Кияни можуть залишитися без ліфтів - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кияни можуть залишитися без ліфтів - ЗМІ

Казна та Політика
1197
Кожен третій український ліфт вже відпрацював свій ресурс у 25 років. Тільки в Києві таких підйомників майже вісім тисяч. Багато з них постійно ламаються. Наприклад, у київській багатоповерхівці на вулиці Стеценка за один день застрягли три людини.
“Увечері годин в сім моя дочка застрягла. Потім з дев’ятого поверху дві людини застрягли. Вони його не чинять, а запускають, 3-4 години ліфт працює”, – розповіла мешканка будинку Олена.
За словами мешканців під’їзду, механіка що ремонтує ліфт, викликають кожен день. Проте провести підйомнику капітальний ремонт ніхто не поспішає. Тому, щоб не ризикувати власним часом або навіть життям, людям доводиться йти пішки. “Погано з дитиною спускатися, ліфт постійно не працює. Вранці можна спуститися, ввечері – не працює”, – скаржиться киянка Ірина.
У місцевому ЖЕКу про ситуацію знають і обіцяють привести до ліфта комісію, яка вирішить його подальшу долю. Тим часом, в сусідньому будинку ліфт теж не працює. Днями там була пожежа, але ремонтувати його не поспішають.
Втім, цього року в Україні не встановлено жодної нової кабіни. Програма заміни та модернізації ліфтів існує, але коштів на її реалізацію немає. З 2006 по 2010 рік у Києві діяла спеціальна програма. Поставили трохи нових підйомників.
“Було замінено протягом цих чотирьох років більше тисячі ліфтів, а починаючи з 10 і по 13 рік у нас замінено всього 300 ліфтів”, – повідомив Олексій Степаненко, керівник держінспекції ТУ Держгірпромнагляду в Київській області та Києві.
А ось цього року в Україні не замінять жодної кабіни, тому що в державному бюджеті немає грошей: заміна одного пасажирського ліфта на 400 кг коштує 300 тис. грн. За минулий рік за рахунок місцевих бюджетів по країні було замінено 210 ліфтів. А вимагають заміни близько 16% підйомників міста.
Альтернативою традиційним ліфтів можуть бути хіба що платні. Така практика вже існує в Житомирі, Херсоні, Ровеньках, що на Луганщині. Ціна поїздки – від 18 до 50 копійок.
“Викликаємо ліфт, заходимо, ось картоприймач, вставляємо картку, він озвучить, скільки на ній залишилося поїздок, і він пропонує натиснути кнопку поверху. Якщо людина живе на другому, на третьому, на четвертому поверсі – сам собі вибирає, чи купувати цю послугу” , – розповів Сергій Заболотний, директор “Херсонліфт”.
Коли платний ліфт у херсонській багатоповерхівці відпрацює свій термін, на зібрані жителями гроші його відремонтують або навіть замінять. Місцеві жителі кажуть – тільки так вони можуть зберегти підйомник в своєму будинку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас