Ефект від заходів щодо зниження доларизації економіки буде видно вже в листопаді - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ефект від заходів щодо зниження доларизації економіки буде видно вже в листопаді - банкір

Валюта
2111
Рішення Національного банку, згідно з яким банки зобов’язані будуть продавати 50% валютних надходжень на рахунки резидентів та іноземних інвесторів у формі іноземних інвестицій в Україну, має позитивно відбитися на утриманні курсу гривні в умовах зниження золотовалютних резервів. Таку думку висловив перший заступник голови правління ПАТ КБ «Південкомбанк» Олександр Коробко.
За його словами, рішення регулятора було очікуване ринком в світлі як попередніх дій НБУ щодо зниження доларизації, так і тенденцій вересня. Зокрема подальшого зменшення обсягу золотовалютних резервів НБУ ще на $1 млрд., більш швидкого приросту валютних депозитів, а також перевищення купівлі валюти населенням над продажем на $600 млн.
Банкір додав, що завдяки зусиллям НБУ з початку року рівень доларизації (відношення валютних до гривневих депозитів) знизився з 44% до 39%, і, мабуть, цей відсоток і далі буде знижуватися. «Можливо, введення з боку регулятора додаткових макропруденційних заходів, зокрема введення лімітів на валютні кредити, або на ставки по валютних депозитах або ж подальше збільшення резервних вимог щодо валютних вкладів. Це може бути і зниження ліміту на максимальний обсяг купівлі валюти фізособами», – прогнозує експерт.
На його думку, НБУ «чітко бачить», що валюти в економіці достатньо. «Йому відома можлива межа спекулятивних покупок, яка дійсно може стати небезпечною для курсової стабільності», – резюмував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас