Щедрі обіцянки Кабміну: скільки і на що витратить українська влада? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щедрі обіцянки Кабміну: скільки і на що витратить українська влада?

Казна та Політика
1489
195 тисяч гривень на покупку килимків правильного відтінку, 2 мільйона на нові комп’ютери та принтери, 139 тисяч на антивірусні програми і ще 3 мільйони на пальне – ефективна та, головне, комфортна робота Кабміну обходиться платникам податків недешево. А скільки ж можновладці хочуть виділити на потреби не свої, а українців?
Дороги
Великі будівництва до Євро-2012 закінчилися, і більшої біди, ніж латання зруйнованих негодою доріг, для кабмінівців здавалося б, не було. У затвердженій держпрограмі розвитку доріг на 2013-2018 рр. чиновники запланували виділити всього 214 мільярдів гривень фінансування. На поточний 2013 рік припало майже 29 мільярдів. Більш суттєві “дорожні” витрати припадуть на наступні роки – в 2014 році на програму потратять 32,207 млрд грн, і так поступово до 2018 року витрати досягнуть майже 40 мільярдів гривень. Десерт, себто гроші, залишили на потім.
Крім того Кабмін, озираючись на європейський досвід та велику діру в бюджеті, розробив сім проектів з будівництва концесійних доріг. Тобто концесіонер на період дії укладеного з урядом договору вкладає кошти в будівництво і обслуговування таких доріг.
Будівництво трьох концесійних автомагістралей вже було дозволено минулого місяця на засіданні уряду: відрізок Львів – Краковець обійдеться у 4,3 млрд, Ульянівка – Миколаїв – Херсон – Красноперекопськ – Сімферополь за 24,2 млрд, а також Новомосковськ – Запоріжжя – Мелітополь – Джанкой – Сімферополь, вартість останнього відрізка поки не оцінена. Примітно, що більшу частину коштів – близько 10 млрд дол. – кабмін хоче залучати зі сторони концесіонерів.
Серед іншого урядовці обіцяють розщедритися на будівництво Бескидського тунелю в Карпатах (2,194 млрд гривень), будівництво ділянки траси Київ-Харків в обхід проблемного і занадто вузького для вантажного транспорту відрізку шляху у Валках (848,9 млн.грн), капітальний ремонт дороги Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта (175, 794 млн гривень проти спочатку запланованих 88,1 млн. гривень).
Мирний атом і суди
Майже 37 млрд гривень постановив виділити Кабмін на два нових блоки Хмельницької атомної електростанції. При тому, що загалом витрати проекту оцінюються в 39,566 млрд грн. Левова частка із них – 23,6 млрд – припаде на обладнання. Звідки візьмуться кілька мільйонів, яких не вистачає на проект, поки ніхто не знає, але про свою участь у фінансуванні будівництва раніше заявляла Росія.
А ось в обіцянку виділити 1,456 млрд грн на будівництво Вищого господарського і Вищого адміністративного судів в Києві мимоволі починаєш вірити. В листопаді 2012 року Київрада вже виділила Вищому госпсуду земельні ділянки під будівництво на перетині бульварів Дружби Народів і вул. Старонаводницької, а в грудні уряд затвердив титул на проектно-дослідницькі роботи для нього. Завершити проект планують до 2019 року, хоча нетерпеливі судді планували перебратись в нові приміщення ще в 2016 році.
Виробництво і житло – у довгий ящик
Із довгострокових благих намірів Кабміну – таких як програма розвитку внутрішнього виробництва, – більшість фінансових вкладень відкладається у довгий ящик. Так, по програмі розвитку внутрішнього виробництва планувалося вкласти 10400,75 млн гривень, з них на 2013 рік виділять тільки 200,75 млн, а решту вкладень – 10200,0 млн. – відсовують подалі на 2014 рік.
Те саме і в іншій довгостроковій програмі – з активізації розвитку економіки. Одне із її завдань – поліпшити житлові умови українців. Але от халепа – якщо в попередньому році на це Кабмін знайшов 1 млрд гривень, то в 2013-му на “квартирне питання” нашкребли тільки 300 млн гривень. Хоча за сім місяців 2012-го держпрограмою здоступного житла скористались тільки 1233 сім’ї.
Ранок вечора мудріший – здається, саме цією народною мудрістю керуються кабмінівці, розставляючи цифри під своїми планами і обіцянками, і пересуваючи всі великі витрати кудись подалі, у неосяжне майбутнє. Але килимові доріжки в Кабміні обов’язково мають бути. І вже зараз. І обов’язково – всі в потрібний тон.
Тетяна Гордієнко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас