Обмеження готівкових розрахунків зменшило попит на нерухомість - ріелтори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження готівкових розрахунків зменшило попит на нерухомість - ріелтори

Нерухомість
1265
Протягом першого місяця впровадження обмеження готівкових розрахунків активність на ринку нерухомості в Україні істотно впала. Про це сказав провідний спеціаліст департаменту маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький, повідомляє прес-служба компанії.
“Перші десять днів вересня ринок нерухомості був паралізований. Ні продавці, ні покупці, ні навіть нотаріуси не розуміли, як їм здійснювати угоди за новими правилами. Зараз ситуація змінилася, всі вже пристосувалися, однак за підсумками вересня кількість угод у порівнянні з минулим місяцем скоротиться вдвічі. І справа тут у тому, що багато потенційних покупців житла мають нелегальні доходи і бояться світити свої гроші. Скільки би не запевняли чиновники, це нововведення призначене для того, щоб забезпечити банки готівкою, багато громадян просто в це не вірять”, – сказав С. Костецький.
Нагадаємо, що з вересня поточного року набрала чинності постанова Правління Національного банку України “Про встановлення граничної суми готівкових”, що обмежує операції з готівкою на суму 150 000.
За словами експертів, обмеження готівкових розрахунків матиме значний вплив саме на вторинний ринок житла. “Постанова не відноситься до первинного ринку нерухомості, адже оплата нового житла проводилася і проводиться безготівковим розрахунком у гривні. Кошти перераховуються через фінансові установи на рахунок забудовника.
А ось на вторинний ринок житла ця постанова, безсумнівно, вплине. Угоди на ньому проходять в основному готівковим розрахунком в іноземній валюті. Тому активність на вторинному ринку нерухомості зменшиться, відповідно можна прогнозувати деякий спад цін (особливо це стосується “застарілого” житлового фонду) та переорієнтації потенційних покупців з вторинного на первинний ринок. Адже тепер для проведення грошової операції потрібно відкрити розрахунковий рахунок і покупцю, і продавцю, що не безкоштовно. Далі, ваші витрати збільшаться і через подвійну конвертацію валюти, і, нарешті, збільшиться час між переходом права власності до покупця і отриманням грошей продавцем. Тобто, на первинному ринку купувати житло буде зручніше і економічно вигідніше”, – зазначив президент ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас