Столиця Кремнієвої долини у США може збанкрутувати - слідом за Детройтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столиця Кремнієвої долини у США може збанкрутувати - слідом за Детройтом

Світ
1075
Неофіційна столиця Кремнієвої долини Сан-Хосе може слідом за Детройтом стати банкрутом. Зараз місто витрачає близько 20% основного бюджету на виплату пенсій і страховок. Розроблений владою антикризовий план зі скорочення дефіциту бюджету не вирішує основної проблеми – падіння надходжень до скарбниці. Крім того, проти нього виступають профспілки.
Зараз з основного фонду бюджету міста в $ 1,1 млрд близько $ 245 млн витрачається на соціальні виплати, і ця сума продовжує зростати, пише The New York Times. Щоб заощадити гроші, влада третього за кількістю жителів міста Каліфорнії змушена була закрити бібліотеки, урізати кількість муніципальних службовців і знизити тим, хто залишився зарплату. У результаті скорочення фінансування дороги Сан-Хосе знаходяться в жалюгідному стані, а злочинність зросла. “Ми Кремнієва долина, а не Детройт. Таке тут не повинно відбуватися”, – обурюється член міської ради Сан-Хосе Хав’єр Кампос.
Щоб запобігти ще одному муніципальному банкрутству, демократи, яким зараз належить влада в місті, розробили план зі скорочення витрат. Він був схвалений населенням на референдумі (70% голосів), проте місцеві профспілки піддали ідею різкій критиці. План передбачає скорочення пенсій і менш комфортні умови страхування для тих, хто в майбутньому захоче стати міським чиновником. Тим, хто вже працює на місто, буде запропоновано погодитися з аналогічними умовами або частково оплачувати страховку зі своєї кишені.
Профспілки вважають, що запропоновані заходи порушують законодавство штату: при вступі на муніципальну службу в контракті прописувалися вигідніші пенсії і страховки. “Ніхто не змушував чиновників робити обіцянки, не підкріплені коштами. Тепер ми бачимо, як це безжалісно відбивається на тих, хто розраховував на певний рівень пенсій”, – відзначає Девід Крейн, який працював радником Арнольда Шварценеггера по пенсіях, коли той обіймав пост губернатора Каліфорнії.
За десять років витрати муніципальних властей на пенсії зросли з $ 73 млн до $ 245 млн, у той час як надходження від податків на майно та з продажів впали. Особливо гострою ситуація стала після фінансової кризи. У дохідній частині бюджету 2011-2012 років надходження від податків на майно та з продажів склали 26 і 19% відповідно. Додатковий випуск облігацій також не вирішить існуючих фінансових проблем.
На тлі скорочень багато бюджетників Сан-Хосе, включаючи поліцейських, змушені переїжджати в інші міста. “Я провів тут 25 років і тепер йду”, – говорить офіцер Стівен Гібсон. Час відповіді поліції на дзвінки потерпілих уже різко зріс.
Якщо суд затвердить запропонований демократами план економії, то це може стати прецедентом, на який будуть орієнтуватися інші американські міста, що зіткнулися із зростанням витрат. Аналогічні труднощі відчуває не тільки Сан-Хосе, а й Сакраменто, Сан-Дієго. Очікується, що вердикт буде винесений в кінці цього або початку наступного року.
Проблеми з зростаючими соціальними видатками у каліфорнійських міст почалися ще на початку 2000-х. У 1999 році законодавці Каліфорнії проголосували за збільшення соцвиплат бюджетникам. Так, поліцейські, які пішли на пенсію після 50 років, отримували виплати в розмірі 90% від їх зарплати – одні з найвищих по країні. На думку юриста компанії Schiff Hardin Керол Денністон, влади міст західного узбережжя починають розуміти, що грошей не вистачає і треба щось кардинально міняти. Напівзаходи вже не рятують. Так, скорочення зарплат бюджетникам Сан-Хосе на 10% кілька років тому ніяк не поліпшило ситуацію з зростаючим дефіцитом бюджету міста.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас