В Росії назвали Google загрозою своєму "цифровому суверенітету" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії назвали Google загрозою своєму "цифровому суверенітету"

Світ
1191
Російська Ліга безпечного інтернету (ЛБІ) вважає, що цифровий гігант Google загрожує “цифровому суверенітету” Росії. Такий висновок експерти організації зробили в листі, відправленому заступнику голови російського уряду Дмитру Рогозіну.
“Google свідомо веде роботу з впливу на внутрішньополітичні справи Росії, а також з просування своїх продуктів серед російських громадян і чиновників, метою якої є ослаблення російського електронного суверенітету”, – заявив виконавчий директор ЛБІ Денис Давидов.
Так, корпорацію Google в листі піддають жорсткій критиці за опір спробам регулювання інтернету в різних країнах. Експерти ЛБІ вважають, що це робиться для збереження контролю за мережею в руках адміністрації США, а не передачі його міжнародним організаціям.
Фахівці ЛБІ звинувачують Google у тому, що у компанії немає формального представництва на території РФ, тому вона підпорядковується лише законодавчим нормам США. Це, з точки зору експертів ЛБІ, дає їй можливість обходити вимоги закону Про персональні дані в частині передачі відомостей про користувачів третім особам.
При цьому, як зазначено у зверненні, корпорація бере активну участь у програмі PRISM Агентства національної безпеки США, яка розроблена для стеження за інтернет-користувачами. Крім того, в ЛБІ вказали, що Google цілеспрямовано налагоджує зв’язок з російською владою і парламентом для участі у спільних проектах і освітніх програмах.
Вкажемо, що звернення Ліги вийшло 27 вересня – в день 15-річчя корпорації Google.
Про те, що лідери цифрової індустрії співпрацюють зі спецслужбами і передають їм відомості про своїх користувачів, стало відомо після опублікування екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом секретних матеріалів, які стосуються програми стеження під назвою PRISM.
У вересні 2013 року Yahoo першою повідомила, що отримала від спецслужб і уряду США понад 12000 запитів про розкриття інформації користувача. Згідно з опублікованими Facebook відомостями, соцмережа також отримала близько 12000 подібних запитів. Google і Microsoft дісталося по 8500 і 7000 запитів відповідно.
Додамо, що за даними екс-співробітника спецслужб США Едварда Сноудена, американські розвідагентства зламали комп’ютерні мережі SWIFT, а також найбільших світових корпорацій, включаючи Google і бразильський нафтовий концерн Petrobras. Крім них, мішенню хакерських атак АНБ виявилися державні відомства декількох країн, включаючи міністерство закордонних справ Франції.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас