Саакашвілі: Росія намагається повернути колишні межі Імперії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саакашвілі: Росія намагається повернути колишні межі Імперії

Світ
599
Президент Грузії Михайло Саакашвілі різко розкритикував Росію за тиск на пострадянські країни, які хочуть зближення з Європою. Для цього він обрав трибуну Генасамблеї ООН, з якої виступав під час загальних дебатів у середу.
“Східноєвропейські держави, які прагнуть приєднатися до європейської сім’ї вільних і демократичних країн, стикаються з постійним тиском і загрозою. Вірменія була загнана в кут, Молдова знаходиться в блокаді, Україна перебуває під атакою, Азербайджан стикається з надзвичайним тиском, і Грузія окупована… чому? Тому що стара імперія намагається повернути колишній кордон”, – заявив грузинський президент.
Він додав, що слово “кордон” в цьому випадку навіть не зовсім відображає ситуацію.
“Оскільки ця імперія – будь-то Російська імперія, Радянський Союз, Росія або Євразійський союз, – ніколи не мала кордонів. У неї була тільки окраїна. Я кажу зараз від імені цієї окраїни”, – сказав Саакашвілі. При цьому Євразійський союз він охарактеризував як і “наше недавнє минуле, і майбутнє, створене для нас деякими колишніми співробітниками КДБ в Москві”.
За словами грузинського президента, на відміну від більшості країн, Росія не зацікавлена ​​в стабільних державах навколо неї.
“Сусідні країни в постійній нестабільності – це те, чого хоче Кремль. Він заперечує саму ідею сильних урядів у Грузії, Україні або Молдові, навіть тих, які намагаються бути дружніми щодо його інтересів”, – зазначив Саакашвілі. У цьому контексті він згадав і про “постійні нападки” з боку Росії на український уряд, а також торгову війну проти України напередодні саміту “Східного партнерства” у Вільнюсі.
Під час виступу Саакашвілі російські дипломати залишили зал Генеральної Асамблеї. Після чого постійне представництво РФ при ООН оприлюднило свій коментар, в якому виступ грузинського президента було названо “набором божевільних вигадок, який носив не просто антиросійський, а русофобський і антиправославний характер”, а самого Саакашвілі – “людиною, чий психічний стан вимагає професійної оцінки”.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас