НБУ: за минулий рік реальний ефективний обмінний курс гривні ослабнув на 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: за минулий рік реальний ефективний обмінний курс гривні ослабнув на 5%

Валюта
894
За минулий рік реальний ефективний обмінний курс гривні ослабнув на 5%, а з початку 2013 року – зміцнився на 1,3 %, розповів член правління, директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.
“Тобто фундаментальних факторів для розширення девальвації з метою захисту нашого експорту я не бачу”, – підкреслив представник НБУ.
При цьому директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук вказала на те, що уряд традиційно при розрахунку держбюджету закладає песимістичний прогноз курсу, щоб переконати інвесторів у безпеці придбання державних цінних паперів.
“У бюджеті наступного року ми закладаємо знову певний резерв для того, щоб інвестор, який купує наші зобов’язання, був повністю впевнений, що країна розуміє, що вона робить, якщо курс змінюється. Тому ці показники не означають, що завтра курс повинен стати таким. Середній по році він може бути в одну або іншу сторону. При цьому ми заклали всі асигнування, які покриють всі зобов’язання, які виходять із запозичень”, – зазначила Пахачук .
Також вона уточнила, що в середньому на 2014 рік закладається прогноз курсу 8,5. При цьому в першій половині року – 8,3-8,4. “В середньому по року вийшло 8,50. І знову ж таки це курс не для обмінних пунктів, а для того, щоб була можливість фінансувати”, – резюмувала представник Мінфіну.
Раніше заступник глави НБУ Віра Ричаківська заявляла, що Національний банк не має наміру відмовлятися від політики контрольованого плаваючого курсу гривні. Відповідаючи на запитання про курс долара в наступному році, вона сказала, що Рада Нацбанку ще не затвердила Основи грошово-кредитної політики на наступний рік.
За словами Ричаківської, НБУ розраховує прогнозний курс на підставі прогнозу макропоказників, затверджених урядом, і на сьогоднішній момент цих показників у її відомстві не отримували. Вона підкреслила, що у Нацбанку немає зобов’язання тримати курс, і пріоритет відомства Ігоря Соркіна – стримування інфляції та підтримка цінової стабільності.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас