Україна має намір залучити у китайських банків близько $ 12 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір залучити у китайських банків близько $ 12 млрд

Кредит&Депозит
1434
Україна веде переговори з китайськими банками про залучення кредитів на суму $ 12 млрд. Про це повідомив «Капіталу» високопоставлений чиновник в Міністерстві фінансів. Передбачається, що остаточні домовленості будуть досягнуті під час візиту президента України Віктора Януковича до Китаю, запланованого на грудень поточного року.
Як розповіла виданню директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук, відвідавши Пекін 24-27 вересня, українська делегація обговорювала з Торгово-промисловим банком Китаю (IСВС), Експортно-імпортним банком Китаю та Банком розвитку Китаю (CDB) можливість залучення фінансування.
«Всі вони готові надавати кредити, якщо українська сторона запропонує ефективні та окуповувані проекти. Йшлося про чотири основні напрямки: аграрний сектор, космічну та авіаційну галузь, проекти в енергетичному секторі, а також у сфері будівництва та іпотеки», – уточнила представник Мінфіну.
На питання про можливі терміни фінансування чиновник відповіла, що «у кожного банку свої процедури узгодження проектів і механізми прийняття рішень, які можуть розтягнутися на тривалий термін».
Куди залучати
В аграрний сектор планується залучити вже анонсований минулого тижня міністром Аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком кредит у розмірі $ 3 млрд у Ексімбанку Китаю.
«Додатково передбачається зайняти $ 3,6 млрд на газифікацію вугілля, $ 8-10 млрд – на будівництво дешевого житла та іпотеку. Також ведуться переговори про виділення чергового траншу на реалізацію національного проекту «Повітряний експрес» (з’єднання Києва з аеропортом «Бориспіль»)», – повідомив співрозмовник «Капіталу» в Мінфіні.
Нагадаємо, раніше Україна домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про кредит на суму $ 372 млн для реалізації проекту «Повітряний експрес».
У червні нинішнього року голова Держінвестпроекту Владислав Каськів заявив, що банк відкрив фінансування, але не назвав суму, виділену кредитором. Згідно з домовленостями, кошти надійдуть двома траншами. Перший платіж – $ 52 млн – на виконання проектних і підготовчих робіт. Другий – $ 320 млн – на будівництво інфраструктурних об’єктів.
Крім цього, у великих китайських компаній є свої плани щодо реалізації в Україні спільно з українськими підприємствами проектів у вищезазначених секторах. Так, за підсумками вересневих переговорів президент китайської компанії Hydrochina Хуан Хе повідомив, що його підприємство працює разом з українською стороною над проектом по виробленню 100 тис. мегават вітрової енергії.
«Ми ведемо переговори з партнерами про надання коштів на фінансування програми. Зокрема, обговорюємо це з Державним банком розвитку Китаю. Передбачається, що 15% коштів оплатить українська компанія, 85% становитимуть китайські інвестиції», – сказав він.
За інформацією «Капіталу», українська сторона вже отримала документи на землю та дозволи. Ще один проект пов’язаний з компанією Соsco, яка зацікавлена ​​в будівництві портових і зернових терміналів.
Складнощі кредитування
Останнім часом торговельні відносини України та Китаю поліпшуються. Згідно з інформацією Міністерства доходів і зборів, обсяг товарообігу з КНР посідає друге місце серед 217 країн – торговельних партнерів нашої країни. Питома вага експортно-імпортних операцій з Китаєм становить 8% загального товарообігу України.
За вісім місяців поточного року він досяг $ 7,3 млрд, що на 16,6%, або на $ 1 млрд, більше, ніж за аналогічний період 2012 р. Зокрема, обсяг імпорту збільшився на 9,2%, а експорту – на 46,4%.
Але, незважаючи на таку тенденцію, опитані «Капіталом» експерти вказують на можливі ризики у разі залучення Україною китайських кредитів в настільки великих розмірах.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що, швидше за все, ці позики будуть проходити як гарантований державою борг – будуть видаватися великим компаніям під держгарантії.
Експерт сумнівається в тому, що ставки будуть дуже низькими, і зазначає, що попередні кредити у Китаю Україна брала під час дешевих позик. Тепер же, особливо після зниження Moody’s рейтингу євробондів України з B3 до Саа1, китайські позики можуть подорожчати.
«В експертному середовищі вважають, що якби Україна зараз вийшла з розміщенням євробондів, прибутковість по них склала б близько 10%. Кредитні ставки китайських банків можуть виявитися досить близькими до цього показника», – вказує Олександр Жолудь. У той же час, за його словами, якщо гроші дійдуть до конкретних секторів, в цих сегментах можна очікувати збільшення обсягів виробництва.
На думку керівника аналітичного департаменту SP Advisors Віталія Ваврищука, для китайських банків $ 12 млрд не проблема – вони цілком можуть виділити нашій державі ці кошти.
«Для України ж це дуже велика сума. Щоб її отримати, Києву варто було б успішно реалізувати хоча б один проект за участю китайських інвестицій. Це послужило б позитивним сигналом для Китаю», – зазначає експерт.
Крім того, упевнений співрозмовник, ці позики будуть не такими вже й легкими. Крім держгарантій, Пекін в обов’язковому порядку виставить ряд додаткових умов. Приміром, щоб частина коштів була витрачена на купівлю обладнання і матеріалів, вироблених в Китаї.
Галина Калачова, Діана Роженцова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас