Кінець демократії в Сирії: вже 40 тис. сирійських повстанців перейшли від США до "Аль-Каїди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець демократії в Сирії: вже 40 тис. сирійських повстанців перейшли від США до "Аль-Каїди"

Світ
2403
Резолюція ООН щодо Сирії позбавила повстанців надії на військову допомогу Заходу у поваленні уряду Башара Асада. Відразу 11 угрупувань перестали прикидатися, що захищають демократію, і відмежувалися від головної опозиційної структури – Національної коаліції.
З-під ковпака прозахідної Національної коаліції, який покривав трохи більше 100 тис. повстанців, вийшло від 30 тис. до 40 тис. бойовиків. У числі тих, що відкололися – бригада «ат-Таухід», що утримує район міста Алеппо, ісламістське об’єднання «Ахрар Аш-Шам» і угруповання «19-а дивізія».
«Національна коаліція і запропонований нею уряд Ахмада Тумі нас не представляють. Ми відмовляємося їх визнавати. Єдина законна основа нашої діяльності – закони шаріату», – йдеться у спільній заяві 13-ти повстанських угруповань.
Заяву про відмову визнавати Національну коаліцію вони написали спільно з радикальним ісламістським рухом «Ліва аль-Тавхід» і терористичним угрупуванням «Джебхат ан-Нусра», безпосередньо пов’язаною з «Аль-Каїдою». Ісламісти закликали всі цивільні і військові сили сирійської опозиції «об’єднатися на основі ісламу» і «керуватися нормами шаріату».
Бойовики, що відкололися від прозахідних сил, засудили президента США Барака Обаму за відмову наносити авіаудари по силам Башара Асада у відповідь на хімічні атаки, що відбулися 21 серпня в Дамаску. Також критиці піддалися країни Заходу в цілому за небажання озброювати про-демократичну опозицію в Сирії.
Змінивши прапори на ісламські, повстанці зможуть отримувати гроші, продовольство і зброю від Саудівської Аравії, Катару і багатих приватних донорів з усього мусульманського світу.
Помірні повстанці, що залишилися в Національної коаліції, потрапили у вкрай незавидну ситуацію. Тепер їм доведеться воювати на два фронти – з армією Башара Асада і зі своїми колишніми союзниками-ісламістами.
Битви між повстанцями вже йдуть. Так, 18 вересня іракський осередок «Аль-Каїди», відомий як «Ісламська держава Ірак і Ліван», відбила місто Азіз біля турецького кордону у прозахідного угрупування «Північна штурмова бригада», убивши не менше п’яти її членів.
Поки повстанці відбивають один у одного території, країни Заходу уклали свого роду мирну угоду з Башаром Асадом. У суботу 15 країн Ради Безпеки ООН прийняли резолюцію, що зобов’язує уряд Сирії до середини 2014 позбутися 1000-тонних запасів хімічної зброї, а Башар Асад охоче погодився виконати всі вимоги.
Сирійський уряд представив відповідну декларацію, вказавши в ній місця зосередження отруйних речовин, і погодився впустити міжнародних інспекторів, які візьмуть під контроль арсенали хімічної зброї.
За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, подібна угода дозволяє розраховувати, що «все більш розрізнені загони сирійської опозиції, нарешті, зможуть, як це давно зробив уряд Сирії, заявити про готовність брати участь у міжнародних мирних переговорах без попередніх умов».
У свою чергу, прихильники військового втручання США в сирійський конфлікт висловили розчарування.
«Я точно знаю, що бойовий дух Вільної сирійської армії сильно підірваний. Опозиція відчуває себе кинутою. І я дуже, дуже засмучений. Прийнята одноголосно резолюція ООН не передбачає ніякого покарання за смерть 1,4 тис. осіб, убитих за допомогою зарину», – зазначив американський сенатор Джон Маккейн.
Наступним етапом сирійського конфлікту має стати міжнародна конференція «Женева-2», яку ООН планує організувати в середині листопада. У ній передбачається участь як влади, так і опозиції Сирії з тим, щоб вони змогли домовитися про формування перехідного уряду для мирного врегулювання конфлікту.
Башар Асад, по всій видимості, залишиться законним президентом Сирії до нових виборів, що мають відбутися в країні в середині 2014 р. В суботу міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем підкреслив, що легітимність президента не буде предметом дискусій.
За його словами, головна проблема, яку належить обговорити, полягає в тому, що сусіди Сирії «фінансують, тренують і вкривають терористів». Також Муаллем зазначив, що якби США, Євросоюз і країни Перської затоки зупинили постачання бойовиків, сирійський конфлікт закінчився б протягом декількох тижнів.
Громадянська війна в Сирії триває вже 2,5 роки. За оцінкою ООН, за цей час було вбито більше 110 тис. чоловік, мільйонам сирійців довелося стати біженцями.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас