Документарні операції: переваги та перспективи розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Документарні операції: переваги та перспективи розвитку

Кредит&Депозит
1060
Про переваги документарних операцій та перспективи розвитку розповідає Начальник Департаменту корпоративного бізнесу Харківського макрорегіону ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, Валерій Смолко
1. Які переваги документарних операцій перед іншими кредитними продуктами?
Широкий спектр банківських продуктів дає можливість клієнтам банку реалізувати найамбітніші проекти. Все більш актуальним у нинішніх економічних умовах є не тільки отримання фінансування на тривалий період, але й можливість організації угод за участю іноземних контрагентів при оптимальних витратах. У даному випадку неможливо обійтися без використання документарних операцій та торгового фінансування. Це дає можливість підприємствам не тільки знизити вартість ресурсів, але і виступати перед контрагентами надійним партнером. Адже надання банківських гарантій або акредитивів свідчить про проведений аналіз фінансового стану та прийнятності для банку ризиків клієнта.
При цьому документарні операції забезпечують гарантію отримання товару або оплати в обумовлений контрактом термін, отримання відстрочки платежу за відвантажену продукцію, надійність розрахунків – банк, перед оплатою перевіряє надані документи на предмет дотримання всіх умов договору і в разі порушення хоча б однієї з них виплати не проводяться.
Що стосується сфери застосування документарних послуг в експортно-імпортних операціях і розрахунках між резидентами, то вони використовуються: при операціях, коли немає повної впевненості в оплаті; при операціях, коли недоцільно здійснювати авансову оплату через невпевненість в репутації постачальника; при замовленні товарів і послуг, при покупці яких необхідна авансова оплата; при закупівлі продукції, якщо необхідна відстрочка платежу з 100% гарантією оплати в узгоджений термін.
Alpha
2. Які банки конкурують у Вашому регіоні в даному продуктовому сегменті?
Застосування таких інструментів висуває певні вимоги як до рейтингу і фінансового стану банку, так і необхідності у високому рівні підготовки співробітників банку. На наш погляд активними гравцями на даному ринку є в основному великі банки, такі як, ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, ПАТ КБ «Приватбанк», ПАТ «Укрсиббанк», ПАТ “Креді Агріколь Банк”, ПАТ «Дочірній банк Ощадбанку Росії ». Значною перевагою в даному питанні є приналежність ПАТ «Укрсоцбанк» до групи UniCredit Bank.
3. Який попит у клієнтів Вашого регіону на документарні та гарантійні операції? Які продукти найбільш цікаві клієнтам?
Багато підприємств вже встигли оцінити переваги зазначених операцій. У свою чергу, банки, в тому числі і ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, розширюють спектр своїх послуг, пов’язаних з гарантіями і акредитивами, і пропонують вже не тільки звичайні операції випуску тендерних гарантій і покритих акредитивів, але й такі продукти, як пред-експортне та пост-імпортне фінансування, які можуть бути досить ефективним інструментом заміщення потреби поповнення оборотних коштів.
Останнім часом при реалізації інвестиційних проектів українськими компаніями особливо актуальним став випуск акредитивів з відкладеним платежем і фінансуванням за рахунок ресурсів іноземного банку. Наприклад, якщо українська компанія укладає договір на постачання обладнання з-за кордону і відкриває в банку документарний акредитив, який підтверджується одним з банків групи UniCredit, то коли зарубіжна компанія виробила обладнання та здійснила відвантаження, вона отримує оплату від іноземного банку, а покупець проводить платежі по закінченню передбаченого періоду відстрочки. Зрештою оплату здійснює український банк, який, у свою чергу, отримує кошти від українського імпортера по мірі погашення зобов’язань протягом 3-5 років.
Зважаючи на прикордонне розміщення Харківської та Сумської областей, які входять до складу Північно-східного комерційного макрорегіону, деякі клієнти мають активи і виробничі потужності в Україні, а частину продукції реалізують через свої ж торгові доми в Російській Федерації. У даному випадку ефективним є випуск банківських гарантій на користь російського підрозділу групи UniCredit (ЗАТ «ЮніКредит Банк», м. Москва), яке надає фінансування безпосередньо на території Росії.
4. Які додаткові переваги може отримати клієнт, від використання документарних операцій в ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, якщо можна з недавніми прикладами з практики?
Банк пропонує своїм клієнтам комплексне обслуговування контрактних зобов’язань з використанням акредитивів і банківських гарантій, надаються консультації у виборі оптимальної схеми розрахунків з урахуванням валютного законодавства України, допомога у складанні платіжних умов зовнішньоекономічного контракту. Це дозволяє зробити розрахункові взаємовідносини більш гнучкими і надійними для всіх сторін.
Наприклад, прийнятність прямих гарантій нашого банку для виробників лікеро-горілчаної продукції, напоїв, продуктів харчування дає можливість нашим клієнтам-дистриб’юторам отримати додаткову відстрочку платежу і при цьому зменшити витрати на обслуговування, зважаючи на відсутність потреби у випуску банківських контр-гарантій та участі третіх банків.
ПАТ « Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, бере активну участь у фінансуванні великих інвестиційних проектів, пов’язаних з енергоефективністю та підтриманням екології. Так, наприклад, в 2012 році банк розпочав тісну співпрацю з Державним підприємством «Український науково-технічний центр металургійної промисловості «Енергосталь» (м. Харків), яке є найбільшим інжиніринговим центром на території СНД, що здійснює весь комплекс проектно-конструкторських, науково-дослідних робіт зі створення сучасних високотехнологічних і високоефективних заводів з повним металургійним циклом в гірничо-металургійному комплексі та проводить роботи з реконструкції та технічного переоснащення діючих підприємств.
ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» є лідером у галузі промислової екології щодо створення та введення в експлуатацію сучасних систем з очищення промислових газів (викидів) та стоків. За результатами проведеного в 2012 році ВАТ «Северсталь» (РФ) тендера на виконання робіт з реконструкції систем газоочищення шахтної печі № 1 ЕСПЦ, за участю всесвітньовідомих фірм: Siemens VAI (Німеччина), Paul Whurt (Люксембург), ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» був визначений переможцем і в даний час реалізує великий проект з оздоровлення екологічної обстановки на Череповецькому меткомбінаті. Проект дозволить кардинально поліпшити екологічну обстановку в цілому і в м. Череповець. Зокрема, після проведення ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» робіт по створенню високоефективної системи газоочищення електросталеплавильної шахтної печі №1 на базі сучасних рукавних фільтрів виробництва ДП «УкрНТЦ «Енергосталь», введення їх в експлуатацію система забезпечить очистку відведених газів від пилу на рівні не більше 10 мг/м³ на димовій трубі (до реконструкції 200-300 мг/м³) і знизить запилення на робочих місцях персоналу до гранично допустимих концентрацій.(Джерело: http://www.energostal.kharkov.ua/index.php?lang=ru&page=ecology)
З метою виконання нашим клієнтом контракту і купівлі необхідного обладнання, банком було встановлено ліміт на випуск документарних акредитивів з відкладеним платежем у сумі 4,5 млн. євро. За словами заступника Генерального директора ДП «УкрНТЦ«Енергосталь» Пирогова А.Ю. це дало можливість підприємству побудувати замкнуту, зрозумілу і прозору для всіх сторін-схему взаємодії при виконанні проекту.
5. Розкажіть про перспективи такого бізнесу в Україні.
Розвиток будь-якого бізнесу вимагає від підприємств отримання додаткового фінансування, а відповідно і розширення переліку використовуваних банківських інструментів. При цьому, якщо вартість кредиту в гривні складає більше 20% річних, а валютні кредити видаються вибірково за умови наявності валютної виручки, то на даний момент середня вартість документарних операцій 3% – 5% річних у будь-якій валюті. Таким чином, використання документарних інструментів дозволить компанії істотно знизити вартість залучених ресурсів, а це означає більш високий рівень повернення коштів на вкладений капітал власниками бізнесу.
Ми сподіваємося, що даний факт буде стимулювати компанії до використання у своїй діяльності документарних інструментів, а це дає впевненість в активному збільшенні частки такого бізнесу в загальних банківських активах.
Контакт-центр 0 800 500 20 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів по Україні)
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас