Потенціал зростання російської економіки вичерпано, - S&P — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потенціал зростання російської економіки вичерпано, - S&P

Світ
1064
Економічне зростання в Росії сповільнюється не лише у зв’язку з несприятливою зовнішньоекономічною кон’юнктурою, а й через вичерпання потенціалу існуючої моделі зростання економіки, вказано у звіті експертів міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s.
“За нашими прогнозами, в 2013 р. зростання ВВП в Росії сповільниться до 2%, в порівнянні з 3,4% в 2012 р. і 4,3% в 2011 р.”, – уточнюють аналітики.
Кажучи про причини зниження економічного зростання в S&P відзначили, що погіршення ситуації в єврозоні та інших країнах зумовлює зниження попиту на російський експорт, особливо нафту та інші сировинні товари. При цьому російська економіка відчуває дефіцит інвестицій в нові виробничі потужності добувної промисловості.
Крім того, економічне зростання сповільнюється у зв’язку з відтоком приватного капіталу з Росії, оскільки діловий клімат стримує залучення як внутрішніх, так і іноземних інвестицій.
Експерти S&P також звертають увагу на те, що з 2012 р. спостерігається зростання інфляції. Разом з тим рівень безробіття залишався рекордно низьким. “Ці фактори, а також скорочення профіциту торговельного балансу дозволяють зробити висновок про те, що російська економіка працює майже на межі свого потенціалу. Перед країною стоїть складне питання: яким чином вона може протистояти сповільненню темпів зростання при ослабленні підтримуючого фактора – зростаючих цін на сировинні товари”, – резюмують аналітики агентства.
На їхню думку, для стійкого зростання знадобиться поліпшення ділового клімату.
Раніше свої прогнози щодо перспектив економічного зростання в РФ оприлюднили експерти Світового банку. Організація знизила прогноз зростання ВВП Росії в поточному році на 0,5% – до 1,8%. Що стосується 2014 р., то Світовий банк знизив прогноз зростання російської економіки теж на 0,5% – до 3,1%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас