Дипломатична перемога Росії: Лавров розповів, як США намагалися "переграти ситуацію" по Сирії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дипломатична перемога Росії: Лавров розповів, як США намагалися "переграти ситуацію" по Сирії

Світ
1599
Незважаючи на женевську домовленість між Росією і США, яка відвела від Сирії загрозу військового удару, американська сторона намагалася згодом “переграти ситуацію”. Було прагнення до того, щоб резолюція ООН, що закріплює основи “хімічного” роззброєння цієї країни, базувалася на главі 7-й Статуту ООН, яка допускає застосування сили. Це була одна з причин, чому процес вироблення цього документа розтягнувся ще на два тижні.
Крім того, західні колеги не хотіли включати в резолюцію офіційне схвалення Женевського комюніке від 30 червня 2012 року, де міститься план мирного врегулювання сирійського конфлікту. Вони також прагнули підвести комюніке під 7-й розділ, розповів глава МЗС.
При цьому Лавров відзначив, що ключове завдання позбавити світ від частини хімічних запасів, яка все ще залишається – “знешкодити, взяти під міжнародний контроль і згодом знищити” – поставив президент РФ Володимир Путін після розмови з Бараком Обамою в Санкт-Петербурзі.
Вперше за два роки резолюція по Сирії була, нагадаємо, одноголосно прийнята Радбезом в ніч на суботу, 28 вересня. Вона загрожує силовими заходами у разі її недотримання, проте не автоматично: їх потрібно буде окремо обговорити і схвалити в РБ ООН. “Це стосується і, не приведи Господь, застосування ким би то не було хімічної зброї, – вказав Лавров. – Якщо ми будемо чітко впевнені, що якась сторона допустила порушення або застосувала хімзброю, то будемо готові приймати рішення по главі 7-й”.
Цей документ можна вважати дипломатичною перемогою Росії, хоча, наприклад, правозахисна організація Human Rights Watch розкритикувала його за те, що він не забезпечує відповідальності винних за хіматаки. При цьому в HRW переконані, що 21 серпня під Дамаском отруйний газ застосували саме урядові війська.
З цього приводу Лавров сказав наступне: “Ми не будемо купувати кота в мішку, коли нам, як зараз про епізод 21 серпня, кажуть: всім зрозуміло, що це справа рук уряду”. За його словами, Захід не представив докази, тоді як Росія, навпаки, представила масу свідоцтв з різних джерел, які підводять до висновку, що хіматака – справа рук опозиції.
Більше того, в Москві побоюються, що будуть нові подібні провокації, щоб звалити провину на уряд Башара Асада, “викликати вселенський гнів і тим самим постаратися спровокувати удар ззовні по Сирії”. Тому Росія наполегливо підкреслювала в ООН, що держави, які є спонсорами опозиції, несуть відповідальність за те, щоб вона не отримала доступу до запасів хімзброї.
Представники сирійської влади такий підхід гаряче вітали. Резолюція відновила дипломатичні методи в СБ та інших організаціях ООН, заборонивши будь-які дії в односторонньому порядку поза рамками міжнародної законності, і є кроком вперед на шляху відновлення політичної стабільності в Сирії, заявив постпред країни в ООН Башар Аль-Джафарі, якого цитує SANA.
Тепер США, Великобританія і Франція не в силах обійти положення цього документа і піти на військову інтервенцію, додав він. Аль-Джафарі також вказав на те, що Рада Безпеки повинна вжити заходів у разі порушення цієї резолюції урядами Туреччини, Катару, Франції, Британії та США.
Президент Сирії Башар Асад, зі свого боку, запевнив у недільному інтерв’ю італійському ТБ, що буде дотримуватися всі зобов’язання, передбаченb[ резолюцією. Аналогічну заяву зробив раніше в той же день міністр закордонних справ країни Валід Муаллем.
Про відносини РФ і США: “Емоції – справа скороминуща”
В інтерв’ю “Комерсанту” Сергій Лавров також дав оцінку відносинам між Росією і США в цілому. З найгостріших проблем, таких як тероризм, наркотрафік, оргзлочинність, розповсюдження зброї масового знищення, у сторін є загальний вектор розвитку співпраці. На нього не роблять незворотній вплив періодично виникаючі непорозуміння.
Є і “швидкоплинні позитивні злети”, що створюють стійкість на перспективу, продовжив міністр. “У нас є відчуття, що американці, схоже, розуміють важливість нашої взаємодії. Ми до цього готові абсолютно настільки, наскільки до цього готові у Вашингтоні”, – сказав він.
При цьому Лавров висловив жаль у зв’язку з тим, що так і не відбулися московські переговори Володимира Путіна і Барака Обами, які планувалися перед самітом “великої двадцятки” в Петербурзі. Американський лідер, нагадаємо, скасував візит до столиці через те, що Росія надала притулок викривачеві спецслужб США Едварду Сноудену, а також через завзятість Москви в питанні протиракетної оборони і недотримання в країні прав людини.
“Шкода, що не відбувся візит, що він був відкладений. Він був підготовлений дуже добре, були конкретні домовленості”, – розповів глава МЗС. Однак ці домовленості не пропадуть, вони підписуються, повідомив він.
“Ми реалісти і виходимо з того, що емоції – справа скороминуща. Сноуден не Сноуден, образи реальні та уявні – все це проходить. А розуміння стратегічної важливості відносин між РФ і США для міжнародної стабільності залишається. У нас є відчуття, що нинішнє керівництво США це розуміє. Наші відносини набагато більші, глибші і ширші, ніж якісь образи, які природні для будь-якої людини”, – підсумував Лавров.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас