Підвищення цін у Київському метро знищить "підземку" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін у Київському метро знищить "підземку" - експерт

Казна та Політика
7287
У Києві підвищення цін на проїзд у метрополітені після введення “єдиного електронного квитка” збільшить його прибутковість на наступні 1-3 місяці, після чого почнеться “згасання підземки”. Таку думку висловив економічний експерт Віктор Медвідь.
“Ніхто не розраховував наслідки збільшення тарифу на проїзд. Є такий показник, як еластичність, коли при збільшенні ціни попит починає знижуватися. Наступні 1-3 місяці підприємство отримає надприбуток. Однак, по суті це знищить “підземку” повністю. Завдяки високій ціні людей витіснять на вулицю, вони стануть більше користуватися наземним транспортом “, – повідомив В.Медвідь.
Крім того, він зазначив, що люди почнуть користуватися не стільки комунальним транспортом, в якому теж планується збільшити ціни на проїзд, а власними авто. Бо ціна проїзду за місяць дорівнюватиме сумі витраченого пального.
Також на його думку, інформація про вартість одного разового квитка в 5 гривень, яка з’явилася в ЗМІ, є своєрідним індикатором. Влада міста хотіла дізнатися реакцію населення на подорожчання. Схожої думки дотримується і експерт з транспортних питань В’ячеслав Коновалов.
“Інформація про збільшення тарифу до 5 гривень – це гра в тривогу. Влада подивиться на реакцію населення, а потім збільшить тариф до 2,50-3,00 грн. І кияни з полегшено зітхнуть”, – зазначив експерт.
Крім того, він висловив думку, що введення квитка з диференціальним тарифом – це європейська практика. Однак, треба підійти до формування тарифу одноразових та багаторазових квитків, а також квитків за часом більш виважено.
“У метрополітені, довжина якого становить понад 40 км, фіксована плата не виправдовує себе. У київському метрополітені довжина понад 60 км. І тому ціна повинна бути диференційована або потрібно розділити проїзд по зонах”, – зазначив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас