Росіянам дозволять напряму користуватися послугами іноземних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіянам дозволять напряму користуватися послугами іноземних банків

Світ
852
У Центробанку, Міністерстві фінансів і Росфіннагляді обговорюються поправки до закону «Про валютне регулювання та валютний контроль», які скасують заборону на прямі операції з зарубіжними рахунками.
Зокрема, ЦБ пропонує дозволити пряме зарахування на закордонні рахунки доходів, не пов’язаних з активною підприємницькою діяльністю: зарплати, страхових виплат, відсотків по депозитах.
Багато прямих операцій з зарубіжними рахунками заборонені для росіян ще з 2003 року статтею 14 зазначеного закону. Згідно з нормативним актом, поповнити рахунок може тільки сам утримувач або його близький родич. В інших випадках, наприклад, при перерахуванні зарплати, гонорару, дивідендів, кошти спочатку потрібно відправити на рахунок в російському банку і тільки потім – за кордон.
Раніше вимогу виконували дуже рідко, оскільки не було чіткої відповідальності за порушення закону, проте 13 лютого 2013 р. нарали чинності поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення. Відповідно до змін у законодавстві, штраф за прямі операції з іноземними рахунками становить 75-100 відсотків від суми транзакції.
У підсумку деяким клієнтам, які отримують на свої рахунки різного роду доходи, довелося переходити в російські банки. При цьому у фінансовому секторі РФ визнають, що деякі доходи завести на рахунок у вітчизняному банку неможливо технічно.
Чиновники визнавали, що деякі обмеження нерозумні. У квітні Росфіннагляд пояснив, що купонний дохід по облігаціях і відсотки за вкладами на зарубіжний рахунок отримувати все ж можна, але юристи зазначають, що в чинній редакції закону про це не вказано.
Закон «Про валютне регулювання та валютний контроль» був прийнятий Держдумою 21 листопада 2003 р. Через п’ять днів нормативний акт схвалила Рада Федерації. Президент Володимир Путін підписав закон 15 січня, зазначивши, що документ дає «більш прозоре і пряме тлумачення» положень валютного регулювання.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас