Лівія розпадається: Південно-західний регіон країни проголосив свою автономію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія розпадається: Південно-західний регіон країни проголосив свою автономію

Світ
1680
Південно-західний регіон Лівії – Феццан – оголосив себе автономною федеральною провінцією. Про це 26 вересня повідомив телеканал «Аль-Арабія». Президентом Феццана був обраний Нурі Мохаммад аль-Куізі (Nouri Mohammad al-Qouizi). Місцеві племена збираються призначити пізніше регіонального воєначальника, який відповідатиме за захист кордонів провінції і її корисних копалин.
Лідери місцевих племен стверджують, що створення автономії необхідне через відсутність уваги до регіону з боку Загального національного конгресу – тимчасового законодавчого органу Лівії. Після повалення і смерті колишнього лідера джамахірії Муаммара Каддафі влада в Феццані розподілилася між арабами, народом тубу і туарегами. За відсутності федеральної влади кожна зі сторін намагається встановити свої порядки, відзначає The Libya Herald.
Поліція не ризикує втручатися в сутички між місцевими кримінальними угрупуваннями, тож мешканцям доводиться формувати добровольчі загони для боротьби зі злочинністю. Суди бояться судити кримінальних авторитетів, оскільки побоюються за свою безпеку, тому часто передають обвинувачених лідерам племен під їх відповідальність. Межі Феццана ніхто не контролює. Крім того, місцеві лідери стверджують, що федеральна влада недостатньо захищає місця нафтовидобутку.
Раніше про свою автономію оголосив регіон Кіренаїка на сході Лівії. Це сталося 1 червня 2013 року. Місцеві племінні лідери вирішили відновити дію конституції Лівії 1951 року, згідно з якою країна являла собою федерацію. Крім того, планувалося з часом сформувати власні органи влади – парламент і уряд. Місцеві жителі вирішили створити автономію, оскільки перестали довіряти федеральним органам у Тріполі, відзначали лідери племен.
У середині жовтня в Лівії розпочнеться реєстрація кандидатів у установчі збори, які повинні будуть написати нову конституцію країни. Точна дата виборів поки не призначена, однак мандат Загального національного конгресу закінчується на початку лютого 2014 року. Прихильники федералізму в Лівії пропонують не писати нову конституцію, а прийняти доопрацьовану конституцію 1951 року, згідно з якою країна ділилася на три автономні провінції: Феццан, Кіренаїку і Тріполітанію.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас