Які проблеми чекають українців при відкритті банківських рахунків за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які проблеми чекають українців при відкритті банківських рахунків за кордоном

Особисті фінанси
14509
Враховуючи певну нестабільність банківської системи України і посилення валютного регулювання, резиденти України (фізичні особи) все частіше розглядають можливість використання банківських рахунків, відкритих за кордоном.
Як правило, фізичні особи використовують такі рахунки для подальшого інвестування в іноземні активи (наприклад, в нерухомість або інше майно) або розміщення депозитів. Варто відзначити, що нещодавно НБУ скасував обмеження для фізичних осіб з перерахування коштів на закордонний рахунок у розмірі, що не перевищує еквівалент 600 тис. грн. на рік. Це істотно розширило можливість використання таких рахунків.
Закордонні рахунки можуть використовуватися для отримання кредитів від нерезидентів. При цьому договори про отримання таких коштів необхідно реєструвати в Національному банку України (далі – “НБУ”).
На практиці також зустрічаються випадки використання зарубіжних рахунків для отримання заробітної плати під час роботи за кордоном, бонусів і винагород за програмами заохочення співробітників.
Варто відзначити, що законодавство прямо забороняє використання фізичними особами зарубіжних рахунків для здійснення комерційної діяльності.
Основні вимоги
Для відкриття рахунку за кордоном не потрібно отримання будь-яких попередніх дозволів. Достатньо надати до відповідного територіального управління НБУ (далі – “Управління”) повідомлення про відкриття рахунку не пізніше 3 днів з моменту його відкриття. Однак для розміщення коштів на такому рахунку необхідно отримати індивідуальну ліцензію НБУ на розміщення валютних цінностей на рахунках за кордоном (далі – “Ліцензія”). Варто уточнити, що в розумінні НБУ, розміщення коштів за кордоном включає перерахування грошей на закордонний рахунок не тільки самим резидентом, але і третіми особами.
Отримувати Ліцензію не потрібно у випадку, якщо на такому рахунку іноземна фінансова установа здійснює тільки облік операцій з надання та повернення резидентом кредиту (позики). Також ліцензія не потрібна фізичним особам під час їх перебування за кордоном. При цьому, якщо після повернення в Україну фізична особа захоче і далі використовувати закордонний рахунок, в такому випадку Ліцензію отримати доведеться.
Ліцензія видається відповідним Управлінням за місцем проживання заявника. Отримання Ліцензії офіційно займає до 25 робочих днів, але на практиці заявник може зіткнутися з численними запитами від НБУ про надання додаткових документів. Оскільки у разі запиту додаткових документів, термін розгляду заяви продовжується ще на 10 робочих днів, термін видачі Ліцензії може істотно затягнутися. Нам відомі випадки, коли термін видачі Ліцензії займав до півроку.
Ліцензія діє не більше одного року, тому якщо Ви відкриваєте рахунок на довгострокову перспективу, необхідно буде отримувати нову Ліцензію щорічно. При цьому у разі закінчення дії Ліцензії, резидент зобов’язується не пізніше наступного робочого дня перерахувати весь залишок по рахунку в Україну або зняти гроші для ввезення в Україну.
Одна Ліцензія покриває тільки рахунок (рахунки), відкритий в одному іноземному банку. Всі перерахування з України і в Україну повинні проходити через рахунок в українському банку, зазначеному в Ліцензії. При цьому перераховувати гривні на такий рахунок забороняється. До отримання Ліцензії на зарубіжному рахунку повинен бути нульовий баланс.
Практика видачі Ліцензій фізичним особам незначна. Це, у свою чергу, додатково ускладнює процес їх отримання та загрожує численними запитами про надання додаткових документів і відмовами за формальними ознаками.
Окремі підстави для відмови
Враховуючи відсутність будь-яких офіційних рекомендацій щодо заповнення заяви на Ліцензію, найчастіше підставою для відмови у видачі Ліцензії служить неправильне заповнення такої заяви. Саме в заяві потрібно вказати потребу і економічну доцільність використання закордонного рахунку, з посиланнями на законодавчі підстави використання таких рахунків. При цьому НБУ може відмовити у видачі Ліцензії у разі недостатнього обгрунтування потреби використання закордонного рахунку.
Крім цього, в заяві необхідно вказати конкретний перелік цілей, на які будуть списуватися кошти з закордонного рахунку. І тут варто бути уважним, оскільки перерахування коштів на цілі, не вказані в Ліцензії, буде вважатися порушенням законодавства і умов Ліцензії. Так, наприклад, не вказавши в Ліцензії списання комісії за послуги банку, резидент не зможе оплачувати послуги банку з обслуговування рахунку.
Для того щоб мінімізувати можливість відмови у видачі Ліцензії з формальних причин, ми рекомендуємо постійно контролювати хід розгляду Управлінням такої заяви. При повторній подачі терміни розгляду (25 робочих днів) обчислюються заново. Тому регулярна комунікація з НБУ є невід’ємною складовою успішного отримання Ліцензії. У разі необгрунтованих відмов, або ж при вимозі документів, які неможливо надати, можна відправити письмове звернення до НБУ з проханням поставити розгляд документів на особистий контроль. З іншого боку, подібне прохання може продовжити строк розгляду вашої заяви, оскільки внутрішня комунікація Управління і НБУ може вимагати додаткового часу.
У зв’язку з цим у процесі отримання Ліцензії в першу чергу слід приділити увагу професійній та якісній підготовці документів на отримання Ліцензії, а також кваліфікованому спілкуванню з НБУ під час розгляду заяви.
Звітність та контроль
Після успішного отримання Ліцензії, її власник зобов’язується регулярно подавати в НБУ і податкову службу піврічні звіти про рух коштів по рахунку. Також наявність коштів на зарубіжному рахунку підлягає декларуванню у річній декларації фізичної особи.
При цьому використання зарубіжних рахунків контролюється відповідними Управліннями, обслуговуючими банками та податковою службою. У зв’язку з недавніми змінами, Служба безпеки України та Управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України більше не виконують функцію контролю.
Віднедавна за відкриття і використання іноземних рахунків з порушенням законодавчих вимог резиденту не загрожує кримінальна відповідальність, однак на резидента може бути накладено адміністративний штраф у розмірі до 51 тис. грн. НБУ також має право накласти на порушника штраф, рівний всій сумі, розміщеній на рахунку за кордоном.
Підводячи підсумки, слід зазначити, що хоча використання закордонних рахунків і супроводжується певними складнощами, проте їх успішне використання все ж можливе.
Артем Народенко, Роман Шурубалко – “PwC Україна”
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас