1374
Новий прибутковий бізнес у Китаї: сушені таргани по $ 20 за фунт
— Світ
Китайські фермери роблять ставку на розведення тарганів, повідомляє The Los Angeles Times. “Сушені таргани – їх ціна доходить до 20 доларів за фунт – використовуються в східній медицині і косметиці”, – пояснює журналістка Барбара Демік.
Автор веде репортаж з колишнього курника, де тепер містяться мільйони тарганів: “верткі полчища червонувато-бурих комах снують між іржавими листами заліза та коробками від яєць, зв’язаними разом, щоб вийшли настільки улюблені тарганами темні затишні притулки”.
43-річний Ван Фумін дивиться на тарганів з ніжністю: це його капітал і його майбутнє. Він найбільший у Китаї (і, мабуть, у світі) “таргановід” – володіє 6 фермами, де близько 10 млн комах. Для виробників східних ліків і косметики таргани – дешеве джерело білків і речовини, схожої на целюлозу. Самий відповідний вид тарганів – американські (Periplaneta americana) довжиною 1,6 дюйма.
З 2010 року, коли Ван зайнявся цим бізнесом, ціна на сушених тарганів виросла в 10 разів. “Я думав було вирощувати свиней, але на традиційних фермах маржа дуже низька, – говорить Ван. – А в тарганів можна вкласти 20 юанів і отримати 150”.
У Китаї приблизно 100 тараканячих ферм, але більшість китайців не відали про їх існування до серпня нинішнього року, коли близько мільйона тарганів влаштували “великий втечу” з ферми в провінції Цзянсу.
Спочатку Ван вирощував скорпіонів і жуків, які в Китаї використовуються в традиційній медицині, а також вважаються делікатесом. Одна партія яєць жуків виявилася заражена яйцями тарганів. Почавши вирощувати тарганів випадково, Ван зрозумів, що це простіше і вигідніше всього.
Газета дає поради потенційним таргановодам: “Стартовий капітал потрібен мізерний: Ван купив тільки яйця, занедбаний курник і матеріал для покрівлі”. Таргани не настільки схильні до хвороб, як домашня худоба, та до того ж всеїдні, хоча віддають перевагу гнилим овочам. Ван годує їх картопляним лушпинням і шкуринками гарбуза – відходами сусідніх ресторанів.
“Забій тарганів – теж проста справа: витягнути їх черпаком або пилососом з гнізд і кинути в чан з окропом. Потім їх сушать на сонці, як перець-чилі”, – йдеться в статті.
Індустрія таракановодства намагається себе не афішувати. Ферма Вана знаходиться в індустріальному парку під автомобільною естакадою. Фермери побоюються, що дізнаються сусіди, а деякі компанії приховують використання тарганів при виготовленні продукції.
Чим же корисні таргани? “У Китаї та Південній Кореї вивчається застосування товчених тарганів для лікування облисіння, СНІДу і раку, а також в якості вітамінної добавки”, – розповідає журналістка. У цих країнах є публікації про антиканцерогенні властивості тарганів.
Професор традиційної медицини Лі Шунань – хрещений батько досліджень тарганів – в 1960-х виявив, що деякі народи лікують кістковий туберкульоз пастою з тарганів. “Таргани живучі, – говорить Лі. – Ми хочемо знати, від чого вони такі сильні, чому вони можуть чинити опір навіть радіації”. Лі стверджує, що вилікувався тарганами від облисіння – волосся заново виросло на лисині ззаду – і робить з них маски для обличчя (“Люди кажуть, що з роками я зовсім не міняється”).
Багато фермерів сподіваються підвищити попит, рекламуючи тарганів як корм для риб і тварин, а також як делікатес для людей.
Ван запросив журналістів продегустувати смажених солоних тарганів. Ті відмовилися. “Ви все життя будете шкодувати, що не спробували”, – сказав він журналістам на прощання.
За матеріалами: Inopressa
Поділитися новиною