Як виправити свою кредитну історію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як виправити свою кредитну історію?

Кредит&Депозит
13397
Хочеш взяти кредит, але в банку відмовляють через стару заборгованість, готуєшся за кордон, але боїшся йти по візу, щоб не осоромитися за борги, мрієш про спокійне життя, а в твої двері регулярно стукають колектори з вимогою розплатитися за фінансові гріхи багаторічної давності.
Добре, коли б справді не повернув, а ти ж розплатився до останньої копійки. Фахівці банків теж помиляються. Тому трапляється, що з рахунків не списують гроші, якими розрахувалися за кредитом. Як виправити свою історію заборгованості та налагодити відносини з банком, радять фахівці.
В Україні з кредитними історіями працюють 5 організацій. Вони мають ліцензії та отримують у банках історію клієнтів за 10 років – про борги, надходження на рахунки та відсотках. «Закон дозволяє вносити дані клієнта в кредитну історію. Банк підписує договір з приватним підприємством, яке формує історію і може нею займатися», – пояснює юрист Валентин Сидоренко.
Українське бюро кредитних історій веде клієнтські історії більше 70-ти українських банків. Як нам розповів його директор Богдан Пшеничний, з проханнями підправити кредитну репутацію щодня звертаються до десяти українців. Багатьом вдається допомогти у вирішенні проблеми.
«Часто трапляється, що користувач мав борг кілька років тому – ще, скажімо, в 2011 році. Він борг давно повернув, ніяких зобов’язань не має, але банк цю інформацію не актуалізував. Тоді ми приймаємо звернення клієнта, передаємо його в банк і якщо банк підтверджує свою помилку, виправляємо кредитну історію. Це може допомогти клієнту взяти новий кредит у банку або просто бути спокійним, що нікому нічого не винен».
Більшість офісів БКІ розташовані в Києві й заявки від клієнтів приймають по електронній пошті або в електронних кабінетах користувача на сайтах. «Коли клієнт заходить на наш сайт, він розміщує там своє звернення, а ми за допомогою СМС надсилаємо йому пароль доступу до інформації про його кредитну історію. Номер телефону клієнта отримуємо в банку разом з кредитною історією», – пояснює Богдан Пшеничний.
У кредитних бюро стверджують, що їхні послуги безкоштовні. Але на сайті Першого кредитного бюро кредитних історій написано, що для отримання кредитної історії все ж доведеться сплатити 40 гривень, в Міжнародному бюро кредитних історій цю ж послугу пропонують за 25 гривень. Як зазначено, на ці гроші покриють витрати на обробку і пересилку інформації про кредитну історію.
Це у випадку, якщо кредитна історія присутня в базі. Якщо ж виявиться, що дане кредитне бюро не має ваших даних, вам запропонують послугу моніторингу наявності історії. Це ще 25 гривень. Як пояснили в кол-центрі Першого кредитного бюро, безкоштовно можна отримати дані і змінити історію тільки за умови, якщо ви особисто приїдете в київський офіс.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас