Гряде "чорний четвер" для США - міністр фінансів оголосив дату можливого дефолту країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гряде "чорний четвер" для США - міністр фінансів оголосив дату можливого дефолту країни

Світ
10731
Міністр фінансів США Джейкоб Лью у листі голові Палати представників Конгресу США Джону Бейнеру попередив, що в бюджеті країни гроші закінчаться 17 жовтня, якщо Конгрес не підніме стелю запозичень, яка зараз становить 16,7 трильйона доларів.
Лью вперше озвучив конкретну дату можливого дефолту. Раніше передбачалося, що це станеться в період з 18 жовтня по 5 листопада.
За словами Лью, міністерство вживає “екстраординарні заходи” щодо того, щоб утримувати бюджет на плаву, не перевищуючи стелі, з травня поточного року. У числі цих заходів – затримка виплат до пенсійного фонду.
До 17 жовтня уряд буде володіти тільки 30 мільярдами доларів. Тим часом, щоденні витрати бюджету в середньому становлять 60 мільярдів доларів. Лью підкреслив, що будь-які спроби виділити в пріоритет одні види платежів порівняно з іншими фактично означають “дефолт, тільки під іншим ім’ям”.
За нинішньою пропозицією Палати представників, уряд повинен витрачати стільки, скільки і має, але підвищувати стелю повинен тільки для виплат за боргами, проти чого і виступив міністр.
Лист Лью викликав реакцію на світових біржах. Зокрема, золото подорожчало на тлі цього повідомлення на 1,4 відсотка. Тройська унція подорожчала на 18 доларів до 1 334 доларів.
Останній раз загроза дефолту, пов’язана з відмовою конгресменів підвищувати стелю запозичень, виникала в 2011 році. Тоді ситуацію вдалося вирішити після довгих дебатів президента і Конгресу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас