Банки відмовляються від класичних кас на користь автоматизованих систем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовляються від класичних кас на користь автоматизованих систем

Фондовий ринок
2517
Найбільші українські банки завершили перший етап оптимізації мережі відділень – скорочення їх числа пішло на спад. Після того як фінустанови позбулися нерентабельних і застарілих точок, вони відкривають відділення нового формату.
За останні 12 місяців кількість банківських точок скоротилася на 490 відділень і філій. Тоді як у січні-серпні мережа фінустанов зменшилася на 76 точок, до 19,8 тис., повідомляє Незалежна асоціація банків України. Вже в квітні і червні цього року спостерігався чистий приріст кількості відділень банків – плюс 161 за два місяці.
У стилі кантрі
Новоформатні банківські точки стають більшими за розміром, їх інтер’єр – все більш індивідуальним і дорогим.
Якщо раніше відкриття одного відділення обходилося в $100 500, то зараз ця цифра зросла майже у два рази. Розширюється функціонал банківських співробітників, комплексне обслуговування збільшує продажі банківських продуктів.
«Нові відділення наближені до західних стандартів. У них обслуговування клієнтів відбувається на автоматизованій платформі, що дозволяє виконувати операції дуже швидко», – говорить виконавчий директор і член правління ПУМБ Стефан Гуглієрі.
Все більше фінустанов відмовляється від традиційних касових вузлів на користь автоматизованих систем – тейлерів, або вивізних кас. У цих машинах гроші захищені сертифікованим АТМ-сейфом і обробляються в автоматичному режимі. Ні касир, ні клієнт не мають доступу до грошей – необхідна до видачі сума також формується автоматично.
«Універсальність співробітників дозволяє обслуговувати клієнта в одному вікні. Це знижує витрати на персонал, оскільки немає потреби в звичайних касирах», – говорить директор департаменту роздрібного бізнесу Астра Банку Віталій Жихарцев.
Імідж vs безпека
Відмова від традиційних кас на користь тейлерів мінімізує витрати на обладнання. Три роки тому НБУ зобов’язав підопічних обладнати всі касові вузли броньованими матеріалами до 2013 р. Минулого року Нацбанк продовжив кінцеву дату ще на рік – до кінця 2014 р. – оскільки банки не встигали виконати вимоги регулятора.
«У нас сьогодні 50% відділень обладнані відповідно до вимог Нацбанку», – говорить голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.
Один касовий блок, за його словами, обходиться приблизно в 120-140 тис. грн. Він включає конструкції, мікрофони, камери, обчислювальні машини і пр.
«Вартість економ-варіанту коливається в межах $300-400 за метр квадратний. Але у кожного банку свій підхід до бронювання: одні оснащують стіни, інші роблять цільну конструкцію з алюмінію», – говорить директор відділу замовлень компанії, що спеціалізується на захисних огороджувальних конструкціях «Технології комфорту» Олександр Волощук.
Тейлери – сучасні каси – обходяться банкам в 3-4 рази дешевше. Залежно від набору функцій, кількості валют до прийому ціна одного тейлера становить від 40 тис. грн. Через низьку ціну всі банки поступово переходять на тейлери, підтверджує Віталій Жихарцев. Але проблема нових кас в тому, що вони захищають тільки гроші, а не співробітників банку.
Захист робочих місць людей залишається під питанням, каже Жіхарцев. Нагадаємо, за останні три роки було скоєно більше 2000 нападів на банківські відділення і співробітників фінустанов.
Наприклад, за даними МВС, тільки в 2011 р. відбулося 929 нападів і пограбувань: дев’ять з яких – з використанням вогнепальної зброї. Сума матеріального збитку склала 85,5 млн грн.
У 2012 р. зафіксовано 712 грабежів на суму 143,2 млн грн, у семи випадках застосовувалася зброя. З початку 2013 р. відбулося 353 напади, сума збитків – 16,8 тис грн. Як кепкує один управлінець, що побажав залишитися неназваним, банкам вигідніше, щоб їх грабували, ніж витрачати великі гроші на встановлення броньованих кас, тим більше, що в більшості випадків їх демонтаж неможливий.
Леся Виговская
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас