Разом дешевше: економію від об'єднання Митниці та Податкової оцінили в 2 млрд. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Разом дешевше: економію від об'єднання Митниці та Податкової оцінили в 2 млрд. грн

Казна та Політика
588
Створення Міндоходів може зменшити витрати бюджету на утримання держапарату, корупційні прояви і адміністративний тиск на бізнес
Таку думку висловили експерти. Створення єдиного фіскального регулятора буде сприяти зменшенню корупції, яка часто виникала внаслідок конфлікту інтересів двох держструктур, – вважає народний депутат, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ігор Рибаков.
«Єдина інформаційна база Міндоходів не дозволить проводити імпортерам так звану «оптимізацію доходів» за відомою схемою, коли товар ввозять за низькою ціною і платять відповідний низький податок. А потім «викидають» на прилавки з накруткою в 5, а то і в 10 разів і позбавляють бюджет величезних грошей. Тепер всі ці «фокуси» будуть відслідковуватися в межах одного міністерства, що ускладнить життя «тіньовикам», – каже нардеп.
При цьому, за його словами, злиття податкової та митної служби в рамках Міндоходів приведе до усунення міжвідомчих конфліктів між податківцями та митниками, які раніше мали місце. «Ці конфлікти стосувалися ввізного ПДВ, податкових векселів, імпорту підакцизних товарів, інших випадків, коли сторони боролися за функції, що перехрещуються. А все через те, що повноваження були нечітко розмежовані», – зазначив парламентарій.
Економічний ефект від створення Міндоходів експерти оцінюють і за рахунок скорочення витрат держбюджету на утримання податкової та митної служб – у середньому, на 0,5-0,6% держбюджету на рік (тобто близько 1,7-2 млрд. грн.). «Нагадаю, [раніше] близько 2% витрат державного бюджету становили витрати на функціонування податкової та митниці. Тепер ці витрати повинні скоротитися», – вважає заслужений економіст України Олег Івченко.
За словами Івченка економічний ефект від об’єднання фіскальних органів і передачі Міндохдів повноважень з адміністрування єдиного соціального внеску отримає і бізнес. «Коли податки, мита, єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду стягуються і адмініструються одним відомством, а не трьома – це економічно доцільно. Можна отримати всього лише один електронний ключ, здати один звіт, звернутися в один консультаційний центр, а не в три різні», – зазначив економіст.
Експерти відзначають, що за рахунок об’єднання функцій митниці та податкової вже виросли обсяги відшкодування ПДВ. «За сім місяців поточного року платникам податків відшкодовано 33,5 млрд. грн. ПДВ, при цьому приріст обсягів відшкодування склав 24,2%», – нагадує фінансовий консультант Олексій Волотовський. На його думку, зростання обсягів повернення ПДВ стало можливе через усунення конфлікту інтересів між митницею та податковою службами.
«Ні для кого не секрет, що до злиття податкові та митні органи переслідували протилежні інтереси, наприклад, в питаннях оподаткування. Так, митні органи були зацікавлені у найвищій митній вартості, щоб зібрати більше ввізного мита та імпортного ПДВ. Податкові органи, у свою чергу, були зацікавлені в більш низькій вартості товарів для того, щоб отримати більше податку на прибуток. Об’єднання ж податкових та митних органів у єдине відомство реально посприяло виробленню збалансованого рішення для митної оцінки», – вважає Волотовський
За даними парламентського комітету з питань податкової та митної політики об’єднання фіскальних служб у свій час провели Великобританія, Данія, Ірландія, Нідерланди, Аргентина, Бразилія, Канада, країни Балтії, Грузія і Вірменія. І практично всюди це призводило до збільшення збору податків і мит. У Великобританії в 2005 році була створена єдина Королівська служба податків, зборів та митниці. Після цього надходження до бюджету зросли і становлять на сьогодні третю статтю доходів у державі (12,4%).
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас