штамп, потрібно надати інформацію про те, де і як виробляється пакувальний матеріал, як він сушиться, що в ньому не виявлено шкідливих організмів, які можуть розмножитися і пошкодити дерево, з якого виробляється упаковка, в іншій країні», – сказав нам заввідділом державної ветеринарної та фітосанітарної служби Вадим Чайковський.
Крім того, інформація на упаковці повинна бути розміщена не надто дрібним шрифтом, а за місцем розташування, кольором, шрифту вона буде, як у Європі.
Жорсткими стануть і вимоги до утилізації сміття. Один з моментів – поділ сміття на органічний і неперероблюваний. «У країнах Європи уніфіковані кольору контейнерів для розділення сміття. Всього використовується шість кольорів: зелений – скло, синій – газети й інша преса, жовтий – картон, пластикові упаковки, чорний – харчові відходи та органічні залишки, коричневий і червоний – неперероблювані відходи та будівельне сміття, помаранчевий – пластикові пляшки і пластикові упаковки. Такий поділ дозволяє відокремити сміття, що перероблюється від неперероблюваного, щоб відправити частину відходів на переробку, а також відокремити шкідливі речовини. В Україні було кілька спроб зробити поділ сміття нормою, однак це не прижилося», – каже експерт Олександр Охріменко.
За його словами, за неправильну утилізацію відходів та упаковки, яка має антисанітарні речовини, будуть передбачені штрафи.
ПЕРЕВІРЯТЬ НАШІ СХОВИЩА
Цікаво, що зараз Євросоюз не так багато забороняє ввозити до себе з України. У фітослужбі змогли назвати тільки картоплю – посівну та харчову. Її зберігання не відповідає нормам Євросоюзу. Перед закладанням у картоплесховище бульби повинні бути оброблені проти псування та інфекцій, такі вимоги ЄС. У нас же досі цього не роблять. Ще одна проблема – в Україні катастрофічно не вистачає овочесховищ. Через неналежні умови зберігання, за даними Мінагрополітики, знищується 20% врожаю. За даними міністерства, Україні необхідно як мінімум удвічі збільшити існуючі обсяги зберігання – до 4,1 млн тонн. Але й серед існуючих не всі сховища сертифіковані, адже ту ж картоплю в основному виробляють невеликі фермерські господарства. У Держфітослужбі кажуть, що Євросоюз має намір інспектувати всі наші сховища в першу чергу на наявність шкідливих організмів.
АМБРОЗІЇ ОГОЛОСЯТЬ ВІЙНУ
Крім того, підписавши Угоду, Україна, як і кожна країна ЄС, буде зобов’язана стежити за бур’янами на своїй території. До їх числа відноситься, наприклад, амброзія. Спочатку це була землеробська культура, завезена до Європи з Америки в середні століття як спеція. А з Європи вона потрапила в Україну. Але, як відомо, вона є сильним алергеном для людини. Тепер наша влада повинна буде боротися з амброзією. Як максимум – до її повного знищення. Як мінімум – до обмеження її ареалу розповсюдження.
Ірина Касьянова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас